Friday, 18 April 2014

MUNAPUDER



1-2 spl nisujahu
4dl piima
3-4 muna

soola
musta pipart
toiduõli või 1spl võid



Sega jahu vähese piimaga, lisa lahtiklopitud munad ja ülejäänud piim. Maitsesta. Kuumuta õli pannil, kalla munasegu peale ja kuumuta kergelt segades läbi. 
Lauale anna kuumalt, puista peale hakitud sibulapealseid vm maitserohelist. Head isu!

SAUSAGES WITH POTATO MASH & RED ONION GRAVY


Inglise roog, mis on siin populaarne ja pea iga pubi, kohviku ja muu söögikoha menüüs alati olemas. 
Siin on serveeritud toorvorstid koos kartulipüree ja sibula kastmega , kõrvale salati asemel on siin alati võis või puljongis tehtud õrnalt soojaks või pehmeks ja samas mõnusalt krõmps köögivili. Põhiliselt porgand, roheline hernes või brokoli õisikud või kõik kolm koos.


Kaste:
2 spl oliivõli, praadimiseks
2 punast (lillat) sibulat
2 tl pruuni suhkrut
1 spl jahu
300ml kuuma veisepuljongit
100ml punast veini
1 spl Worcesterhire kastet nt Lea & Perrins
Puder:
u. 1 kg kartult
150ml sooja piima
50g võid
soola
2-3 spl teralist sinepit
Kõrvale:
6-8 toorvorsti sea või veise oma
porgand, külmutatud roheline hernes või brokoli

Koori ja pese kartul, pane keema ja maitsesta soolaga vesi. Samal ajal kui kartul keeb, valmista gravy ehk kaste. 
Koori ja viiluta sibul. Kuumuta õli pannil ja karamellista sibul, selleks kuumuta sibul koos pruuni suhkruga läbi 12-15 minutit või kuni sibul on kergelt  pruun. 
Kuumuta praeahi või grill ja tee valmis ka toorvorstid. 
Lisa sibula hulka jahu ja pruunista läbi koos sibulaga 1-2 minutit. Nüüd lisa järk-järgult kuum puljong, vein ja Worcesterhire kaste, segades. Lase keema minna ja keera kuumust vähemaks ja hauta õrnal kuumusel. Maitsesta soolaga. 
Kui kartul pehme, siis kurna ja valmista kartulipuder ning maitsesta sinepi ja soolaga. Valmista kõrvale soe köögivili, selleks kuumuta porgandiviilud, külmutatud roheline hernes või brokoli õisikud kastrulis õrnalt vähese võiga või korraks puljongist läbi, et oleks soe, pehme ja samas ka õrnalt krõmps. Head isu!








Wednesday, 16 April 2014

MARINEERITUD KÕRVITS ehk KÕRVITSASALAT


Mul oli kodus üks muskaatkõrvits üle ja tuli idee see ära marineerida, sest prae kõrvale serveerituna on ta imeline. 
Mäletan, et lapsena sai marineeritud kõrvitsat tihti söödud ja otse purgist, sest see on nii hea asi :)


1-1,2 kg kõrvitsat (puhastatuna)
1-1,5 l vett
4 spl äädikat (30%)
350 g suhkrut
6-8 nelgitera
6 vürtsitera
2 kaneelipulka

Pane puhastatud ja tükeldatud kõrvitsakuubikud koos vee ja äädikaga ööseks likku (nii jääb kõrvits krõmps, ega lähe keetes lödiks). Või kui vaja kiirelt, siis pane kohe keema. Seejärel lisa ülejäänud ained ning keeda keskmisel kuumusel umbes tund või seni kuni kõrvits on parajalt pehme. Pane kuumalt ettevalmistatud purkidesse (jälgi, et igasse purki ka nelgitera saaks). Või pane kaussi, kui on plaan kohe lauale serveerida. Head isu!


Friday, 11 April 2014

GORDON RAMSAY CHILLI CON CARNE


Serveerisin riisi, hapukoore ja murulauguga nagu Texases kohane. Kasutasin oma eeskuju Gordon Ramsay retsepti ja tegin kõik värskest kraamist (need poes olevad pulbrid või purgis valmis kastmed ei maitse meile). See retsept on/oli päris vürtsine, mina kes ma armastan väga vürtsiseid roogi, siis see oli just mulle.



1-2 banaani shaloot sibul või tavaline
3 küüslaugu küünt
1 punane tšilli
2 värsket tüümiani oksa või 3 tl kuivatatud tüümiani
praadimiseks oliivõli
500g head veisehakkliha (sobib ka sega)
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
2 tl jahvatatud magusat paprikapulbrit
1 tl kuivatatud oreganot
3 tavalist tomatit või 1 suur beef tomat
1 purk (400g) purustatud tomatit
200ml kuuma looma-või kanapuljongit
3 spl tomatipastat
1 kaneelikoor
3 looberit
1 purk (400g) punaseid kidney konserv ube
soola
musta pipart
Serveerimiseks:
keedetud riisi
hapukoort
peotäis murulauku

Koori ja haki peeneks sibul, küüslauk, tšillikaun ja tüümiani oksad. Kuumuta pann või kastrul 3 spl oliivõliga, lisa asjad ja kuumuta mõned minutid kuni sibul on klaasjas. Lisa nüüd kuiv maitseained ( vürtskööme, paprikapulber ja oergano) ja kuumuta kuni nad vabastavad oma aroomi ehk tunned pliidi kohal vürtside aroome (3-5 minutit). Lisa hakkliha ja sega maitseainedega läbi. Pese tomatid ja lõika suured kuubikud ning lisa koos konserv tomatiga hakklihale ja hauta umbes 5 minutit. Maitsesta  soola ja musta pipraga kui vaja.
Valmista 1 puljongikuubikust puljong ja kalla hakklihale. Lisa tomatipasta, loober ja kaneelikoor ning lase keema minna ja siis keera kuumus vähemaks ja hauta 15-20 minutit või kuni kaste pakseneb ja vedeliku jääb vähemaks. Lisa oad ja hauta veel 5-10 minutit kuni oad maitsestuvad.
Serveeri koos riisi, hapukoore ja murulauguga. Head isu!



Friday, 28 March 2014

KOHUPIIMASTRITSEL



Pärmitaigen:
25 g pärmi (mina lisasin 7g kuivpärmi kuna uk-s teine pärm)
3 dl piima
100 g võid
1 muna
1 tl soola
1 dl suhkrut
8-9 dl jahu
Täidis:
200 g kohupiima
1 dl suhkrut
1 pk vaniljekastmepulbrit (Ekströms eesti või Birds 75g uk-s)
1,5 spl vanillisuhkrut
100 g võid
Määrimiseks: 

1/2 muna
Peale:
mandlilaaste või pärlsuhkrut

Lisasin teise stritsli sisse peotäis rosinaid ja teine peotäis kuivatatud aprikoose.

Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa hulka suhkur ja sool. Lase nüüd 10 minutit seista, et pärm vahutama hakkaks (vähemalt inglismaal saadav kuivpärm tahab seista). 
Löö muna klaasi, sega kergelt läbi ja vala piima-pärmi segusse. Sõtku vähehaaval hulka ka jahu. Viimasena lisa rasvaine. Sõtku ning jäta pooleks tunniks rätiku alla sooja kohta kerkima. Täidise jaoks sulata või, lisa sellele kohupiim, suhkur, vaniljesuhkur ja kastmepulber. 
Jaga kerkinud taigen kaheks ja rulli need ristkülikukujuliseks plaadiks. Jaga ka täidis pooleks. Jaga kumbki taignaplaat mõttes kolmeks enamvähem võrdseks osaks .



Pane taigna keskele täidis nagu fotol. Tee taigna servadesse sisselõiked ning voldi need kordamööda paremalt ja vasakult üksteise peale keskele. 



Lase saiadel veerand tundi veel plaadi peal kerkida. Määri saiad pealt eelnevalt kõrvale pandud munaga. Puista üle pärlsuhkruga või mandlilaastuga. Mina tegin ühe mandliga ja teise suhkruga pealt. Küpseta saiu 180 C kraadi juures 20-30 minutit kuni saiad on pealt kuldsed. Head isu!

Thursday, 27 March 2014

TAI LÕHE & KREVETI KARRI


Kuna viimasel ajal meeldib mulle kala väga ja tuli idee proovida kala karrit. Otsisin netis  mõned retseptid välja ja täna tegin selle järgi. Minu jaoks oli see lahja karri, sest ma ise armastan väga vürtsiseid Aasia roogi, aga laste jaoks oli ideaalne.


1 spl oliivõli
2 sibulat
2 küüslaugu küünt
250ml kookospiima
2 tl Santa Maria karri punast pastat (Curry Red Paste)
1/2 laimi mahla
2 spl peeneks hakitud/riivitud värsket ingveri
1 spl fish sauce (kala kaste)
600g lõhefileed
150g king krevette
soola
musta pipart
värsket koriadrit
basmati riisi


Koori ja haki peeneks sibul ja küüslauk. Kuumuta (wok)pann ja lisa oliivõli. Kuumuta 3 minutit pannil sibul ja küüslauk, nüüd lisa karri pasta ja kuumuta veel 2 minutit. Koori ja haki peeneks või riivi ingver. Lisa kookospiim ja ingver pannile, kuumuta keemiseni. Vähenda kuumusta ja sega sisse fish sauce, sega. Lõika lõhest 1cm x 1cm kuubikud ja lisa lõhe koos krevettidega kastmesse. Kuumuta 15-20 minutit tasasel kuumusel.  Puista sisse hakitud koriander, maitsesta soola ja musta pipraga kui vaja. Sega sisse ka laimimahl. Serveeri koos riisiga ja kaunista pealt koriandriga. Head isu!

Monday, 24 March 2014

PORGANDIKOTLETID VÄHESE LIHAGA



200g looma või segahakkliha (sobib ka muu)
3-4 porgandit
2 väikest kartult
1 väiksem sibul
2 muna
soola
musta pipart
paneerimiseks kookosjahu või kookoshelbeid
oliivõli

Koori ja pese porgand ja kartul. Riivi või aja läbi hakkliha masina kartul ja porgand (mina riivisin). Riivi või haki hästi peeneks sibul. Sega valmis tainas. Tee väiksed pätsid või piparkoogivormi abil südamed. Tee nii, et pane vorm lauale ja vajuta sinna sisse tainamass, tõsta vorm ära ja paneeri ettevaatlikult südamed kookosjahus (osta poest valmis jahu või tee ise nt jahvata kookoshelbed peenikeseks jahuks köögikombainis/blenderis). Kui soovid võid paneerida ka kookoshelbega või jätta paneerimata kotletid. Kuumuta praeahi 200 C juures. Määri ahjupann või vorm oliivõliga ja laota kotletid pannile, küpseta kuni pealt on  kuldne toon. Serveeri soojalt või külmalt lauale koos mõne hea külma kastme või prae kõrvale. Head isu!

SOE TATRAROOG KANAGA



250g tatart (keetmata)
meresoola
vett
2-3 porgandit
1 purk punaseid kidney konserv ube
1 klaasi täis külmutatud rohelisi herneid
1-2 cm paksust viilu võid
500g kanafileed
soola
musta pipart
3 spl mett
3 spl tomatipastat
2 tl Fajita maitseainet

Pane vesi keema ja vett peab olema tatra kogusest 3x rohkem. Pese tatar jaheda või külma veega paar korda läbi. Kui vesi keeb maitsesta vesi meresoolaga, sobib ka tavaline sool. Lisa sisse tatar ja keeda pehmeks.
Samal ajal kui tatar keeb, tee valmis kanafilee.


Pane praeahi 200 C juures sooja. Lõika fileest 1cm suurused kuubikud. Maitsesta soola ja musta pipraga. NB! Kanafilee võid ainult soola ja musta pipraga ka maitsestada. Nüüd lisa mesi, tomatipasta ja Fajita ning sega kana ilusti läbi. Pane kana ahjuvormi või pannile, lase ahjus olla 5-10 minutit ja sega kana läbi ja  lase veel olla 10 minutit. Ära kana lase kaua ahjus olla, siis ei jää kana mahlane vaid kuiv seest.
Koori, pese ja tükelda porgandist suuremad kuubikud. Kuumuta pliidil pann või kastrul, lisa või koos porgandi ja hernega. Kuumuta võis õrnalt läbi, maitsesta vähese soolaga kui soovid. Kurna konserv uba vedelikust.
Kui tatar on pehme, siis kurna. Lisa tatar, uba, porgand ja hernes koos potti, sega ja kuumta õrnalt läbi umbes 5 minutit.
Serveeri koos sooja kanaga. Kastmeks sobib kõrvale värskelt tehtud  tzatziki kaste (retsept on blogis olemas). Head isu!






Wednesday, 19 March 2014

GLUTEENIVABAD JUUSTUKÜPSISED



Need gluteenivabad juustuküpsised sobivad hästi ka madala süsivesikusisaldusega dieedi korral. Valmivad imekiiresti!

2 munavalget
100 g riivitud juustu
2 spl jahvatatud mandleid

Vahusta munavalged kohevaks, sega õrnalt juurde jahvatatud mandlid ning riivitud juust.
Tõsta supilusikaga pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni küpsised on kuldsed. Küpsised kerkivad ahjus mõnusateks pallikesteks, aga jahtudes vajuvad kokku. Head isu!

Thursday, 13 March 2014

LÕHELIBLIKAS RIISI & KOOKOSKASTMEGA



4x 150-200g lõhetliblikat
1 sidrun
4 spl mett
tšillihelbeid
till
sool
must pipar
300g Basmati riisi
oliivõli
meresoola
Salat:
300-400g värskekapsas
2 väiksemat värske kurk
1 punane paprikas
2 porgand
sool
suhkur
2-3 spl õli
2 spl õunaäädikas
Kaste:
1 purk kookospiima/koort
1 pakk (330ml) kohvikoort
soola
musta pipart

Lõika lõhefileed keskelt pooleks, aga ära lõika nahka läbi, las see jääb terveks. Nüüd keera keskelt lõikatud osa välja poole, et moodustuks lõhest liblikas nagu taldrikul.
Kuumuta praeahi 200 C juures. Pane foolium või küpsetuspaber ahjupannile või määri vorm oliivõliga kokku. Lao nüüd lõheliblikad pannile, puista üle soola ja musta pipraga. Sega kokku mesi, sidrunimahl ja tšillihelbed ning pintselda lõhed sellega kokku, puista üle värske tilliga. Küpseta ahjus 10-15 minutit.
Pane riisi jaoks vesi keema ja vett peab olema riisi kogusest 3x rohkem. Pese riis jaheda või külma veega läbi kuni riisi vesi enam ei jää valge nagu piim.  Kui vesi keeb maitsesta vesi meresoola ja oliivõliga umbes 2 spl. Lisa riis, sega ja lase keema minna, kui keeb keera kuumus väiksemaks ja hauta pehmeks (hautamisega jääb riisile alles hea aromaatne lõhn ja maitse, keemise ajal see kõik kaob). Kui riis on pehme ja vett on liiga palju alles, siis kurna, aga enamasti imeb riis hautamise tulemusena vee endasse.
Salati jaoks pese ja koori asjad. Lõika terava noaga või köögikombainis peenikesed ribad kapsast, kurgist ja paprikast. Riivi porgand jämedalt. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa ka õli ja äädikas, nüüd sega kõik ilusti läbi ja pigista salatit, et asjade seest tuleks mahl välja, mis annab ka salatile hea maitse.
Valmista kaste, selleks kalla kohvikoor ja kookosepiim kastruli, maitsesta ja kuumuta keemiseni. Maitseks võib lisada sisse ka puljongit, mina seda ei tee kuna mulle ei meeldi need ja need pole tervislikud. Kui soovid paksemat kastme tulemust, siis lisa 1 spl maisitärklist, mis on lahustatud 1 spl veega kastme sisse ning kuumuta kuni kaste pakseneb natuke. Head isu!