Tuesday 4 February 2014

HAPUKAPSABORŠ


Meie pere ei ole eriti vaimustuses kui teen suppi, aga borš on ka üks väheseid, mida ollakse nõus sööma ja see on kogu pere lemmik. Borši on väga lihtne teha, aga selle valmistamisele kulub palju aega, et  see hea tuleks.


Puljong: 
500g - 1kg kondiga või ilma loomaliha
3 looberit
4-6 vürtsitera
1 sibul sektoriks lõigatud
2 porgand
1-2 sellerivart
3 küünt küüslauku
peterselli
tilli
Supi jaoks:
400-600g hapukapsast või värsket (või mõlemat)
2 porgandit
2 punast sibulat
1 kg keedetud punapeeti, riivitult
5 kartult
2-3 spl tomatipastat
1 purk purustatud tomat
soola
must pipar 
suhkur
õli
2-3 spl valge veini äädikas või sidrunimahla

Valmista puljong: Puljongikeetmiseks sobivad kõige paremini kondiga lihatükid. Kondid annavad puljongile oluliselt intensiivsema maitse. 
Puljongi keetmisel tuleb lähtuda mõnest olulisest baasreeglist: 
1) Pane liha alati külma vette ja kuumuta vedelik koos lihaga 
2) Liha peab olema veega kaetud 
3) Puljongikeetmine peab toimuma vaiksel tulel (pind vaevalt väreleb, mitte ei kee suurte mullidega. Mulinal keemine peksab lihast eralduvad ained, mis tuleb vahuna ära riisuda, puljongi sisse laiali ja hiljem on puljongivedelik hägune ja hall) 
4) Puljongi maitsestamiseks võib kasutada loorberilehte, vürtsi, nelki, pipart, porgandit, sibulat, sellerit, porrut, küüslauku, pastinaaki, peterselli, tillivarsi jne. 
5) Kogu keemise käigus tekkiv vaht tuleb ära riisuda 
6) Maitseköögivili lisa umbes 1 tund enne keemise lõppu (pikema keemisajaga puljongite keetmisel) 
7) Valmis puljong kurna läbi sõela. Kindlasati eemalda ka loorberilehed, mis tekitavad muidu mõru kõrvalmaitse  
8) Jahuta puljong kiiresti ja pane külma. Kindlasti ära jäta puljongit tundideks pliidile seisma 9) Puljongikeetmisel tuleb arvestada järgmiste keemisaegadega, liha keemisaeg on alati lühem, kui kontidel : vasika ja veiseliha 2-3tundi, veisekont 3-5 tundi. 
10) Parema või huvitavama maitse saavutamiseks võid kondid enne puljongi keetmist ahjus pannil pruuniks röstida. 
Valmista supp: Riivi keedetud punapeet ja prae pannil umbes 5 min. äädikaga maitsestatult läbi, sest äädikas ei lase punapeedil kaotada värvi. Kui kasutad värsket kapsast,siis lõika ribadeks, riivi jämedalt sibul ja porgand või haki väiksed kuubikud, koori ja puhasta kartul, tükelda.
Kuumuta pannil õli ja prae sibul klaasjaks. Lisa juurde riivitud porgand ja hauta natuke ning lisa tomatipasta või purk purustatud tomateid. Kuumuta puljong kui see oli eelmine päev valmis tehtud. Kalla kuuma puljongi sisse sibula-porgandisegu, lase keema tõusta. Lisa kartul ja kapsas , keeda umbes 20min kuni kõik enam vähem pehme on. Lisa viimasena punapeet ja keeda veel mõned minutid. Lisa puljongis keedetud liha. Maitsesta supp suhkru, soola, musta pipra ja äädikaga ( kui supil on hapukust vähe). Borši maitse peab olema piisavalt hapukas ja magus nagu lapsepõlves. Lase supil enne serveerimist umbes 20 min. seista, et maitsed saaks seguneda.  Serveeri hapukoore ja leivaga ( ehk leivaga, millel on või peale määritud). Head isu!





1 comment:

Crisu said...

Aitähh restsepti eest.
Kas seda aga Boršiks kutsuda saab kui selees supis üldse peeti ei ole...