Tuesday, 7 October 2014

OA-SUITSULÕHE SALAT



2 purki kidney punast uba
200g külm suitsulõhe viile
2 väikest värsket kurki
6 paksemat viilu juustu
tilli
hapukoort
majoneesi
sinepit
sool

Kurna oalt vedelik ja loputa korraks veega läbi (kui soovid). Viiluta salatisse lõhe. Lõika juustust ½ cm paksused viilud ja need oma korda kangideks, sama tee kurgiga. Juustu võid ka riivida sisse. Haki till ja lisa salatisse. Sega kastmeks kokku hapukoor, majonees ja sinep ning maitsesta soolaga. Kastme koostisosi lisa oma maitse järgi.

 Head isu!

Monday, 6 October 2014

VÜRTSIKILUD


Retsept kuidas ise kodus teha värskest räimest või kilust vürtsikilu. Kuna elan kodumaast eemal, siis selle retsepti järgi on väga hea teha vürtsikilu kui isu tuleb.

500g värskeid räimi või kilusid
1tl jahvatatud musta pipart
1 tl jahvatatud vürtspipart
1/2 tl purustatud nelki
0,3tl riivitud muskaatpähklit
1/2 tl jahvatatud nelki
0,25 tl ingveripulbrit
1 tl jahvatatud koriandriseemneid
2 spl soola
1 tl suhkrut
2-4 looberilehte

Antud kogusest saab pooleliitrise kaanega purgitäie vürtsikilu.
Sega purustatud maitseained omavahel kokku. Soola ja suhkru kogust võib ka oma maitse järgi panna.
Puista klaaspurgi põhjale üks või kaks looberilehte ja õhuke kiht maitseainesegu. Lao tihedalt peale kilu või räime kiht, kõhud ülespidi, siis jälle kiht maitseaineid jne. Täida purk lõpuni. Kõige peale taas looberileht.

Head isu!


Sunday, 5 October 2014

MANNAVAHT




1 l jõhvikamahla
1,5-2 dl mannat
1 dl suhkrut

Mannavahuks sobib  ka mahla asemel siirup, mis veega pooleks või moos. Mina tegin jõhvika oma, aga võib ükskõik, mis maitselist teha.

Kuumuta mahl ja suhkur keemiseni  (kui soovid või suhkurt ka rohkem lisada oma maitse järgi). Nüüd lisa manna ja sega kiiresti läbi. Keeda tasasel tulel umbes 15 minutit kuni manna on paisunud.  Puder ei tohi väga paks tulla.
Vala nüüd kaussi, kus hiljem vahustad. Lase maha jahtuda ja vahusta kohevaks vahuks. Serveeri koos külma piima või ilma, kuidas sulle meeldib.

Head isu!

PULGAKOMMI STIILIS RULLBISKVIIT PLOOMIMOOSI & KOHUPIIMAKREEMIGA.



Biskviit:
4 muna
100g suhkrut
1dl jahu
1dl tärklist (kartuli või maisi oma)
1 tl küpsetuspulbrit
1 tilk punast või roosat toiduvärvi, sobib ka mõni siirup
Vahele:
ploomimoosi
250g kohupiima
2 dl vahukoort
suhkurt
vaniljesuhkur


Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega omavahel kokku jahu,tärklis ja küpsetuspulber ning sõelu munale ning sega õrnalt muna sisse. Nüüd jaga tainas kaheks ja lisa ühe taina sisse õrnalt toiduvärv .Sobib kasutada ka peedimahla või kodust siirupit, kui pole toiduvärve või kui tahad, et oleks looduslik. Kui tahad tumedamat tulemust, siis lisa 1-2 tilka rohkem. 
Pane mõlemad eraldi pritskotti.
Kuumuta praeahi 200C kraadi juures. Nüüd pritsi tainas triipudena üksteise  kõrvale küpsetuspaberiga kaetud ahjupannil nii, et valge roosa valge jne kuni on kõik, nüüd kahvli abil ettevaatlikult sega mõnest kohast värvid kokku või lihtsalt keeruta tasakesi kahvlit taina sees.
Küpseta kuni 6-8 minutit või kuni biskviit on pealt kuldne.
NÜÜD OLULINE SAMM: pane puhas küpsetuspaberi või fooliumi leht lauale (puista peale ka tuhksuhkrut, aga ei pea tegema kui pole soovi, saab ka ilma) ja keera sinna peale pahupidi biskviit, et ahjus olnud küpsetuspaber jääb tema peale. Nüüd tasakesi eemalda see küpsetuspaber, et biskviit katki ei rebeneks. Nüüd keera uue ehk all oleva küspetuspaberiga rulli ja aseta rätik peale ning lase täiesti maha jahtuda.
Valmista kreem: Vahusta 2dl vahukoort suhkru ja vaniljesuhkruga (lisasin maitse järgi) ning lõpuks segasin 250g tavalist maitsestamata kohupiima ehk quark sisse. Minul jagus kreemi kahe rulli jaoks.
Nüüd määri biskviit ploomimoosiga kokku, et üks pikem serv 5cm  puhtaks jääb, sest muidu keeramise ajal võib kreem välja tulla. 
Nüüd lisa sinna peale kohupiimakreem ja arvesta, et palju panna ei saa, sest siis halb keerata või tuleb igalt poolt välja.
Nüüd keera laiemast otsast tihedalt biskviit rulli ning pane paariks tunniks külma tahenema (võib ka kohe serveerida lauale).

Head isu!




Friday, 3 October 2014

BANAANI & KARAMELLI RULLBISKVIIT



Biskviit:
4 muna
100g suhkrut
1 dl jahu
1 dl tärklist (kartuli või maisi oma)
1 tl küpsetuspulbrit
Vahele:
2 banaani
1 purk (397g) Nestle karamelli
kohupiimakreemi
Peale:
tuhksuhkurt
1 banaani
karamelli

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega omavahel kokku jahu,tärklis ja küpsetuspulber ning sõelu munale ning sega õrnalt muna sisse.
Kuumuta praeahi 200C juures. Kalla tainas ahjupannile, kus on peal küpsetuspaber. Kui sul on hirm, et hiljem küpsetuspaber ei tule biskviitpõhja küljest ilusti lahti, siis võid küpsetuspaberi kokku määrida õrnalt võiga või toiduõliga.
Küpseta kuni 6-8 minutit või kuni biskviit on pealt kuldne.
NÜÜD OLULINE SAMM: pane puhas küpsetuspaberi või fooliumi leht lauale (puista peale ka tuhksuhkrut, aga ei pea tegema kui pole soovi, saab ka ilma) ja keera sinna peale pahupidi biskviit, et ahjus olnud küpsetuspaber jääb tema peale. Nüüd tasakesi eemalda see küpsetuspaber, et biskviit katki ei rebeneks. Nüüd keera uue ehk all oleva küspetuspaberiga rulli ja aseta rätik peale ning lase täiesti maha jahtuda.
Kui biskviit on jahtunud keera ta lahti ja määri pealt kokku kohupiimakreemiga, jätta üks pikem serv 5cm  puhtaks, sest muidu keeramise ajal võib kreem välja tulla.
NB! Kohupiimakreemina võid kasutada poes valmis olevaid või teed ise nagu mina, sest siin inglismaal pole maitselisi on vaid tavaline. Mina tegin nii, et vahustasin 2dl vahukoort tavalise suhkru ja vaniljesuhkruga (lisasin oma maitse järgi) ning lõpuks segasin 250g tavalist maitsestamata kohupiima ehk quark sisse. Minul jagus kreemi kahe rulli jaoks.
Viiluta banaan ja lao mõned read kohupiimale ning lisa lusika abil karamell banaani peale.
Nüüd keera laiemast otsast tihedalt biskviit rulli ning pane paariks tunniks külma tahenema (võib ka kohe serveerida lauale).
Kaunista pealt tuhksuhkru, banaani ja karamelliga.

Head isu!



Monday, 22 September 2014

JÕHVIKA & VAARIKA SMUUTI


200ml jõhvikamahla
175g vaarikaid
100ml piima
200g Kreeka või maitsestamata jogurtit
1 spl mett või suhkrut
maitseks piparmünti paar lehte

Pane kõik asjad blenderisse ja püreesta. Serveeri ja head isu!

BREAKFAST SMUUTI


1 väike banaan
150g marja mix nt vaarikas, maasikas, mustikas, mustsõstar või murakas
õunamahla või mineraalvett
1 tl mett

Pane kõik blenderisse ja püreesta. Mahla või vett lisa nii palju kui paksu smuutid soovid teha.

Head isu!


Saturday, 23 August 2014

KANASÜLT



Isutas süldi järgi ja nii panin kana keema ning valmis maitsev kanasült. Sees vaid puhas liha, et kõik ikka sööks. Puljong/tarretis sai ideaalne nagu soovisin 


2 kg terve kana
4 kana koiba
3 porgandit
meresoola
musta pipart
tera pipart
5 looberilehte
4 sibulat
1/2 porrut
peotäis värsket peterselli
2 vart juursellerit
vett

Aseta kana ja koivad suurde potti, lisa külm vesi. Lisa vett nii palju, et kana kaetud. Kuumuta keemiseni ja keeda edasi tasasel kuumusel ning samal ajal ise vahtu koorides. Kui vahtu enam ei tule, siis alles lisa puljongi jaoks ülejäänud asjad sisse. Sibul lõika neljaks ja sibula võid ka sisse panna koos koorega. NB! Hea süldi maitse oleneb ka heast puljongist, kus liha sees keeb.
Soola lisamisel ole ettevaatlik, et soolane ei saa. NB! Paljud küll ütlevad ja kirjutavad, et süldi puljong peab soojalt olema soolane, et jahtudes läheb soolasus vähemaks, aga päris nii see pole. Esimesel korral ma tegin nii nagu kõik kirjutasid ja sült sai puhta soolane ja nüüd oli targem ja lisasin soola nii nagu tavaliselt süüa tehes ja soola sai parajalt, parem olgu asi magedam kui soolane, sest soola on võimalik alati juurde lisada kui hiljem ära võtta.
Keeda tasasel kuumusel 3-4 tundi või kuni kana on nii pehme, et liha kukkub luudelt maha. Vajadusel lisa keemise ajal vähehaaval vett juurde, et hiljem ikka tarretist jaguks süldi jaoks. Samas jälle mõni ütleb, et ära lisa, aga mina olen lisanud ja sült on ikka korralik tulnud nagu ka fotol näha on.
Lase lihal jahtuda ja puhasta seejärel liha kontidest ja nahast, lõika liha väikesteks tükkideks või lase läbi hakklihamasina.
Nüüd jaota liha vormidesse või kaussidesse ja lisa ettevaatlikult kuum puljong peale. Kui liha lisad, siis pead arvestama millist tulemust tahad, kas tahad rohkem liha või tarretist hiljem. Kui tahad rohkem liha, siis pane vorm enamvähem liha täis, aga kui tahad tarretist ka, siis pane liha poole vormini ja ülejäänud vormi kalla puljong peale.
Vormi põhja võid lisada ka rohelisi herneid või porgandi lilli kui on hiljem soov peolauale panna sült.
Lase jahtuda ja tõsta jahtunud sült külmikusse. Kui sul on hirm, et tarretis ei tule õige võid enne lihale kallamist puljongisse lisada želatiini. Mina seda tegema ei pidanud ja tarretis tuli  õige :)

Head isu!








Friday, 22 August 2014

RASSOLNIK




600g loomaliha
soola
musta pipart
õli
3 l vett
2 sibulat
1 väiksem porru
2 vart juursellerit
1 dl odrakruupe
5-6 kartult
3 porgandit
4-5 hapukuri+leent (sobib ka marineeritud)
hakitud maitserohelist petersell või till 
hapukoort serveerimiseks

Lõika lihast väiksed kuubikud ja kuumuta õliga kastrulis läbi. Nüüd pane liha külma veega keema, eemalda vaht. Lisa tangained ja keeda, kuni need on poolpehmed. 
Lisa tükeldatud kartulid ja ribadeks lõigatud ja õlis hautatud aedviljad. Keeda, kuni kartulid on pehmed. 
Enne lauale andmist lisa tükeldatud hapukurgid (maitse järgi ka hapukurgileent). Supp peab tulema hapukas. Kuumuta korraks läbi, maitsesta soolaga. 
Lauale andmisel puista maitserohelist ja lisa hapukoort.  

Head isu!

Thursday, 21 August 2014

MARINEERITUD PRAETUD RÄIMED PURGIS.


Käisin poes ja silma jäid ilusad värsked räimed ning ma pidin kohe neid ostma. Kodus praadisin räimed ära  ja tuli idee nad marinaadiga purki panna, et varsti oma sünnipäeval külaliste jaoks lauale panna.



1 kg värsket räime
3-4 muna
2 dl jahu
soola
musta pipart
toiduõli, praadimiseks
Marinaad:
1 l vett
3 porgandit
3-4 sibulat (mina kasutasin punast)
10-15 terapipart
5 tera vürtsipipart
4 looberilehte
1,5 tl soola
2 spl äädikat
4-6 spl äädikat 30%


Puhasta räimed. Eemalda pea ja sisikond seest ning omal valikul, kas eemaltad ka selgroo koos sabaga või mitte, mina tegin seda kuna meeldib puhas filee. Loputa õrnalt veega läbi enne praadimist. Vahusta munad vähese soola ja pipraga. Ära soolaga liiale mine kuna räim väike. Soola ja pipart võib lisada ka otse räimele muna asemel, aga muna sisse on lihtsam panna kui ükshaaval kalale.
Kuumuta pann õliga. Kasta räim algul munasse ja siis jahu sisse. Pane räimed pannile lihapool alla. Prae mõlemalt poolt mõned minutid või kuni on kuldne pruunikas toon.
Kui pannil läheb jahu liiga kõrbema, siis kalla jahune õli ära ja puhasta pann paberist rätikuga ning kuumuta pann uue õliga.
Tee valmis marinaad: koori sibul ja porgand ning viiluta rattad. Pane potti, lisa pipar, võrts, loober, sool ja suhkur. Kalla peale vesi ja kuumuta keemiseni, keeda mõned minutid kuni porgand on õrnalt pehme või krõmps.
Nüüd lisa äädikas, algul paar lusikat. Maitse ja lisa äädikat, soola või suhkrut veel kuni sulle on marinaad sobiv. Mina lisasin äädikat umbes 6 spl kokku ja suhkrut ja soola ka natuke rohkem kuni tuli see õige marinaad, mida mäletasin.
Steriliseeri purgid ja lao räimed koos marinaadis olnud porgandi ja sibulaga purki, kalla marinaad peale ja kaanega purk kinni. Keera purk tagurpidi ja lase jahtuda.

Säilivuse kohta ei oska öelda kuna esimene kord kui purki panin, aga usun, et kaua, sest marineeritud kurgil ju suht sama ja sarnane marinaad peal.

Head isu!