Saturday 23 August 2014

KANASÜLT



Isutas süldi järgi ja nii panin kana keema ning valmis maitsev kanasült. Sees vaid puhas liha, et kõik ikka sööks. Puljong/tarretis sai ideaalne nagu soovisin 


2 kg terve kana
4 kana koiba
3 porgandit
meresoola
musta pipart
tera pipart
5 looberilehte
4 sibulat
1/2 porrut
peotäis värsket peterselli
2 vart juursellerit
vett

Aseta kana ja koivad suurde potti, lisa külm vesi. Lisa vett nii palju, et kana kaetud. Kuumuta keemiseni ja keeda edasi tasasel kuumusel ning samal ajal ise vahtu koorides. Kui vahtu enam ei tule, siis alles lisa puljongi jaoks ülejäänud asjad sisse. Sibul lõika neljaks ja sibula võid ka sisse panna koos koorega. NB! Hea süldi maitse oleneb ka heast puljongist, kus liha sees keeb.
Soola lisamisel ole ettevaatlik, et soolane ei saa. NB! Paljud küll ütlevad ja kirjutavad, et süldi puljong peab soojalt olema soolane, et jahtudes läheb soolasus vähemaks, aga päris nii see pole. Esimesel korral ma tegin nii nagu kõik kirjutasid ja sült sai puhta soolane ja nüüd oli targem ja lisasin soola nii nagu tavaliselt süüa tehes ja soola sai parajalt, parem olgu asi magedam kui soolane, sest soola on võimalik alati juurde lisada kui hiljem ära võtta.
Keeda tasasel kuumusel 3-4 tundi või kuni kana on nii pehme, et liha kukkub luudelt maha. Vajadusel lisa keemise ajal vähehaaval vett juurde, et hiljem ikka tarretist jaguks süldi jaoks. Samas jälle mõni ütleb, et ära lisa, aga mina olen lisanud ja sült on ikka korralik tulnud nagu ka fotol näha on.
Lase lihal jahtuda ja puhasta seejärel liha kontidest ja nahast, lõika liha väikesteks tükkideks või lase läbi hakklihamasina.
Nüüd jaota liha vormidesse või kaussidesse ja lisa ettevaatlikult kuum puljong peale. Kui liha lisad, siis pead arvestama millist tulemust tahad, kas tahad rohkem liha või tarretist hiljem. Kui tahad rohkem liha, siis pane vorm enamvähem liha täis, aga kui tahad tarretist ka, siis pane liha poole vormini ja ülejäänud vormi kalla puljong peale.
Vormi põhja võid lisada ka rohelisi herneid või porgandi lilli kui on hiljem soov peolauale panna sült.
Lase jahtuda ja tõsta jahtunud sült külmikusse. Kui sul on hirm, et tarretis ei tule õige võid enne lihale kallamist puljongisse lisada želatiini. Mina seda tegema ei pidanud ja tarretis tuli  õige :)

Head isu!








2 comments:

Voisula said...

Oo jaa! Küll on tuttav toit. Minule meeldib väga kanasült ja olen ammu ammu plaaninud seda valmistada, aga minul on see projektiks jäänud.

Anonymous said...

Loeme, et paneme potti terve kana ja siis juurde veel koibi ka. Või? :)