Monday, 22 September 2014

JÕHVIKA & VAARIKA SMUUTI


200ml jõhvikamahla
175g vaarikaid
100ml piima
200g Kreeka või maitsestamata jogurtit
1 spl mett või suhkrut
maitseks piparmünti paar lehte

Pane kõik asjad blenderisse ja püreesta. Serveeri ja head isu!

BREAKFAST SMUUTI


1 väike banaan
150g marja mix nt vaarikas, maasikas, mustikas, mustsõstar või murakas
õunamahla või mineraalvett
1 tl mett

Pane kõik blenderisse ja püreesta. Mahla või vett lisa nii palju kui paksu smuutid soovid teha.

Head isu!


Saturday, 23 August 2014

KANASÜLT



Isutas süldi järgi ja nii panin kana keema ning valmis maitsev kanasült. Sees vaid puhas liha, et kõik ikka sööks. Puljong/tarretis sai ideaalne nagu soovisin 


2 kg terve kana
4 kana koiba
3 porgandit
meresoola
musta pipart
tera pipart
5 looberilehte
4 sibulat
1/2 porrut
peotäis värsket peterselli
2 vart juursellerit
vett

Aseta kana ja koivad suurde potti, lisa külm vesi. Lisa vett nii palju, et kana kaetud. Kuumuta keemiseni ja keeda edasi tasasel kuumusel ning samal ajal ise vahtu koorides. Kui vahtu enam ei tule, siis alles lisa puljongi jaoks ülejäänud asjad sisse. Sibul lõika neljaks ja sibula võid ka sisse panna koos koorega. NB! Hea süldi maitse oleneb ka heast puljongist, kus liha sees keeb.
Soola lisamisel ole ettevaatlik, et soolane ei saa. NB! Paljud küll ütlevad ja kirjutavad, et süldi puljong peab soojalt olema soolane, et jahtudes läheb soolasus vähemaks, aga päris nii see pole. Esimesel korral ma tegin nii nagu kõik kirjutasid ja sült sai puhta soolane ja nüüd oli targem ja lisasin soola nii nagu tavaliselt süüa tehes ja soola sai parajalt, parem olgu asi magedam kui soolane, sest soola on võimalik alati juurde lisada kui hiljem ära võtta.
Keeda tasasel kuumusel 3-4 tundi või kuni kana on nii pehme, et liha kukkub luudelt maha. Vajadusel lisa keemise ajal vähehaaval vett juurde, et hiljem ikka tarretist jaguks süldi jaoks. Samas jälle mõni ütleb, et ära lisa, aga mina olen lisanud ja sült on ikka korralik tulnud nagu ka fotol näha on.
Lase lihal jahtuda ja puhasta seejärel liha kontidest ja nahast, lõika liha väikesteks tükkideks või lase läbi hakklihamasina.
Nüüd jaota liha vormidesse või kaussidesse ja lisa ettevaatlikult kuum puljong peale. Kui liha lisad, siis pead arvestama millist tulemust tahad, kas tahad rohkem liha või tarretist hiljem. Kui tahad rohkem liha, siis pane vorm enamvähem liha täis, aga kui tahad tarretist ka, siis pane liha poole vormini ja ülejäänud vormi kalla puljong peale.
Vormi põhja võid lisada ka rohelisi herneid või porgandi lilli kui on hiljem soov peolauale panna sült.
Lase jahtuda ja tõsta jahtunud sült külmikusse. Kui sul on hirm, et tarretis ei tule õige võid enne lihale kallamist puljongisse lisada želatiini. Mina seda tegema ei pidanud ja tarretis tuli  õige :)

Head isu!








Friday, 22 August 2014

RASSOLNIK




600g loomaliha
soola
musta pipart
õli
3 l vett
2 sibulat
1 väiksem porru
2 vart juursellerit
1 dl odrakruupe
5-6 kartult
3 porgandit
4-5 hapukuri+leent (sobib ka marineeritud)
hakitud maitserohelist petersell või till 
hapukoort serveerimiseks

Lõika lihast väiksed kuubikud ja kuumuta õliga kastrulis läbi. Nüüd pane liha külma veega keema, eemalda vaht. Lisa tangained ja keeda, kuni need on poolpehmed. 
Lisa tükeldatud kartulid ja ribadeks lõigatud ja õlis hautatud aedviljad. Keeda, kuni kartulid on pehmed. 
Enne lauale andmist lisa tükeldatud hapukurgid (maitse järgi ka hapukurgileent). Supp peab tulema hapukas. Kuumuta korraks läbi, maitsesta soolaga. 
Lauale andmisel puista maitserohelist ja lisa hapukoort.  

Head isu!

Thursday, 21 August 2014

MARINEERITUD PRAETUD RÄIMED PURGIS.


Käisin poes ja silma jäid ilusad värsked räimed ning ma pidin kohe neid ostma. Kodus praadisin räimed ära  ja tuli idee nad marinaadiga purki panna, et varsti oma sünnipäeval külaliste jaoks lauale panna.



1 kg värsket räime
3-4 muna
2 dl jahu
soola
musta pipart
toiduõli, praadimiseks
Marinaad:
1 l vett
3 porgandit
3-4 sibulat (mina kasutasin punast)
10-15 terapipart
5 tera vürtsipipart
4 looberilehte
1,5 tl soola
2 spl äädikat
4-6 spl äädikat 30%


Puhasta räimed. Eemalda pea ja sisikond seest ning omal valikul, kas eemaltad ka selgroo koos sabaga või mitte, mina tegin seda kuna meeldib puhas filee. Loputa õrnalt veega läbi enne praadimist. Vahusta munad vähese soola ja pipraga. Ära soolaga liiale mine kuna räim väike. Soola ja pipart võib lisada ka otse räimele muna asemel, aga muna sisse on lihtsam panna kui ükshaaval kalale.
Kuumuta pann õliga. Kasta räim algul munasse ja siis jahu sisse. Pane räimed pannile lihapool alla. Prae mõlemalt poolt mõned minutid või kuni on kuldne pruunikas toon.
Kui pannil läheb jahu liiga kõrbema, siis kalla jahune õli ära ja puhasta pann paberist rätikuga ning kuumuta pann uue õliga.
Tee valmis marinaad: koori sibul ja porgand ning viiluta rattad. Pane potti, lisa pipar, võrts, loober, sool ja suhkur. Kalla peale vesi ja kuumuta keemiseni, keeda mõned minutid kuni porgand on õrnalt pehme või krõmps.
Nüüd lisa äädikas, algul paar lusikat. Maitse ja lisa äädikat, soola või suhkrut veel kuni sulle on marinaad sobiv. Mina lisasin äädikat umbes 6 spl kokku ja suhkrut ja soola ka natuke rohkem kuni tuli see õige marinaad, mida mäletasin.
Steriliseeri purgid ja lao räimed koos marinaadis olnud porgandi ja sibulaga purki, kalla marinaad peale ja kaanega purk kinni. Keera purk tagurpidi ja lase jahtuda.

Säilivuse kohta ei oska öelda kuna esimene kord kui purki panin, aga usun, et kaua, sest marineeritud kurgil ju suht sama ja sarnane marinaad peal.

Head isu!


PLOOMIMOOS KANEELIKOOREGA.


Mõnus jõulune tulemus tuli, et sobib ka pohlamoosi asemel verivorsti kõrvale. Lastele väga meeldib hommiku pudru kõrvale ja nii on juba  üks purk tühi.
Kirjutasin retsepti siia 1kg kohta, aga ise tegin 4kg ploome moosiks. 

1 kg ploome
400g suhkrut
1 kaneelikoor
1 dl vett

Pese ploomid puhtaks ja lõika pooleks, eemalda kivid.Pane ploomid potti ja lisa vesi. Kuumuta keemiseni ja keeda 10 minutit. Nüüd lisa kaneelikoor ja suhkur, keeda veel 20 minutit või kauem, samal ajal pidevalt segades ja vahtu koorides (vaht ajab hiljem moosid käärima, et selle on vaja see ära koorida keemise ajal). Mida kauem kuumutad moosi, seda kreemisem tulemus tuleb ja ploomi koored keevad ära.
Steriliseeri purgid ja kaaned ehk kuumuta läbi kuumas vees või pane praeahju 90-100 C kraadi juures 10 minutiks.
Pane kuum moos sooja purki ja keera kaaned kõvasti kinni. Nüüd keera purk tagurpidi, et kaan all ja lase neil nii olla kui kõik täiesti maha jahtunud on. Mõni paneb ka neile midagi peale nt tekk, et soojas hoida, aga mina pole seda teinud ja asjad on ikka hästi säilinud.
NB! Soe moos on algul vedel ja purgis jahtudes läheb paksemaks. 

Friday, 11 July 2014

RULLBISKVIIT MAASIKATE & KOHUPIIMAKREEMIGA



Biskviit:
3 muna
1/2 tl soola
75g suhkrut
75g isekerkivat jahu
või tavalist jahu segatud 1 tl küpsetuspulbriga
Vahele:
maasikaid
150 ml vahukoort
130g kohupiimakreemi
1 tl vaniljesuhkrut
1/2 dl suhkrut
Peale:
tuhksuhkrut
maasikaid

Vahusta munad suhkru ja soolaga heledaks vahuks, lisa jahu ja sega õrnalt  ilusti läbi. Kui sul pole isekerkivat jahu, siis sega tavaline jahu küpsetuspulbriga enne kui munale lisad.
Kuumuta ahi 200 C juures. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ja küpseta 8-10 minutit. NB! Ära üle küpseta, sest hiljem on raskem rulli keerata.
Aseta üks puhas küpsetuspaberi leht lauale ja puista üle tuhksuhkruga, nüüd pane biskviit sinna peale nii, et biskviit jääks kahe küpsetuspaberi vahele. Eemalda ahjus olnud biskviidi küljest tasakesi küpsetuspaber ja aseta peale tagasi ning keera rulli ja lase jahtuda.
Valmista kreem: Vahusta vahukoor koos suhkru ja vaniljega (suhkrut võib lisada ka vähem või rohkem oma maitse järgi). Sega sisse kohupiimakreem. Puhasta ja pese maasikad.
Keera biskviit lahti ja lao peale tükeldatud maasikaid. Nüüd lisa kohupiimakreemi üks õhuke kiht ja keera jälle ilusti rulli. Kui kreemi liiga palju panna ja rulli keerad, siis tuleb kreem äärtest välja.
Tõsta rullbiskviit alusele nii, et liitekoht jääb alla. Puista üle tuhksuhkruga ja kaunista pealt maasikaga oma fantaasia järgi. Serveeri kohe või pane paariks tunniks külma maitsestuma.

Head isu!

Wednesday, 9 July 2014

KURZEME ehk STROOGANOV LÄTI MOODI



Kurzeme on Läti moodi stroogonov, mis sobib praekartuli või püreega hästi. Originaal kurzeme on hele kaste hapukoorega, aga kodus oli natuke alles tomatipastat, et lisasin ka selle kastmesse ja kaste sai super. Kastmes ka marineeritud kurk, aga fotol pole seda hästi näha. 


 600g sealiha ribad
1 suur sibul
50-100g suitsupeekonit

toiduõli, praadimiseks
3 marineeritud kurk
1spl jahu
100g hapukoort
sool
must pipar
1 klaas veiseliha või muud puljongit või paljas vesi
hakitud peterselli

Prae pannil liha mõnusalt pruuniks ja pehmeks, maitsesta ka soola ja musta pipraga. Lisa suitsupeekoni ribad ja peeneks hakitud sibul, lase need kuldpruuniks. Lisa jahu ja prae 2 minutit ning lisa kuum puljong. Hauta liha natuke puljongis,et liha oleks mõnusalt pehme. NB! Mina ei lisa jahu kohe vaid hautan liha puljongis kuni liha on mõnusalt pehme ning alles peale seda lisan 2-3 spl veega segatud jahu (sobib ka maisitärklis). Sega, et kaste tükki ega põhja ei läheks.
Lõika marineeritud kurgist ribad, lisa kastmele koos hapukooreg. Hauta veel 3 minutit ja maitsesta. Serveeri koos praekartuli või püreega. 


Head isu!

Thursday, 26 June 2014

VANAEMA KOHEVAD KEFIIRI PANNKOOGID


Mäletan, et lapsepõlves maitsesid pannkoogid teist moodi, olid väiksed ja kohevad kui neid tehti. Pole selliseid saanud aastaid kuna meie pere lemmikud on olnud alati ülepanni pannkoogid. Need mõnusad ja väiksed pannkoogid meenusid mulle ja nii nad said ka tehtud ning need olid sama head kui lapsepõlves. Kõrvale tegin veel värske maasika toormoosi, mis sobis ideaalselt.


4 muna
4-5 spl suhkrut
1 l head kefiiri
120g kodujuustu
1 tl soola
6 dl jahu
1 tl söögisoodat
õli, praadimiseks

Vahusta munad suhkruga, lisa kefiir, kodujuust ja sool. Sega jahu ja sooda omavahel kuivas kausis kokku. Lisa nüüd vähehaaval jahu munale. Kuumuta pann õliga. Kui pann on kuum, pane ühe supilusika suurused taina ringid pannile. Küpseta kuni on kuldpruunid. Serveeri kohe koos mõne hea moosiga. NB! Jahtudes koogid kaotavad oma kohevuse ja vajuvad alla.

Head isu!

Sunday, 1 June 2014

KODUNE McDonalds MAASIKA MILKSHAKE



Peotäis värskeid maasikaid
1/2 klaasi head vanill- või maasikajäätist
1/4 klaasi piima

Lase blenderis kõik segamini ja valmis ta ongi. Sellest kogusest saab kaks klaasi. Head isu!