Thursday, 21 August 2014

PLOOMIMOOS KANEELIKOOREGA.


Mõnus jõulune tulemus tuli, et sobib ka pohlamoosi asemel verivorsti kõrvale. Lastele väga meeldib hommiku pudru kõrvale ja nii on juba  üks purk tühi.
Kirjutasin retsepti siia 1kg kohta, aga ise tegin 4kg ploome moosiks. 

1 kg ploome
400g suhkrut
1 kaneelikoor
1 dl vett

Pese ploomid puhtaks ja lõika pooleks, eemalda kivid.Pane ploomid potti ja lisa vesi. Kuumuta keemiseni ja keeda 10 minutit. Nüüd lisa kaneelikoor ja suhkur, keeda veel 20 minutit või kauem, samal ajal pidevalt segades ja vahtu koorides (vaht ajab hiljem moosid käärima, et selle on vaja see ära koorida keemise ajal). Mida kauem kuumutad moosi, seda kreemisem tulemus tuleb ja ploomi koored keevad ära.
Steriliseeri purgid ja kaaned ehk kuumuta läbi kuumas vees või pane praeahju 90-100 C kraadi juures 10 minutiks.
Pane kuum moos sooja purki ja keera kaaned kõvasti kinni. Nüüd keera purk tagurpidi, et kaan all ja lase neil nii olla kui kõik täiesti maha jahtunud on. Mõni paneb ka neile midagi peale nt tekk, et soojas hoida, aga mina pole seda teinud ja asjad on ikka hästi säilinud.
NB! Soe moos on algul vedel ja purgis jahtudes läheb paksemaks. 

Friday, 11 July 2014

RULLBISKVIIT MAASIKATE & KOHUPIIMAKREEMIGA



Biskviit:
3 muna
1/2 tl soola
75g suhkrut
75g isekerkivat jahu
või tavalist jahu segatud 1 tl küpsetuspulbriga
Vahele:
maasikaid
150 ml vahukoort
130g kohupiimakreemi
1 tl vaniljesuhkrut
1/2 dl suhkrut
Peale:
tuhksuhkrut
maasikaid

Vahusta munad suhkru ja soolaga heledaks vahuks, lisa jahu ja sega õrnalt  ilusti läbi. Kui sul pole isekerkivat jahu, siis sega tavaline jahu küpsetuspulbriga enne kui munale lisad.
Kuumuta ahi 200 C juures. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ja küpseta 8-10 minutit. NB! Ära üle küpseta, sest hiljem on raskem rulli keerata.
Aseta üks puhas küpsetuspaberi leht lauale ja puista üle tuhksuhkruga, nüüd pane biskviit sinna peale nii, et biskviit jääks kahe küpsetuspaberi vahele. Eemalda ahjus olnud biskviidi küljest tasakesi küpsetuspaber ja aseta peale tagasi ning keera rulli ja lase jahtuda.
Valmista kreem: Vahusta vahukoor koos suhkru ja vaniljega (suhkrut võib lisada ka vähem või rohkem oma maitse järgi). Sega sisse kohupiimakreem. Puhasta ja pese maasikad.
Keera biskviit lahti ja lao peale tükeldatud maasikaid. Nüüd lisa kohupiimakreemi üks õhuke kiht ja keera jälle ilusti rulli. Kui kreemi liiga palju panna ja rulli keerad, siis tuleb kreem äärtest välja.
Tõsta rullbiskviit alusele nii, et liitekoht jääb alla. Puista üle tuhksuhkruga ja kaunista pealt maasikaga oma fantaasia järgi. Serveeri kohe või pane paariks tunniks külma maitsestuma.

Head isu!

Wednesday, 9 July 2014

KURZEME ehk STROOGANOV LÄTI MOODI



Kurzeme on Läti moodi stroogonov, mis sobib praekartuli või püreega hästi. Originaal kurzeme on hele kaste hapukoorega, aga kodus oli natuke alles tomatipastat, et lisasin ka selle kastmesse ja kaste sai super. Kastmes ka marineeritud kurk, aga fotol pole seda hästi näha. 


 600g sealiha ribad
1 suur sibul
50-100g suitsupeekonit

toiduõli, praadimiseks
3 marineeritud kurk
1spl jahu
100g hapukoort
sool
must pipar
1 klaas veiseliha või muud puljongit või paljas vesi
hakitud peterselli

Prae pannil liha mõnusalt pruuniks ja pehmeks, maitsesta ka soola ja musta pipraga. Lisa suitsupeekoni ribad ja peeneks hakitud sibul, lase need kuldpruuniks. Lisa jahu ja prae 2 minutit ning lisa kuum puljong. Hauta liha natuke puljongis,et liha oleks mõnusalt pehme. NB! Mina ei lisa jahu kohe vaid hautan liha puljongis kuni liha on mõnusalt pehme ning alles peale seda lisan 2-3 spl veega segatud jahu (sobib ka maisitärklis). Sega, et kaste tükki ega põhja ei läheks.
Lõika marineeritud kurgist ribad, lisa kastmele koos hapukooreg. Hauta veel 3 minutit ja maitsesta. Serveeri koos praekartuli või püreega. 


Head isu!

Thursday, 26 June 2014

VANAEMA KOHEVAD KEFIIRI PANNKOOGID


Mäletan, et lapsepõlves maitsesid pannkoogid teist moodi, olid väiksed ja kohevad kui neid tehti. Pole selliseid saanud aastaid kuna meie pere lemmikud on olnud alati ülepanni pannkoogid. Need mõnusad ja väiksed pannkoogid meenusid mulle ja nii nad said ka tehtud ning need olid sama head kui lapsepõlves. Kõrvale tegin veel värske maasika toormoosi, mis sobis ideaalselt.


4 muna
4-5 spl suhkrut
1 l head kefiiri
120g kodujuustu
1 tl soola
6 dl jahu
1 tl söögisoodat
õli, praadimiseks

Vahusta munad suhkruga, lisa kefiir, kodujuust ja sool. Sega jahu ja sooda omavahel kuivas kausis kokku. Lisa nüüd vähehaaval jahu munale. Kuumuta pann õliga. Kui pann on kuum, pane ühe supilusika suurused taina ringid pannile. Küpseta kuni on kuldpruunid. Serveeri kohe koos mõne hea moosiga. NB! Jahtudes koogid kaotavad oma kohevuse ja vajuvad alla.

Head isu!

Sunday, 1 June 2014

KODUNE McDonalds MAASIKA MILKSHAKE



Peotäis värskeid maasikaid
1/2 klaasi head vanill- või maasikajäätist
1/4 klaasi piima

Lase blenderis kõik segamini ja valmis ta ongi. Sellest kogusest saab kaks klaasi. Head isu!

Monday, 19 May 2014

KANEELIRULLID


Kaneelirullid või muud kaneeli küpsetised on asjad, mis kaovad meie laualt imeväel alati, sest need on alati kogu pere lemmikud. Täna tegin väiksemad saiad, et lastel oleks parem süüa neid. 



7g kuivpärmi (50g presspärmi)
0,5 dl käesooja vett
3 dl piima

1 tl soola
1-1,5 dl suhkrut

100 g võid
650 g nisujahu (u. 10-12dl)

Täidis:
100 g võid, sulatatult
suhkrut
ahvatatud kaneeli

Määrimiseks:
1 muna
Peale:
pärlsuhkrut ( kui on soovi ) 



Lahusta pärm koos soola ja suhkruga soojas vees ja piimas ( mina olen pliidil toasoojaks teinud kui piim on külmikus olnud). Sega ja lase pärmil vahutama minna 10- 15 minutit (vähemalt inglismaal olev kuivpärm tahab nii). Sulata või väikeses kausis ja lisa pärmile. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina. Tainas on valmis kui lööb kausi küljest lahti ja moodustub pall. Kata tainakauss rätikuga või toidukilega (ise kasutan alati toidukile) ja lase soojas kohas 30 minutit kuni 1 tund kerkida. Tainas ei tohi üle kerkida, siis saiad ei saa head ja vajuvad ära. Sõtku tainast õhumullid välja ja rulli see kergelt jahusel laual kogu või pool tainast ristkülikuks. Määri peale sulatatud või, puista peale kaneeli ja suhkru segu. NB! täidist pane vastavalt oma maitse järgi, et mina lisain rohkem täidist kuna meile meeldib kui kaneeli on vahel mehiselt. Keera pikemast küljest rulli ja jäta liitekoht alla.
Lõika terava noa abil nurga all viltusteks tükkideks nii, et iga saia kitsam ots oleks umbes 2 cm lai ja laiem ots umbes 4-5 cm. Tõsta ahjuplaadile laiema otsa peale seisma. 
Või keera rulli kahelt poolt korraga, et keskelt saaks mõlemad rullid kokku. Või lõika klassikaline kuju, et rullid taina kokku ja lõikad umbes 2cm laiused rullid, laod pannile ja surud mõlema pöidla abil saiad pealt alla, et need oleksid lamedamad.
Tõsta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase köögirätiku all soojas kohas veel umbes 30 minutit kerkida.  Pintselda saiad pealt lahtiklopitud munaga ning puista peale pärlsuhkrut (kui on soovi). Küpseta 180-200C juures ahju keskosas 10-12 minutit (jälgi küpsemise käigus, sest ahjud küpsetavad kõik erinevad), kuni saiad on kuldsed.  Head isu!


Saturday, 17 May 2014

SPICY RICE ehk VÜRTSIKAS RIIS


Vürtsikas ja kollast tooni riis on väga hea süüa niisama või serveerida mõne liha, kastme või burgeri kõrvale friikartuli asemel. Mina ise võin seda riisi süüa niisama, sest juba ilma lihata on ta nii maitsev ja minu suur lemmik. Kelle jaoks on vürtsid liiga tugevad, siis see võib seda serveerida koos Kreeka jogurti või hapukoorega, siis pole vürtsid nii tugevad. Või juua kõrvale klaas külma piima.

2 klaasi basmati riisi või tavalist
vett
1 sibul
1 tl ingveripulbrit
2 spl toiduõli
2 küüslaugu küünt, hakitud
2 tomatit
1 spl tomatipastat
2 looberit
1 terve kuivatatud sidrun (vabatahtlik)
Vürtsid:
1 tl kurkum
1 tl musta pipart
1 tl koriandripulbrit
1/2 tl kaneeli
1/2 tl paprikapulbrit
1 tl soola
u. 6 tk nelk
u. 6 tk kardemon

Haki sibul peeneks. Kuumuta suur pann või kastrul pliidil õliga ja pruunista seal sibul, küüslauk koos ingveriga. Nüüd lisa tomati väiksed kuubikud, tomatipasta, loober ja sidrun. Kuumuta mõned minutid. Lisa nüüd riis, kuumuta paar minutit ja lisa vesi (vett 1 klaasi riisi kohta  pool klaasi ). Sega ja ära lase põhja kõrbeda. Lisa nüüd kõik ülejäänud vürtsid ja sega läbi, lase keema minna ja siis hauta kuni riis valmis on. Kui riis keeb, keera kuumust vähemaks ja hauta kuni kõik vedelik on otsas. Serveeri. Head isu!




Wednesday, 7 May 2014

SOE LÕHESALAT


400 grammi lõhefileed
1 pott rooma salatit
1/2 punast sibulat
2 keskmist kartulit (ideaalne värske)
1 väike kurk
6 vutimuna või 3 kanamuna
2 spl  majoneesi
2 spl oliivõli
1 tl suhkrut
poole sidruni mahl
soola
musta pipart

Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees, lase natuke jahtuda ja lõika suupärasteks tükkideks. Keeda vutimune 2 minutit ja ehmata külma veega. Mudi munakoor käte vahel pehmeks, koori ja poolita. Kastmeks sega omavahel majonees, õli, suhkur ja sidrunimahl. Lõika kurk. Lõika sibulast imeõhukesed rattad. Rebi kaussi rooma salatit, lisa kartulid, sibul ja sidrunimajonees. Eemalda lõhefileelt nahk ja vajadusel luud, kuumuta pannil oliivõli ja prae kala mõlemalt poolt paar minutit, et pealt ilusti kuldne saab. Lõpus maitsesta soola ja pipraga (soovi korral). Lõhe võib ka teha praeahjus. Serveerimiseks tõsta salat taldrikule, säti peale vutimunad ja lõhefilee. head isu!

PASTASALAT SUITSUKANAGA




400g pastat (lipsu kuju)
2 suitsukanakoiba või kintsu
1 väike purk konserv ananassi
1 punane või kollane paprikas (või mõlemat pool)
2 tomatit või peotäis ploomtomatit
2 väikest kurki
peotäis värsket basiilikut
sidrunipipart
Kaste:
Kreeka või maitsestamata jogurtit
natuke majoneesi (paar spl)
ananassileent
soola

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees pehmeks. Vett peaks olema pastast 3x rohkem. Jahuta sõelal külma veega ja lase nõrguda. Pasta keetmise ajal lõika ülejäänud salati ained pasta kujuga sobivateks tükkideks. Sega kastme komponendid omavahel kokku ja kalla salatile. Tõsta segamini ning lase jahedas veidi aega maitsestuda. Mahe ja maitsev salat, mis annab vähe kaloreid. Head isu!

Tuesday, 6 May 2014

KANAFILEE ŠNITSEL


Lihtne ja maitsev kanašitsel on meie pere lemmik, sea oma tehakse meil harva. Šnitsel on hea nii soojalt kui külmalt järgmine päev. Ideaalne valik peolaual kartulisalati kõrvale, koduse hamburgeri vahele pihvi asemel või šnitsli ribad mõne hea rohelise salatiga.


1 kg kanafileed (4 fileed)
4 muna
musta pipart
soola
2-3 spl rohelist pesto pastat
170g riivsaia, paneerimiseks

Lõika kanafilee noa abil keskelt pooleks laiemast otsast nagu fotol. Aseta liha peale toidukile või küpsetuspaber, et liha mahlad ei pritsiks ja tambi lihahaamriga filee õhemaks. Ära liiga palju või kõvasti tambi, sest muidu läheb filee katki. Kui filee saab liiga suur, siis lõika keskelt pooleks.
Maitsesta kana vähese soola ja musta pipraga ühelt poolt. Vahusta munad koos pesto pastaga ja lao fileed muna sisse, lase umbes 1 tund olla munas ( siis maitsestub kana ). Võid ka kohe paneerida riivsaiaga. Kuumuta pann õliga soojaks. Kalla riivsai taldrikule ja kasta kana mõlemalt poolt riivsaia sisse ja prae mõlemalt poolt kuldseks.  Kui õli saab juba liiga must ja kõrvedab uued mustaks, siis kalla õli ära ja tõmba pann paberist rätikuga puhtaks ja kuumuta pannil uus õli. Head isu!