Monday 19 May 2014

KANEELIRULLID


Kaneelirullid või muud kaneeli küpsetised on asjad, mis kaovad meie laualt imeväel alati, sest need on alati kogu pere lemmikud. Täna tegin väiksemad saiad, et lastel oleks parem süüa neid. 



7g kuivpärmi (50g presspärmi)
0,5 dl käesooja vett
3 dl piima

1 tl soola
1-1,5 dl suhkrut

100 g võid
650 g nisujahu (u. 10-12dl)

Täidis:
100 g võid, sulatatult
suhkrut
ahvatatud kaneeli

Määrimiseks:
1 muna
Peale:
pärlsuhkrut ( kui on soovi ) 



Lahusta pärm koos soola ja suhkruga soojas vees ja piimas ( mina olen pliidil toasoojaks teinud kui piim on külmikus olnud). Sega ja lase pärmil vahutama minna 10- 15 minutit (vähemalt inglismaal olev kuivpärm tahab nii). Sulata või väikeses kausis ja lisa pärmile. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina. Tainas on valmis kui lööb kausi küljest lahti ja moodustub pall. Kata tainakauss rätikuga või toidukilega (ise kasutan alati toidukile) ja lase soojas kohas 30 minutit kuni 1 tund kerkida. Tainas ei tohi üle kerkida, siis saiad ei saa head ja vajuvad ära. Sõtku tainast õhumullid välja ja rulli see kergelt jahusel laual kogu või pool tainast ristkülikuks. Määri peale sulatatud või, puista peale kaneeli ja suhkru segu. NB! täidist pane vastavalt oma maitse järgi, et mina lisain rohkem täidist kuna meile meeldib kui kaneeli on vahel mehiselt. Keera pikemast küljest rulli ja jäta liitekoht alla.
Lõika terava noa abil nurga all viltusteks tükkideks nii, et iga saia kitsam ots oleks umbes 2 cm lai ja laiem ots umbes 4-5 cm. Tõsta ahjuplaadile laiema otsa peale seisma. 
Või keera rulli kahelt poolt korraga, et keskelt saaks mõlemad rullid kokku. Või lõika klassikaline kuju, et rullid taina kokku ja lõikad umbes 2cm laiused rullid, laod pannile ja surud mõlema pöidla abil saiad pealt alla, et need oleksid lamedamad.
Tõsta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase köögirätiku all soojas kohas veel umbes 30 minutit kerkida.  Pintselda saiad pealt lahtiklopitud munaga ning puista peale pärlsuhkrut (kui on soovi). Küpseta 180-200C juures ahju keskosas 10-12 minutit (jälgi küpsemise käigus, sest ahjud küpsetavad kõik erinevad), kuni saiad on kuldsed.  Head isu!


No comments: