Sunday 1 December 2013

KLASSIKALINE KAPSARULL


...rullide valmistamisel on täidisel kuluv koostisosade kogus erinev, sest kapsapead on nii eineva suuruse ja kaaluga.


1 suur terve värske kapsapea (umbes 2,5kg)
500g hakkliha
1 klaas keedetud riisi
1 peeneks hakitud sibul
soola
musta pipart
võid
vett või puljongit


Kapsarullide tegemiseks läheb vaja suurt kapsast, lehed peaksid olema terved. Kapsa juurikas lõigatakse võimalikult sügavalt kapsa seest välja nii, et kapsa peasse sisse ei lõikaks, aga samas peab olema lõigatud nii, et lehed ei oleks juurikaosa küljes kinni, vaid tuleksid peale keetmist kapsa küljest kergesti lahti. Kapsas pannakse suurde potti keema puljongi või soolaga maitsestatud vee sisse kuni lehed muutuvad pehmeks. Kui pealmised lehed tunduvad juba nii pehmed, et neid saab kokku keerata ilma, et nad katki murduksid, võib need kahvli või millegi muu abil ettevaatlikult kapsa küljest lahti võtta, et lehti katki ei teeks. Liiga pehmeks ei tohi ka keeta, siis lähevad lehed katki. Lehed, mis veel pehmed ei ole, jätta keema. Kui pealmised lehed on ära võetud, võib sisemisi lehti nii palju kui nad lahti tulevad kapsa pea küljest lahti võtta ja potti jätta koos kapsaga keema, siis lähevad need kiiremini pehmeks. Kapsalehtede küljest lõigata jämedaid rootsusid õhemaks, et oleks parem rulli keerata.
Hakkliha praadida sibulaga. Keetsin riisi, segasin keedetud riisi praetud ja maitsestatud hakklihaga. Tõstsin igale kapsalehele väikese hunniku täidist ja keerasin otstest kinniseks rulliks. Kes soovib võib osta kasvõi kilo hakkliha ja panna ainult hakkliha nagu mul, aga ka vähese lihaga on väga head.
Kapsarullid laduda võiga määritud ormi või ahjupannile, igale kapsarullile peale panna õhuke viil võid ja vormi põhja pool cm jagu vett.  Ja pane 200C juures ahju.
Kuna kapsarullide ettevalmistus nõuab üsna palju aega, võib toored kapsarullid valmis teha ka eelmisel õhtul ja hoida küpsetamiseni külmkapis. 

Head isu!

No comments: