Friday 14 June 2013

LASANJE


Eile sai tehtud üks lasanje, mis tuli väga mõnus mahlane ja sink hakklihaga  praetult oli ideaalne. Ainult olen natke kurb, et pealt ei jäänud ilus välimus, aga pole hullu järgimne kord proovin saada kenama välimuse, aga maitse oli selle eest jumalik, et kogu pere sõi ja kiitis. Kes arvavad, et lasanjet on keeruline teha, siis seda ta ei ole vaid valmib lihtsalt ja kiirelt :) Kuna mul oli suur ahjuvorm kodus, siis mina korrutasin kõik asjad 2, sest siin retseptis on kogused väikse ahjuvormi jaoks. 


1/2 pakk lasanjeplaate, kasutan Napolina plaate
Hakklihasegu:
toiduõli, praadimiseks
2 sibul
200g sink, peekon või suitsuvorst
3 küüslauguküünt
350-500 g hakkliha, eriti hästi sobib loomahakkliha
suur peotäis värskeid ürte basiilikut, tilli, salveilehti, estragoni või peterselli
1-2 purki purustatud tomateid
2 dl puljongit
Juustukaste:
1 dl jahu või tärklist
1 l piima
300 g riivjuustu tavalist juustu nt cheddar
125 g mozzarellat
0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit
soola, musta pipart

Hakkliha valmistamiseks kuumuta pannil õlis peeneks hakitud sibul. Lisa ribadeks lõigatud sink ja pruunista vähe ( võib ka lisada suitsu maitselist suitsuviinerit või vorsti kui sinki pole). Lisa purustatud küüslauguküüned ja hakkliha ning küpseta pannil kuni roosaka värvuse kadumiseni. Maitsesta soola, pipra ja värslkte peeneks hakitud ürtidega. Mina kasutan alati värsket basiilikut ja peterselli. Ja vaata, et maitseained hakklihale palju ei saa, sest muidu tuleb hiljem lasanje soolane. Sega hulka purustatud tomatid ja puljong ning hauta pliidil 10-15 minutit või kuni vedelik on enam vähem ära aurustunud.

Juustukastme valmistamiseks sega omavahel 1 dl piima 1 dl jahu või tärklisega (tärklise puhul sobib nii kartuli kui ka maisitärklis). Ülejäänud piim kuumuta potis kuni keemiseni. Seejärel lisa eelnevalt kokku segatud jahu-piima, ise pidevalt segades, et ei tekiks klimpe ja põhja ei kõrbeks. Kuumuta aeg-ajalt segades, kuni kaste pakseneb. Sega sisse üle pool riivjuustust. Maitsesta soola, pipra ja muskaadiga.

Kuumuta ahi 175-200C-ni. Kalla lasanjevormi põhja kõigepealt hakklihakastet ja seejärel juustukastet. Lao sinna peale üks kiht lasanjeplaate. Tee nii mitu kihti. Kõige peale raputa riivjuustu ning mozzarellviilud. Küpseta ahjus 40 minutit või kuni on pealt pruunikas jume. Serveeri kõrvale mõni hea värskedest salati lehtedest tehtud salat .

NB! Mina kasutan vaid neid Napolina firma muna, durumjahu ja manna lasanjeplaate, need on väga maitsvad ja samas ka tervislikud. Neid ei pea enne soojast veest läbi laskma vaid saad kohe kasutada ja pole siiani probleeme olnud, et kõvaks jäävad lasanje sees.

Head isu!


No comments: