Friday 21 June 2013

KUIDAS GRILLIDA, ET TULEKS PARIM LIHA ?


• Kõigepealt puhasta rest terasharjaga, nühi rätikuga puhtaks ja pintselda õliga kergelt kokku 


• Kasuta grillsöe süütamiseks spetsiaalset sütekaminat/starterit ja ökoloogilisi süütekuubikuid. 


• Tavaliselt kulub peale süütamist 10-15 minutit, et söed hakkaksid ühtlaselt hõõguma ja poleks nähtavat leeki - kui süte pealispinnale tekib õrn valge tuhakiht, on söed valmis. 


• Lase lihal enne grillimist umbes tund toasoojas seista, nii ei toimu järsku temperatuuri muutust ning pruunistus toimub kiiremini.


• Aseta liha grillile alles siis, kui grillrest on kuum. 


• Parima tulemuse saad grillides puusöegrillil. Hea kui grillil on kaas, siis on võimalik see peale pruunistamist peale asetada ja lasta lihal madalamal kuumusel järelküpseda (selle tagajärjel muutub liha pehmemaks ja valmib ka seestpoolt).


• Kõigepealt pruunista liha kõrgemal kuumusel alguses ühelt, siis teiselt küljelt, nii saad isuäratava triibulise välimuse.


• Grill-liha küpsust saab kontrollida, hinnates liha pinna pruunistusastet (kergitades kergelt lihalõigu ühte äärt). Kogenud grillija saab liha küpsusastmest aru seda näpuga surudes. 


• Kui lihalõigu pealispinnale tekivad niiskuse piisad, on liha alumine külg pruunistunud ja pööramiseks valmis. 


• Kui juba ühelt poolt grillitud lihalõigu pealispinnale tekib väike lihamahla loiguke, on ka teine külg pruunistunud. 


• Liha pööramiseks kasuta mugavaid grilltange, mitte kahvlit, kuna muidu võib mahl lihast välja nõrguda. Marinaadis lihalõikude ja tooreste grillvorstide jaoks on parim kasutada lapiku otsaga grilltange. Lihalõiku tohib keerata vaid 1 kord!


• Väherasvase liha puhul peab jälgima liha pealmise pinna ja külje värvimuutusi – kui see muutub kahvatuks või halliks, peab kontrollima liha alumise pinna pruunistust. 


• Kui liha on valmis, tõsta see vähem kuumemale alale või kõrgemal asetsevale restile järelküpsema (võid laduda mitu lõiku üksteise peale, samas ideaalse grillihõngu säilitamiseks ära kuhja neid üksteise peale palju). Sule grillikaas.

No comments: