Tuesday 18 June 2013

ARMEENIA ŠAŠLÕKK



1 kg kaelakarbonaadi
2 sibulat, ratasteks lõigatuna
1 dl valge veini äädikat
1 dl oliiviõli
3 spl kontsentreeritud tomatipastat
1 tl tšillipulbrit (kui ei ole teravammaitse sõber, siis ära lisa)
purustatud musta pipart
1 tl suitsutatud paprikapulbrit
2 tl mett (vedelat)
korralik peotäis hakitud peterselli või koriandrit

NB! Soola ei ole unustatud retseptist välja, seda ei lisatagi. Vali liha hoolega, sest liha välimusest ja värskusest oleneb hiljem šašlõkki maitse.

Lõika liha ca 5x5 kuubikuteks. Sega kõik ülejäänud ained kokku marinaadiks, kalla lihale ning pigista mõned minutit lihatükke, et liha ja marinaad maksimaalselt sõbraks saaksid ja sibula mahlad eralduksid. See kirjeldatud protseduur on oluline etapp ja kättpidi liha sees sõtkumine on tegevus, mida ei tohiks mingil juhul vahele jätta. Jäta lihatükid mõneks tunniks marineeruma võid ka paar päeva varem valmis teha, sest mida kauem liha marinaadis on seda paremaks maitse läheb.
Võid enne küpsetama asumist puistata lihale ka 1,5 tl soola ja segada see liha sisse. Mina küpsetan liha täiesti magedana ja kastame lihatükke soola ja hapuka sumahhi segu sisse.
Lükka liha metallvarraste otsa (metallist varraste eelis on see, et nad kuumenevad grillimise ajal ka ise ning liha küpseb ühtlaselt nii väljast kui seest. ).
Grilli vardaid pidevalt keerates ca 15 minutit, kuni liha on parajalt küps ja hakkab pealt pruunistuma.
Juurde sobivad igasugused köögiviljasalatid, grillitud köögiviljad, lavašš, pitaleivad, kartulipuder, mis on tehtud hapukoore ja võiga või kauboikartulid jms.

Head grillimist!

1 comment:

Unknown said...

1üksi armeenlane ei pane äädikat kust te võtate neid retsepte vt youtub sibul vedelikust tühi sool pipar paprika pulber kes soovib