Thursday 28 February 2013

LEIVATEGU


Sega juuretis sooja veega segi ja lisa juurde rukkijahu nii palju,et meenutaks keefiri.  Lase nüüd tainal seista ja mida kauem seisab, seda hpukam tuleb leib ( 10-12h hapu leib, 6-8h vähem hapukam leib). 

Käärinud juuretisele lisada rukkijahu, et saaksid paksema taina, sega korralikult läbi ning võtta juuretist järgmiseks leivateoks karpi valmis. Seejärel võid lisama hakkata maitseaineid:  4 tl soola, 10 tl fariini või tavalist suhkrut, 4-5 tl köömneid (kas tervelt või purustatult vastavalt maitsele). Tainast võib ka maitsestada ka oma maitse järgi.
NB! Kui rukkijahu on hästi peenike, siis tainas peaks olema kuivem ja kui on jämedam, siis vedelam, sest jahu paisub!

Vormmöörida vähese õliga kokku, kui õli saab palju, siis leib jääb selle koha pealt vedel! Pane tainas vormi. Tainast peaks vormis olema poole vormini, et oleks ruumi kerkimiseks. Seejärel tuleb vormis tainast märja käega siluda,et leib jääks pealt sile ja ühtlane, seejärel vajuta tainasse augud sisse või tee triibud, mille järgi hiljem otsustad kas leib on kerkinud ning hõia nüüd rätiku all 3-4 tundi. 
Kerkinud leiba küpseta järgmiselt: Algul 250 C juures 20 min. siis vähentad kuumust 220C peale ja lased olla 10min. ja siis keerad kuumuse 200C peale 10  min. ja viimane on 180C kraadi kuni leib on täiesti valmis ehk 10-15 min veel. Noa või kahvliga katsudes peab jääma tainast puhtaks, siis on valmis. 

Leib ahjust välja , niisutada leiba õrnalt niiskeks ja paks rätt peale! Peale jahtumist võta vormist ja lase veel räti all jahtuda. Jahtunud leiba võid panna kilesse, säilib paremini värskena.  Kuuma leiba lahti ei lõigata!


JÄTKU LEIBA !




JUURETIS

5dl keefiri,petti või hapukat õunamahla
4 viilu tavalist rukkileiba
rukkijahu


Lisa kaussi rukkileib ja kalla üle vedelikuga. Juuretis peaks hapnema soojas ruumis (25-27C juures) umbes nädal, kaus võib olla kaetud toidukilega,võib kasutada ka purki. Sellisel juhul arenevad leiva vajalikud mikroobid ning tainasegu muutub happeliseks. Käärimisel peaks olema käärimise lõhn nagu veini tegemisel käärimis lõhn. Iga kahe päeva tagant sega natuke tainast ja sega ka hulka mõned supilusikad rukkijahu .

No comments: