Sunday 23 February 2014

ŠELJANKA

...on vana klassikaline Eesti söökla supp, mis on pärit Venemaalt. Šeljanka on minu suur lemmik hapukadest supidest. Kui olen seda oma perele teinud, siis seda süüakse alati suure isuga.
Šeljankas pole sees kartult, aga mina lisasin natuke, sest vanem laps ei ole supi sõber ja ainukesed asjad, mida on ta supis sööma on kartul ja porgand, et laps nälga ei jääks, siis lisasin tema jaoks ainult.
Usun, et ei ole ka suur patt musta oliivi asemel panna rohelise kuna musti ma ei armasta ja rohelised oliivid on meil külmikus iga päev olemas. 



400 g keedetud loomaliha või sealiha
200 g suitsusinki
200 g viinereid 
5 sibulat
2 spl toiduõli
6 hapukurki või marineeritud
4 loorberit
pipart
soola
suhkrut
2 spl sinepit
3 spl tomatipüreed
1 purk purustatud tomateid
3 spl ketšupit 
hakitud maitserohelist (till, petersell)
musti oliive
hapukoort

Lõika loomalihast  ribad ja hauta need potis pehmeks kuni liha on enam vähem laiali pudenev. Tükelda sibulad ja kuumuta rasvaines, lisa tükeldatud hapukurgid ja maitseained (loober, sool, pipar, sinep, ketšup ja tomatipasta) ning hauta 5-10 minutit. Lisa nüüd kõik see loomaliha peale. Lisa tükeldatud viinerid ja sink ning kuumuta veelkord keema, et saada supile see hea maitse,vajadusel lisa vett juurde ja maitsesta veel. Supp peab jääma parajalt vürtsine ja paks.  Kui armastad oliive, siis võib neid samuti supile lisada.
Kui soovid kohe supipõhjast suppi valmistada, siis lisa vaid soovitud kogus vett. Serveeri hapukoore, maitserohelise ja sidruniviiluga. Head isu!

No comments: