Wednesday 5 February 2014

SEFIIRKORVID


Korvikesed:
100g võid
150g nisujahu
1 spl suhkrut + 1/2 vaniljet
3 spl külma vett

Haki või koos jahu ja suhkruga puruseks, lisa vesi ja sega kiirelt ühtlaseks taignaks. Pane tunnikeseks külmkappi puhkama. Seejärel vooderda korvikesed või lõika tassi abil välja tainast ring ja siis pane need ilusti vormi sisse ning pane veel 15 min külmkappi. Siis küpseta 200 C ahjus kuni korvikesed on kenasti pruunikad (nii 10-15 min). Lase korvikestel vormides 10 minutit jahtuda, siis võta vormidest välja ja lase lõplikult jahtuda.  Küpsetasin metallist muffinipannis-toimib ka väga ilusti, nagu need vanad lainelised korvikeste vormid, ainult lainetust ei jää. Et korvid tuleks ilusad seest ja põhjad ei paisuks küpsemise ajal kõrgeks, siis kalla taina peale küpsetus kuulid või kui neid pole sobib ka kuivatatud hernes või uba. 


Korvikestesse:
1 dl meelepärast moosi või 1 banaan
(soovitatavalt hapukat)
kohupiimakreem


Sefiir:
4 munavalget (soovitav külmad munad otse külmikust)
300g suhkrut + umbes 5 spl vett
1 tl soola
1/2 - 1 värsket sidrunimahl (sobib ka sidrunihape)


See retsept on pärit ühelt koogimeistrilt ja tänu tema retseptile õnnestub sefiir alati. Siin kirjas on 300g suhkrut aga minu jaoks on see liiga magus, et see kogus oli piisav 5 muna kohta, et ise peab vaatama kui magusat või hapukat sefiiri tahad, et sidrunimahla panna ka oma maitse järgi :) 
Kui soovid teha sefiir tort " Eeva", siis 4 munavalgest piisab või kui jääb hiljem sefiiri üle, siis saab sellest teha beseed.
Kaalu suhkur potti ja pane vett nii palju, et suhkur oleks kaetud ehk niiske, vett ei tohi olla ka liiga palju (mina panen juba silma järgi).
Pane pott pliidile ja lase keeda umbes 7 minutit. Samal ajal vahusta munavalged koos soolaga tugevaks vahuks. Enne vahustamist kontrolli kauss üle, milles munasid vahustad, et ei oleks seest rasvane ega märg, sest munad ei lähe vahtu või kui lähevad, siis hiljeb jääb sefiir vedel.
Jälgi ka siirupit, sest ülekeeda ei tohi lasta ja sega vahepeal. Kontrolli, kas siirup on valmis, selleks pista teelusikas siirupisse korraks, lase liigsel siirupil ära voolata ja tilguta taldrikule tilgakesi- kui viimase tilga taha tekib nn udupeen niidike , siis on siirup valmis. Valmis siirup mullitab ja vahutab korralikult potis ning on hästi tihke välimusega. Valmis siirup võta tulelt ja hakka kohe keeval kujul munavalgevahtu ( vaht peab olema väga tugev, seepärast hakkagi kohe siirupi tegemisega samal ajal vahustama ) niristama ( mikserda maksimumkiirusel ). Vahusta mõni minut, siis lisa sidrun ( ole ettevaatlik, et palju ei saaks, muidu on sefiir hapu ) ja vahusta veel 5-20 minutit. Kui sefiir on juba korralikult vahus, siis muutub hästi tihkeks ja hakkab lahti lööma kergelt kausi küljest nagu tugev vahukoor ning tunned, et miksril on juba raskem vahustada sefiiri. Valmis sefiir on läikiva tooniga nagu pärl ja tal ei ole enam munavalge maitset ning ta on koostiselt hästi paks , et isegi lusikas seisab püsti sees ja ei vaju alla kui teed ühe mäe. 


Head isu!






2 comments:

Anonymous said...

Tere Liilia, just sellist retsepti otsisin- aitäh Sulle jagamast, tulemus oli suurepärane. Jätka samas vaimus ja tervitusi! Rea

Liilia said...

Tere!

Tore kui minu retseptid õnnestuvad ja maitsevad ka teistele :)
Ma alati ikka püüan ise retsepti läbi teha enne kui siia lisan, siis tean komenteerida kuidas ja mida teha ning ka maitset.