Saturday 25 January 2014

PITSAKRINGEL


Tainas:
50 grammi pärmi
0,5 dl käesooja vett
100 grammi võid
3 dl piima
0,5 tl soola
0,5 dl suhkrut
600-650 grammi nisujahu (umbes 12 dl)
Täidis:
500g viinerit suitsu maitselist, jämedalt riivitud 
4-5 marineeritud kurki, jämedalt riivitud
200-300g juustu, jämedalt riivitud
natuke ketšupit või tomati passatat

Täidise jaoks võid kasutada ka suitsukana, head sinki, peekonit, paprikat, ananassi, päikse kuivatatud tomateid jne mida süda soob. Juustu puhul on hea ka mozzarella ja suitsujuust. 
Võid proovida ka tuunikala maitselist kringlit, et paned vahele majoneesi ja marineeritud kurgiga segatud tuunikala omas mahlas või vees konservi. 



Lahusta pärm käesoojas vees. Sulata või kausis ja lisa sinna toasoe piim ning vala see segu siis pärmi hulka. Sega juurde sool ja suhkur. Vähehaaval sõtku juurde jahu, kuni saad pehme ja ühtlase taina, mis kausi küljest ja kätelt lahti lööb. Kata rätikuga ja lase tunnike soojas kohas kerkida.

Sõtku tainas jahusel laual õrnalt läbi ja jaota kaheks. Rulli tainas 4-nurkeks (mina rullin taina alati hästi õhukeseks ja tänu sellele jääb kringel selline seest). Määri peal ketšupiga ja puista üle riivitud asjadega. Keera rulli ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ringina. Lõika sälgud sisse. Lase rullil küpsetusplaadil 15min kerkida, määri munaga ja küpseta 175-185 kraadi juures 20-25min. Kui vaja, siis lase kauem ahjus olla. Täidist võib alati olla vähem või rohkem sees oma maitse järgi. Täidiseks sobib ka suitsukana, grillkana, sink, suitsuvorst, paprika, tomat, ananass jne asjad, mis teile maitsevad. Samast tainast saab teha ka magusaid saiu või kringlit. Head küpsetamist!

3 comments:

Merje said...

No seda peab küll tegema :)

Anonymous said...

Päris hea kringel sai. Sain kaks tükki, aga kas tegelikult oleks pidanud saama ikka ühe? Oleks pidanud omavahel põimima? ☺

Anonymous said...

Soolase kringli jaoks tuleks soola kogust suurendada sest antud soola ja suhkru kogustega jääb taigen mage. Pane sinna vahele mida tahad, soolast või magusat, kui ikka taigen on maitsetu siis seekajastub ka kringli maitses.
Üldiselt on magusatele ja soolastele küpsetistele ikka omad taignad, vanasti tehti kondiitrites iga magus saiakegi oma taignast, sest igal saial ja pirukal on oma spetsiifika.