Tuesday 7 January 2014

KODUNE SÜLT


Tuli soov teha see Jõulud sült lauale nagu lapsepõlves alati oli, aga kuna osa pere on pirts ja samas ka ise soovisin ainult puhta filee sülti, siis nii ka  tegin, et lisasin süldi sisse vaid puhast fileed. 


1 terve kana
1 (1,5kg) seakoot 
2 varssellerit
3 sibulat
3-4 küünt küüslauku
3 porgandit
4 looberit
meresoola
musta tera pipart
külma vett

Aseta seakoot ja terve kana suurde potti. Kalla peale nii palju külma vett, et koot oleks kenasti kaetud. Kuumuta keemiseni ja keeda tasasel tulel paarkümmend minutit, koorides pinnale kerkinud vahu.
Kui vahtu enam ei lisandu, siis kalla see vedelik ära ja pane liha uue veega keema.


Lisa potti ka eelnevalt kuumal pannil röstitud koorimata ja neljaks lõigatud sibul ning kooritud porgandid. Lisa ka pipraterad, loorberilehed, küüslauk,varsseller ning maitsesta julgelt soolaga.

Keeda hästi tasasel tulel, vaevu mulisevana, 3-4 tundi, kuni liha on pehme või kukkub tõstes kondi küljest lahti. Kontrolli liha küpsust terava noaga .
Kui liha on pehmeks keenud, siis võta seakoot leeme seest välja ja lase veidi jahtuda. Puhasta seejärel liha kontidest ja kamarast, lõika liha väikesteks tükkideks. Kurna ka vedelik. 
Jaota tükeldatud liha ettevalmistatud süldivormidesse.
Tõsta süldileem ettevaatlikult vormidesse.



NB! Arvesta, et 3-4tunnise keetmise ajal aurustub umbes pool vedelikust. Keetmise ajal ära vett juurde lisa!!!
Lõplik soolaga maitsestamine võib jääda keetmise lõppfaasi - nimelt muutub sült vee aurustumisel soolasemaks.

Loputa vormid külma veega, aseta iga vormi põhja soovi korral keedetud porgandiratas või -külmutatud hernes või petersell.
Parim on kasutada väikeseid vorme, siis on kindel, et vaid koodist valmistatud sült ka tarretub.



No comments: