Monday 21 October 2013

KÜPSIS "KEELEKE" 45tk



250g nisujahu
170g suhkrut
170g võid, toasooja

1 tl vaniljet
3 muna

Kaunistamiseks:
šokolaadi
nonparelle




Vahusta toasoe või suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Kolopi munad eraldi nõus lahti. Nirista pidevalt vahustades muna võivahu hulka, vahusta segu ühtlaseks ja kohevaks. Lisa vanilje. Mõõda ja sõelu jahu. Lisa jahu ettevaatlikult segades vahu hulka (ära vispelda ega vahusta enam). Tõsta taigen lusikaga piklike kujunditena küpsetuspaberile või vajuta taigen läbi laiaotsalise pritskoti. Tõmba umbes4-5 cm pikused ribad ja ahjuplaadil jätta keelekeste vahele piisav vahe, sest küpsemise ajal tainas  läheb lapikuks ehk omandab keelekese kuju. Välja tuleb umbes 45tk ehk kolm ahjuplaadi täit. Küpseta 200 kraadi juures kuldpruuniks mõed minutid.  Kui küpsetad ahjus kahe ahjuplaadiga, siis vaheta poole küpsemise ajal ahjuplaatide kohta - ülemine alla ja alumine üles. Lase veidi jahtuda ja serveeri.

Kui soovid saada sidruni maitselisi keelekesi, siis riivi ühe sidruni koor tainasse.
Soovi korral võib mõned keelekesed kasta sulatatud šokolaadi ja puistata peale nonparelle (kookoshelbeid, röstitud päklipuru, pärlsuhkrut jne). 


Head isu!

1 comment:

Ave said...

Midagi jäi justkui puudu. Tagant järgi tarkusena pakun, et veidi soola teeb küpsised veel paremaks.
Hea retsept!