Friday 19 July 2013

TUULETASKUD



2,5dl nisujahu
60-75g võid
2,5dl vett
0,5 tl soola
3 muna

3 tl suhkrut
Täidis:
250g kohupiimakreemi
1,5 dl vahukoort
0,5 dl suhkurt
Kaunistamiseks:

tuhksuhkurt 


Mõõda valmis jahu kogus. Tükelda külm või. Pane vesi, või ja sool potti ja kuumuta keskmisel kuumusel kuniks või on sulanud ja segu on just keema minemas. Sega nii harva kui vajalik, sest segamisega aurustub liigselt vedelikku. Eemalda ruttu pliidilt ja lisa jahu. Hakka saadud massi intensiivselt lusikaga kloppima, et moodustuks ühtlane tainakogus.Pane segu veelkord pliidile ja kuumuta seda keskmisel tulel pidevalt segades 2 minutit. Segu muutub nüüd veelgi ühtlasemaks ja läikivamaks. Aseta saadud mass jahtuma ja oota kuniks see on jahtunud toatemperatuurini.
Klopi lahti munad. Hakka jahtunud tainast mikserdama (kui omad köögikombaini, kasuta tainasegamisotsikut) ja nirista sisse munasegu nii, et jätad alguses 2-3 spl alles. Mikserda suurel kiirusel kuniks saad läikiva elastse taina. Peata mikseri töö ja testi taina paksust – tainamass peab olema nii vedel, et kukub lusikalt maha, aga püsima siiski niipalju koos, et tainapallid laiali ei vaju. Vajadusel lisa juurde munamassi ja mikserda edasi. Pane valmis tainamass kondiitrikotti (või kasuta kilekotti), lisa eelnevalt ka sakiline kondiitriotsik. Mina kasutan Wilton 1M otsikut. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja lase kondiitrikotist ahjuplaadile umbes 4 cm pikused ribad või tainapallid, jättes nende vahele piisava vahemaa kerkmiseks. Tõmba 3 riba üksteise peale nagu all fotol ja tee sama ka pallide puhul.



Pallikeste kõrgus võiks olla 3 cm ja läbimõõt samuti 3 cm. Tee üks sõrm märjaks ja vajuta alla tekkinud kõrged tipud.

Küpseta korralikult eelsoojendatud 220-kraadises ahjus 10 minutit. Alanda kuumust 200 kraadini ja küpseta veel 15 minutit. Ahjuust ära küpsetamise ajal ava! Lase küpsetistel enne välja võtmist paokil uksega ahjus 5 min seista. Valmis küpsetised on pealt ja alt hele- kuni keskmiselt pruunikad. Võta ahjust ja pane kohe siinile jahtuma.

Täidiseks vahusta vahukoor suhkruga ja sega kohupiimakreemiga. Pane segu kondiitrikotti (koos metallotsikuga) ja lase tehtud augu kaudu täidis küpsetise sisse. Sõrmede abil saad tunnetada, et täidist oleks ikka nii palju,et tuuletasku on seest pingul. Tuuletaskud võid ka keskelt pooleks lõigata ja täidise lusikaga sisse panna. Sõelu tuhksuhkur peale ja serveeri kohe.

Head isu!

Keedutainast toodete valmistamisel tekkivad vead (VIGA : PÕHJUS)

Mitteküllaldane kerkimine: Tainas oli kõva (sitke)
Tooted on laialivalguvad: Tainas oli vedel, palju mune või jahu, ei ole keetmisel küllaldaselt läbi keenud
Tooted on panni külge kleepunud: Pannid olid määrimata
Toodetel on lõhenenud põhjad: Pannid olid liigselt võiga määritud
Tooted on ahjus alla vajunud: Ahju uks avati liiga vara ning tooteid puudutati vara
Toodete pinnal ja külgedel on suured lõhed: Ahi oli liiga kuum

2 comments:

Merike said...

Mitu tk sellest retseptist välja tuleb ?

Liilia said...

Ma ei mäleta kui aus olla kuna tegin suvel neid viimati, aga mäletan, et sain kaks ahjupanni täit neid.
Kui ma oma fotot uurin, siis olen mahutanud ühe panni peale umbes 12tk neid ehk siis sain umbes neid 24 tk kokku.
Kindlasti võib ka neid rohkem või vähem saada, sest kõik oleneb kui suured teed pannile, kas sellised nagu mul või teed ringi jne.
Mul on tehtud need nii, et 2x riba on üksteise kõrval ja 3 riba on nende kahe peal.