Monday 8 July 2013

BRITISH FISH AND SHIPS

Fish and chips on üks inglise rahvustoite, mida siin inglismaal armatab igaüks. Valge kalafilee on paneeritud või küpsetatud tainas ja mille kõrvale serveeritakse sõrme jämedusi friikaid umbes nagu kaboikartulid. Inglise fish and chips rooga leiab siin igas pubis ja take-away  söögikohas ning neid retsepte on ka palju erinevaid, kuidas keegi teha armastab. Mina olen nüüd otsinud originaalsema versiooni :)
Fish and chips on päris hea, eriti kala ning minu poja lemmik.

55g nisujahu +2 spl eraldi
55g maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
soola
värsket musta pipart
½ sidruni mahla
75ml ( 1/3 klaasi) tumedat õlu nt iiri õlu Guiness
75ml ( 1/3 klaasi) gaseeritud vett
200g turska või muud head valge lihaga kala
1 kg friikaid (sõrme jämedusi)
1 l toiduõli

Sega suures kausis kokku jahu, tärklis, küpsetuspulber, sool, pipar, õlu ja vesi. Sega paksemaks tainaks. Pane 30 minutiks kuni tunniks külmikusse. Puhasta ja pese kala või osta poest valmis filee. Maitsesta mõlemalt poolt soola, pipra ja sidrunimahlaga. Kuumuta õli 120 C juures fritüüris või potis. Kuumuta kala 2-4 minutit õlis läbi, tõsta õlist välja ja aseta paber rätiku peale, et liigne õli imbuks paberi sisse, puista fileed üle mõlemalt poolt 2 spl jahuga ja kasta nüüd kala tainasse. Küpseta nüüd neid õlis 8 minutit või kuni kala on kuldne ja krõbe. Eemalda kal õlist, pane jälle korraks paber rätiku peale ja katta pealt fooliumiga, et kala maha ei jahtuks.
Tee valmis friikad, maitsesta soolaga. Serveeri friikad ja kala koos, kastmeks kasuta ketšupit või inglise pruuni ketšupi taolist kastet. Head isu!







No comments: