Friday 5 July 2013

BESEED VÕIKREEMIGA

 Besee on vahustatud munavalge magus maius, mille tegemisel on veel parem tulemus kui täitad järgmised nõuded: *Kõige kohevama ja kauem püsiva munavalgevahu saab professionaalide kinnitusel vasest kausis, järgnevad poleeritud terasest ja tulekindlast klaasist anumad; plasti peetakse materjalidest kõige kehvemaks, kuna seda ei saa täiesti rasvavabaks.
*Plastkaussi loputage 1 supilusikatäie valge veiniäädikaga ja pühkige seejärel köögipaberiga kuivaks. Äädikas puhastab kausi võimalikest rasvajääkidest, mis vähendavad vahu kohevust, kausi külge jäänud happejäägid aga suurendavad vahu püsivust.
*Eraldage munavalged rebudest hoolikalt, sest rebudest valgesse üleläinud rasv vähendab vahu kogust. 
*Laske munavalgetel soojeneda toatemperatuurini, kuna siis vahustuvad nad paremini. 
*Hoolitsege, et kõik töövahendid oleksid absoluutselt rasvavabad.
*Lisage munavalgetele vahustamise alguses näputäis viinakivi või sidrunhapet.
*Suhkur olgu väga peenikese struktuuriga; jämedama kristallsuhkru võib töödelda köögikombainis minuti-kahe jooksul peenemaks, kuid siiski mitte päris tolmuks. Ärge kasutage kohviveskit, sest mootorisse tungiv imepeenike suhkrutolm rikub mootori. 
*Alustage suhkru järkjärgulist lisamist alles siis, kui olete munavalged vahustanud pehmeks vahuks.




3 tk munavalget
150g peenikest peensuhkrut
vaniljesuhkrut
näpuotsaga soola

soovi korral toiduvärvi 
Võikreem:
100g võid
55g magusat kondenspiima
65g tuhksuhkrut
0,25tl vaniljesuhkrut
maitsestamiseks konjakit, likööri, erinevaid essentse nt mint, kohvi, kakaod 


Vahusta munad soolaga tugevaks vahuks. Nirista vähehaaval juurde vaniljesuhkruga segatud peensuhkur, vahusta koos suhkruga veel 2 minutit. Lisa toiduvärvi kui soovid saada värvilist beseed, ise lisasin Silver Spoon kollast toiduvärvi :)
Kuumuta ahi 100 kraadini. Pritsi vaht kreemipritsiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile pikkadeks keelekesteks või väikesteks küpsisteks või kuju sinu fantaasia järgi. 
Küpseta 100 kraadi juures veidi paokil ahjuuksega (3-4mm) 1,5 tundi. Ventilaatoriga ahjus võib küpsetada 2-3 ahjusiinil, ilma ventilaatorita ahjus ainult ühel keskmisel ahjusiinil. Või kuivata beseesid 75 C juures 2-3 tundi ja ahju uks peab olema umbes 5 cm paokil. Kui valmis besee on hiljem sitke ja kõva, siis viga on liiga palju suhkrut, niiske ilm väljas, vähe vahustatud või vähe ahjus. 
Kui soovi pruune kohvi maitselisi beseesid, siis lisa peenikest lahustavat kohvi iga 2 munavalge kohta 1 tl ja lisa see vahustamise lõppjärgus, sama on teiste maitsetega.Kreemi jaoks lase võil ja kondenspiimal toasoojas 1-1,5 tundi soojeneda. Vahusta või heledaks vahuks, nirista vähehaaval pidevalt vahustades juurde kondenspiim ja viimasena sega juurde sõelutud tuhksuhkur, vahusta veel veidi. Maitsesta kreem soovitud lisandiga, kas moosi, konjaki, likööri, mõne lemmik maitse essentsiga, mandlijahu, kohvi või šokolaadiga ja soovi korral tooni toiduvärvidega.
Pritsi kreem kreemipritsiga või määri laiaotsalise noaga besee vahele, tõsta beseed õhukindla karbiga 1 tunniks külmikusse ja serveeri. Head isu!

No comments: