Wednesday 17 July 2013

ÄÄDIKAS - SINU TOIDUS JA ABILINE SINU KODUS



Äädikas köögi heaks

  1. Keedumunad ei hakka mõranema, kui keeduvette lisada kaks teelusikatäit äädikat iga tassitäie vee kohta.
  2. Lõikelaualt ja sõrmedelt saab eemaldada kange sibulalõhna neid just äädikaga hõõrudes.
  3. Riis jääb õhulisem, kui lisada keeduvette lusikatäis äädikat.
  4. Kui supp või kaste on liiga magus, aitab sorts äädikat asja mahendada.
  5. Retseptis määratud sidrunimahla asendab äädikas — üks lusikas sidrunimahla on võrdne neljandiku lusikatäie äädikaga.
  6. Lehtköögiviljade värskendamiseks hoia neid külmas vees, millesse on lisatud äädikat — koguseks sobib umbes supilusikatäis äädikat nelja liitri vee kohta.
  7. Etiketid saab vastostetud nõudelt maha äädikaga nühkides.
  8. Kui sipelgarada jookseb köögist läbi, piserda sinna veidi äädikat. Sipelgad hakkavad kartma.

Asjalik abiline kodus ja aias

  1. Punase veini plekid eemaldage, tupsutades plekki kohe pehme, kuiva lapiga ja seejärel lahjendamata 30protsendises äädikas niisutatud käsnaga, kuni plekk kaob.
  2. Äädikas sobib ka allergikutele pesuloputusvahendiks, kui lisad 50 milliliitrit pesumasina loputusvahendi sahtlisse. Pesu jääb pehme ja pesupulbrijäägid on kadunud. Äädika lõhn kaob, kui pesu on kuivanud. Sobib ka tekkide pesemiseks.
  3. Katlakivi eemaldamiseks kraanilt kasta froteelapp kangesse äädikasse, mähi ümber kraani katlakivikoorikuga kohale ja lase seista pool tundi. Loputa. Äädikas puhastab ka pliidi, tööpinnad, kapiuksed.
  4. Veekeedukannust kaob katlakivi kenasti, kui keeta üks kannutäis vett läbi koos sortsu äädikaga. Loputamiseks tuleb pärast kannus ka niisama puhast vett keeta.
  5. Aknad ja peeglid saab puhtaks, segades vahendiks kaks supilusikatäit äädikat ja neli liitrit vett. Segu vala pihustiga pudelisse ja puhastamisel kasuta köögipaberit, mis ei jäta klaasile jälgi.
  6. Savist, plastist ja glasuuritud lillepottidelt saab lubjarandid eemaldada lahjendamata äädikaga nühkides.
  7. Kiviplaatide vahelt kõnniteelt hävineb soovimatu umbrohi, kui pritsida plaatide vahele äädikasegust vett. Eriti tõhus on seda nippi kasutada kuumal päikeselisel päeval.
  8. Alustass äädikalahusega aknalaual hoiab kärbsed eemal.
  9. Ummistunud äravoolutoru saab korda, valades äravoolutorusse pool tassi äädikat, pool tassi soodat ja peale kaks tassi keevat vett ning sulgedes äravoolu tihkelt. Natukese aja pärast vala peale neli liitrit keevat vett. 
Ilule ja tervisele toeks

  1. Peavalu ja migreeni aitab leevendada õunaäädikakompress laubal.
  2. Et küünelakk püsiks paremini, tõmba küüned enne lakkimist äädikaga õrnalt üle.
  3. Laiade pooride ja aknega saab võidelda, segades äädika destilleeritud vee või roosiveega vahekorras 1 : 6. Segu pihusta näole ja lase loomulikult kuivada.
  4. Kuiva naha sügelustunde leevendamiseks lisa kaks teelusikatäit äädikat vannivette.
  5. Juuksed jäävad säravad ja pehmed, kui lõpetada juuksepesu, loputades pead tassikese külma veega, kuhu on segatud teelusikatäis äädikat.
  6. Prilliklaasid saab puhtaks tilga äädikaga pühkides.
  7. Soolarantidega kingi ja saapaid saab samuti äädikalahusega (1 : 1) puhastada.
Kodune äädikategu polegi imetegu!


Äädika lähteaineks sobib lahjendatud õuna­vein või käärinud õunamahl. Lisada võib veidi mett või suhkrut – nii umbes 50–100 grammi liitri vedeliku kohta. Vedelikku tuleb säilitada laia suuga anumas, sest äädikat tootvad äädikhappebakterid, keda leidub enamiku puuviljade ja marjade pinnal, vajavad hapnikku. Käärimisnõu tuleb asetada sooja ja pimedasse ning katta marliga, mis kaitseb vedelikku äädikakärbeste eest, kes vedelikku upuvad. Juba 7–10 päeva möödudes tekib vedelikule õhuke kile ja on tunda nõrka äädikalõhna. Parima maitsega äädikas laagerdub kuu või paar, misjärel tuleb see kurnata ja pudelitesse villida.

No comments: