Monday 24 June 2013

SEFIIR

Kuidas teha ise sefiiri? ...on paljudel see küsimus, aga mul on õpetus kuidas teha head sefiiri, mille sain ühe Koogimeistri käest, kes teab ja oskab teha väga head sefiiri. 
See on minu esimene sefiiri tegu :) All on biskviit, banaan ja kohupiima nagu  on Pere Leival tort "Eeva"


4 munavalget (soovitav külmad munad otse külmikust)
soola
300g suhkrut
5-6 spl vett 
1/4 tl sidrunihpet või sidrunimahla

Sefiiritegu siis selline: 4 munavalget, 300 gr suhkrut, vett nii palju, et suhkur on kaetud ( ca 5-6 spl ehk, mina teen silma järgi) ja veidi voolav poti põhjas ( võta paksupõhjaline pott siirupi keetmiseks ). Pane pott koos vee ja suhkruga tulele ( taimer 7 minutit ) ja samaaegselt hakka munavalgeid vahustama ( võta kuiv ja suuremas mõõdus nõu vahustamiseks, munavalged peavad olema otse külmikust, lisa väike suts soola ). Kui siirup läheb keema, siis võid ühe nõksu keerata tuld väiksemaks, aga üldiselt lasen mina täistulel keeda. Vahepeal sega 1-2 korda kergelt läbi. Kui 7 min saab täis, siis on aeg vaadata, kas siirup on valmis. Selleks pista teelusikas siirupisse korraks, lase liigsel siirupil ära voolata ja tilguta taldrikule tilgakesi- kui viimase tilga taha tekib nn udupeen niidike , siis on siirup valmis ( max aeg kokku 7 min 30 sek ) . Valmis siirup mullitab ja vahutab korralikult potis ning on hästi tihke välimusega. Üle keeta ei tohi- see juhtub kiiresti- ja siis on siirup tuksis. Nii, valmis siirup võta tulelt ja hakka kohe keeval kujul munavalgevahtu ( vaht peab olema väga tugev, seepärast hakkagi kohe siirupi tegemisega samal ajal vahustama ) niristama ( mikserda maksimumkiirusel ). Vahusta mõni minut, siis lisa ca 1/4 tl sidrunhapet ( ole ettevaatlik, et palju ei saaks, muidu on sefiir hapu ) ja vahusta veel ca 5 minutit. On küll öeldud, et mõni vahustab ca 15-20 min, aga minul piisab ca 10 minutist korraliku sefiiri saamiseks. Kui sefiir on juba korralikult vahus, siis muutub hästi tihkeks ja hakkab lahti lööma kergelt kausi küljest nagu tugev vahukoor. Jutt sai ilmselt pikk ja segane, aga proovisin kõikide etappide juures võimalikult detailselt asja lahti seletada. Kui paar korda ära teed ( loodan, et pääsed ülekeetmisest ), siis näed, et tegelikult on sefiiri tegemine hästi lihtne .

8 comments:

mailis said...

nagu ma aru saan peab jääma siirup läbipaistev, mul oli taimeril veel 1:32 aega ees aga siirup läks kukekommiks ja tundub et tuksi see sefiir läkski :(

Unknown said...

Ma keetsin siirupi laimimahlas, mis andis sefiirile mõnusa laimi maitse.

Unknown said...

Sefiir tuli hästi välja, oleks võinud pisut hapum tulla aga seda annab järgmine kord parandada :-) aitäh :-)

Anonymous said...

Sefiir õnnestus esimese korraga! Aitäh väga hea retsepti ja õpetuse eest :)! Kasutasin vee asemel laimi mahla ja lisasin pisut vähem suhkrut ning sefiir sai täpselt selline mõnusalt magus ja kergelt laimimaitseline.

Anonymous said...

Aitäh retsepti eest! Õnnestus väga hästi :D. Olen korra varem ka proovinud teisest kohast aga siis ei õnnestunud.

Unknown said...

Kui suurt torti sellise kogusega kaetud on? Ja kas sefiiri jäi üle?
Kallasin potti 300g, tundub väga väga palju. Mul väike tort vaja katta. Ei julge ka retsepti muuta :D

merx said...

Tore on näha, et minu poolt Koogimeister grupi failidesse kirja pandud retsept rohkelt kasutust leiab. Hästi armas oleks ära märkida, kelle poolt antud retsept ja õpetus kirja on pandud. Aitäh!

Unknown said...

Väga hea õpetusega retsept algajale sefiiri tegemiseks. Sain hakkama esimese korraga ;)