Sunday 19 May 2013

ŠOKOLAADI, AVOKAADO & PITAATSIA KOOK KOOS IMELISE AVOKAADO KREEMIGA

170g pitatsia pähkleid puhastaud kujul
200g tumedat sokolaadi, peeneks hakitud
170g võid
1 tass suhkrut
1 spl jahu
4 muna, eraldatud
2 avokaadot
1 tl vanilje ekstrakti
1/8 spl cream of tartar ehk viinakivi
tuhksuhkrut
kreem Anglaise
Avokaado-vaniljekaste:
1 avokaado
1 tass piima
1/4 klaasi suhkrut
3 munakollast toatemperatuuril
1 tl vanilje ekstrakti

Kuumuta ahi 150 C juures. Pane pitaatsia ahjuplaadile ja rösti neid praeahjus umbes 15 minutit või kuni nad on aromaatsed. Peenesta pähklid, jahu ja 1/4 klaasi suhkruga köögikombainis kuni tulemuseks on peenike jahu.
Kuumuta ahi 175-180 C juures. Sulata või ja šokolaad koos mikros või vesivannis. Vooderda lahtikäiv ümmargune vorm küpsetus paberiga.
Vahusta munakollase keskmisel kiirusel. Vähe haaval lisa 1/2 klaasi suhkrut ja mikserda kuni munakollased on väga pakk. Lisa avokaado püree ja sega nüüd suurel kiirusel kuni sile on. Vähenda kiirust ja lisa vähehaaval vanilje, šokolaadi või segu ja pähkli segu.
Pane muna valged kuiva kaussi ja lisa viinakivi ning mikserda keskmisel kiirusel kuni on pehmen vaht. Lisa 1 spl kaupa 1/4 klaasi suhkrut ja vahusta kuni on tugev vaht.
Sega ettevaatlikult nüüd munavalge vaht munakollasega ja arvesta,et munakollase kreem on väga tugev. Kalla nüüd segu ehk tainas küpsetusvormi, silu pealt sirgeks ja küpseta ahjus 40 minutit või kuni hambaork jääb kuivaks kooki katsudes seest. Lase koogil maha jahtuda vormis.
Serveerides, pane koogi viilu alla avokaado-vaniljekastet ja puista üle tuhksuhkruga.
Avokaado-vaniljekreemi  jaoks puhasta ja püreesta avokaado. Vahusta munakollased. Pane piim ja suhkur potti ning kuumuta pliidil kuni suhkur on sulanud. Nüüd lisa vähehaaval munakollased, sega pidevalt kuni kreem pakseneb. Ära lase keema minna. Lisa avokaado püree ja pane kreem kaanega karpi ja 30 minutiks külmikusse. Head isu!


No comments: