Sunday 12 May 2013

PÄHKLITORT


... on üks lapsepõlve torte, mis oli tol ajal üks armastatuimad torte. Minu lemmik on see tort selle, et pealt on kaetud pähklipuruga ja kuna ma olen suur pähkli sõber, siis ka see tort on lemmik oma pähklite ja mõnusa klassikalise võikreemiga.


Biskviit:
5 muna toasooja
2 dl suhkrut
3 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
Võikreem:
400g võid
200g kondenspiima
300g tuhksuhkrut
4 spl kakaod (mõrudat)
4 spl konjakit,rummi, Vana Tallinnat või Bailey
Immutamiseks:
1 tass kanget kohvi
Kaunistuseks:
maapähkleid
3 spl suhkurt

Biskviiti jaoks vahustada suuremas kausis munad koos suhkruga tugevaks vahuks. Kui tundub, et on juba küllalt vahustatud, vaata kella ja vahusta veel vähemalt 5 minutit! Sega jahu küpsetuspulbriga ( või jahu+kartulijahu+küpsetuspulber, jahu võib asendada ½ ulatuses (kartuli) tärklisega.) ja sõelu sisse, samal ajal õrnalt vispliga segades, alt üles. Sega väga vaikselt, sest eesmärk ei ole kaua sisse vahustatud õhku sealt välja saada. Vala segu tasakesi vormi ja aseta eelkuumutatud ahju. Vormi kujul pole tähtsust, kus küpsetad. Küpseta umbes 180-200 C juures 20-25 minutit. Jahuta biskviit täiesti maha ja peale seda lõika kolmeks kihiks. 
Võikreemi valmistamiseks hoia aineid enne kasutamist toatemperatuuril. Vahusta võid kuni selle maht suureneb vähemalt kaks korda, seejärel lisa lusikahaaval suhkur ja kondenspiim. Suhkru kogust võib vähendada, samuti võib võikreemi teha ilma kondenspiimata. Võikreemi maitsestamiseks on mitmeid võimalusi, sobivad näiteks paar lusikatäit likööri “Vana Tallinn”, Bailey või brändit.
Immutamiseks valmista üks kange tass kohvi ilma suhkruta ja immuta kohviga spl abil jahtunud biskviit üleni ära.
Pralinee tee ise maapähklist. Koori ja purusta väikseks pähkel, rösti pannil koos 2-3spl suhkruga kuni suhku on sulanud või sulab, jälgi, et pähklid liiga palju kuumust ei saa ehk ei lähe tumedaks. 
Kui biskviit on immutatud, siis määri võikreemiga, mille peale lisad uue immutatud biskviit põhja ja jälle määri võikreemiga ning ka samuti kolmanda põhja. Määri nüüd terve tort pealt ja külgedelt võikreemiga ning viimasena puistad või surud käega pralinee võikreemile.  Peale võid teha võikreemist roosid või mõned šokolaadi kaunistused. Rooside puhul lisa võikreemile mõni tilk toiduvärvi oma soovi järgi. Lase tordil olla külmikus 1h. 

Head isu!





No comments: