Saturday 18 May 2013

KLASSIKALINE SEALIHAST ŠAŠLÕKK ÄÄDIKA MARINAADIS

Mäletan seda head maitset veel lapsepõlvest, eriti hea oli kui šašlõkk tehtud varem valmis ja liha oli seisnud paar päeva marinaadis, et isegi toorelt oli maitsev süüa. Nüüd täiskasvanuna ma enam liha toorelt ei armasta, grillitud on ikka parim.
Selle marinaadi võid vabalt teha valmis 2-5 päeva varem, sest mida kauem liha on marinaadis, seda paremaks ja pehmemaks läheb. Ja sibula + tera pipra kogus võib olla topelt.   Marinaadi mina vett ei lisa, sest see kuivatab liha ja peale grillimist on lihal ainult äädika maitse tunda. Marinaad tee vastavalt liha kogusele, et liha oleks ilusti kaetud ning alati peab olema äädika ja õli suhe 50% ja 50%. Mina kasutasin tavalise äädika asemel valge veini või punase veini äädikat, mis on 5% kange. 


1,5 kg sea välisfileed õhukese pekiga, kaelakarbonaadi või muud natuke rasvast liha
Marinaad:
5 sibulat õhukeste viiludena
soola
musta pipart
350 ml punase veini äädikat 5% või 2-3 spl 30% 
300ml toiduõli
1 pakk (500g) tomati passata
1-2 spl kuivatatud tšilli helbeid
2 spl terapipart
2 spl suhkrut, kui vajadust on 
Lõika lihast umbes 4x4 cm tükkideks. Pane lihatükid kaussi, maitsesta soola, musta pipra ja tšilliga ning mudi ja masseeri liha läbi. Tšillit ei pea lisama kui pole soovi. Koori ja viiluta sibul ning sega liha hulka. Sega kokku õli, äädikas ja tomati passata, maitsesta suhkruga kui marinaad sinu jaoks kange on, aga marinaadi maitse peab algul kange olema, siis liha jääb hea.
Kalla marinaad ja terapipar lihale ja sega kõik ilusti läbi, liha peab olema kaetud sibula ja marinaatiga, kui vaja lisa sibulat ja marinaadi juurde.
Kata kauss toidukile või kaanega ning lase lihal ööpäev kuni 5 päeva jahedas maitsestuda. Mina lasin fotol oleval lihal olla 5 ööpäeva külmikus ja tulemuseks oli mahlane ja pehme šašlõkk.
Torka lihatükid vardasse ja küpseta hõõguvate süte kohal ümberringi kuldpruuniks. Grillimise ajal keera liha tihti ehk iga paari  minuti tagant, et lihal poleks võimalik kõrbema minna vaid küpseks mõnusalt mahlaseks lihaks. Kui peaks lihamahlast leek tulema, siis tõsta liha koraks maha või pane kaan peale, et leek sureks. 

Head Grillimist!

No comments: