Thursday 7 March 2013

CAESARI SALAT


Sünnilugu algab Alpidest, kui 1894 pärast I Maailmasõda läks Cesare koos oma venna Aleksiga San Dieogosse ja tegi algust päris oma restoraniga Caesar’s, viimane paiknes väga lähedal Mehhiko piirile. 4. juulil, Ameerika Iseisvuspäeval, oli ühtäkki niipalju tööd, et kliente tuli ja tuli, Cesarel nappis juba toorainet, millest toitu teha. Mõtles, mis süüa teha ja nii panigi Cesare otse klientide silmade all kokku parasjagu külmkappi järelejäänud toiduained – ja sündinud oligi Caesar’i salat. Kohe ei kinnistunud salati nimeks aga Caesar, kõigepealt ristiti see hulkade kaupa restorani külastavate lendurite järgi Aviator’iks. Hiljem harjuti salatit kutsuma Caesari restorani nime järgi Caesar’i salatiks.
Caesari salati kastet tehakse kahte moodi, et esimene variant on toore munaga ja teine on lahja majoneesiga ning alati kasutatakse ainult Rooma salati lehti, sest muidu see ei oleks enam Caesari salat. Mina määrisin krütoonidele rohelist pestopastat, sest nii on maitsvam, aga muidu tehakse neid lihtsalt õrnalt kokku oliivõli või võiga. 


1 Rooma salat
peotäis kirsstomateid (originaalis tomatit ei ole, aga mina lisasin )
1-2 kanafileed
soola
musta pipart
Kaste:
2 küüslaugu küünt
1 tl Worcestershire kastet
2 spl lahjat majoneesi või 1 terve toores muna
6 spl oliivõli
1 spl sidrunimahla
musta pipart
3 spl riivitud Parmesani
2 anšoovist
Krütoonid:
Itaalia või prantsuse saia
rohelist pestopastat

Prae kuuma panni peal kuldpruuniks kanafilee kuubikud soola ja musta pipraga. Pese ja puhast Rooma salat, lõika suuremad tükid, lõika kirsstomatid keskelt pooleks. Määri sai pealt pestopastaga ja lõika kuubikud, kuivata ahjus 200 kraadi juures umbes 7 min või kuni on näha, et lähevad ilusti pruuniks. Valmista kaste,et segad kõik asjad kokku, küüslauk pressi küüslaugu pressi abil sisse ja anšoovise võid koos kastmega miksrist läbi lasta. Riivi kastme sisse peenet Parmesani juust. Laota taldrikule Rooma salat, kirsstomatid ja kanafilee, lisa kaste ja laota kastme peale saia krütoonid. Kaunistamiseks riivi peale Parmesani juustu. Head isu!

No comments: