Tuesday 8 January 2013

MILLIST GRILLI VALIDA?



Parima tulemuse saame grillides suletud kaanega puusöegrillil hõõguvate süte kohal. Hea tulemuse saab ka gaasigrilli kasutades. Gaasigrilli puhul on miinuseks puusuitsu lõhna puudumine, plussiks aga mugavus, kiirus ja puhtus! 
Lisaks on sellega kuumuse reguleerimine eriti lihtne. Hea gaasigrill on malmist või roostevabast terasest grillrestiga. Tähtis on põletite arvu ja grillipinna suhe, et grill suudaks piisavalt kuumust toota. Eriti hea on kui grillil on olemas ka kõrgemal asuv soojendusrest.

KUIDAS TEHA MAITSESUITSU?

Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, saab leeki summutada veega, granaatõunamahlaga, õluga või veiniga; samuti grillile kaane peale asetamisega. Hea on sütele raputada niiskeid lepalaaste, mis tekitavad lisasuitsu ja pehmendavad süte teravat kuumust. Sütele pandud - eelnevalt vees, kaljas, õlus või veinis leotatud maitsetaimed või oksakesed/laastud - annavad lihale huvitava maitsenüansi. 
Maitsesuitsu andmiseks võib grillimise ajal raputada sütele kuivatatud ürte või asetada sütele veini ja ürtidega täidetud fooliumist kauss. Vedeliku auramisega saab juurde lisaniiskust ja head suitsuaroomi. Gaasigrillil võib suitsu tekitamiseks grillrestile asetada veini või õllega niisutatud puidu tükikesed. Rohkelt suitsu saad kui mähid puulaastud fooliumisse, teed pakikese pealmisele osale augud ning asetad selle põletite kohale. Nii tekib ilus valge suits ja ühtlasi on tagatud, et puulaastud põlema ei läheks. Võite asetada puutükikesi ka põletite alla või kõrvale nii, et need hakkaksid kergelt suitsu tekitama.

MÕNED NIPID ŠAŠLÕKI GRILLIMISEKS!

• Parim tooraine sealihast šašlõkiks on kaelakarbonaad (ühtlaselt läbikasvanud mahlane liha), hea šašlõkikuubiku suurus on umbes 3x4 cm.
• Puidust šašlõkivardaid leota enne grillimist umbes 15 minutit vees. 
• Selleks, et küpse liha tuleks hästi varraste küljest lahti, määri vardaid enne grillimist grillõliga.
• Suru lihatükid vardas kergelt üksteise vastu, et need ei hakkaks varda keeramisel pöörlema. Hea kui kasutad kandilisi laiema ristlõikega vardaid (1 cm).
• Püüa lükkida lihakuubikud vardasse nii, et need jääksid enam-vähem ühe paksused.


KUIDAS GRILLIDA?

• Kõigepealt puhasta rest terasharjaga, nühi rätikuga puhtaks ja pintselda õliga kergelt kokku 
• Kasuta grillsöe süütamiseks spetsiaalset sütekaminat/starterit ja ökoloogilisi süütekuubikuid. 
• Tavaliselt kulub peale süütamist 10-15 minutit, et söed hakkaksid ühtlaselt hõõguma ja poleks nähtavat leeki - kui süte pealispinnale tekib õrn valge tuhakiht, on söed valmis. 
• Lase lihal enne grillimist umbes tund toasoojas seista, nii ei toimu järsku temperatuuri muutust ning pruunistus toimub kiiremini.
• Aseta liha grillile alles siis, kui grillrest on kuum. 
• Parima tulemuse saad grillides puusöegrillil. Hea kui grillil on kaas, siis on võimalik see peale pruunistamist peale asetada ja lasta lihal madalamal kuumusel järelküpseda (selle tagajärjel muutub liha pehmemaks ja valmib ka seestpoolt).
• Kõigepealt pruunista liha kõrgemal kuumusel alguses ühelt, siis teiselt küljelt, nii saad isuäratava triibulise välimuse.
• Grill-liha küpsust saab kontrollida, hinnates liha pinna pruunistusastet (kergitades kergelt lihalõigu ühte äärt). Kogenud grillija saab liha küpsusastmest aru seda näpuga surudes. 
• Kui lihalõigu pealispinnale tekivad niiskuse piisad, on liha alumine külg pruunistunud ja pööramiseks valmis. 
• Kui juba ühelt poolt grillitud lihalõigu pealispinnale tekib väike lihamahla loiguke, on ka teine külg pruunistunud. 
• Liha pööramiseks kasuta mugavaid grilltange, mitte kahvlit, kuna muidu võib mahl lihast välja nõrguda. Marinaadis lihalõikude ja tooreste grillvorstide jaoks on parim kasutada lapiku otsaga grilltange. Lihalõiku tohib keerata vaid 1 kord!
• Väherasvase liha puhul peab jälgima liha pealmise pinna ja külje värvimuutusi – kui see muutub kahvatuks või halliks, peab kontrollima liha alumise pinna pruunistust. 
• Kui liha on valmis, tõsta see vähem kuumemale alale või kõrgemal asetsevale restile järelküpsema (võid laduda mitu lõiku üksteise peale, samas ideaalse grillihõngu säilitamiseks ära kuhja neid üksteise peale palju). Sule grillikaas. 

No comments: