Saturday 8 February 2014

KLASSIKALISED INGLISE SCONED


Sconed on enamasti magusad ja vahel ka soolased kuklid, mini kook või kiire sai (heal lapsel alati mitu nime). Pärit on ta Šotimaalt ehk Suurbritanniast. Seda serveeritakse hommikul või õhtul kella 5 tee kõrvale koos moosi ja vahukoorega.
Sconesid on ka rosina ja kuivatatud jõhvika maitselisi.


350g isekerkivat jahu
1/4 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
85 g võid, kuubikuid
3 spl tuhksuhkrut
175ml piima
1 tl vanilje ekstrakti
1 sidrunimahl
Määrimiseks:
1 muna, vahustatud
Serveeri koos:
vahukoore ja moosiga


Kuumuta praeahi 200 C juures. Sega kokku sool, küpsetuspulber ja jahu, lisa või ja hõõru kätte vahel kuni tuleb nagu leivapuru taoline mass. Lisa nüüd suhkur.
Pane piim 30 sekundiks mikrosse soojenema, kui teed pliidil, siis piim peab olema soe mitte kuum või keev.
Lisa vanilje ja sidrunimahl massile ning ka piim. Sega kuni moodustub taina moodi mass. Nüüd raputa tööpind jahuga kokku ja hakka sconesid tegema. Selleks rulli 4-5 cm paksuselt lahti ja lõika tassi või vormi abil välja ümmargused sconed ehk kakud.  Määri ahjupann võiga või kasuta küpsetuspaberit. Lao sconed pannile, mitte liiga tihedalt üksteise kõrvale. Vahusta muna ja määri sconed pealt munaga. Küpseta 200 C juures 10 minutit kuni sconed on ahjus kerkinud ja peal on kuldne koorik. Söö soojalt või külmalt. Inglane serveerib neid tee kõrvale koos hea moosi ja vahukoorega, et lõikab keskelt  pooleks ja paneb sinna peale moosi ja siis palju vahukoort.

Head isu!

2 comments:

helen125 said...

Tegelikult see pole vahukoor, vaid mingi keedetud vahune koor. Aga vahukoorega on palju maitsvam kui selle vahuse koorega, mida originaalis UKs kasutavad.

http://en.wikipedia.org/wiki/Clotted_cream

Liilia said...

Tere!

Tänan info eest, ma ise olen kogu aeg arvanud, et see neil tavaline vahukoor.

Liilia