Tuesday 12 November 2013

FRENCH MADELEINES


Madeleines on Prantsuse väiksed traditsioonilised mini keeksid, laevukesed või küpsised kuidas keegi neid armastab kutsuda. Madeleines tainasse on lisatud sidrunikoort, mis annab koos vaniljega imelise maitse elamuse. Traditsioonilised Madeleined sisaldavad ka väga peeneks jahuks jahvatatud mandleid või pähkleid. Neid küpsetadakse vormis, millel on teokarbi kujuline põhi ja hiljem peale küpsemist on ilusad nagu väiksed karbid. 
Kevadel Pariisis käijes sain ma esimest korda Madeleine proovida ja sealt tuli nende armastus, mõnus sidruni maitseline keeksi moodi mini amps, ideaalne tee ja kohvi kõrvale. Ja lapsed armastava neid väga ja kui tulemas sünnipäev lapsel, siis on hea idee teha neid lauale. 

150g võid
3 muna
150g suhkrut + 1 tl vaniljet
150g isekerkivat jahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
1 sidruni riivitud koor


Kuumuta praeahi 200 C juures. Sulata või kastrulis ja jahuta maha. Vahusta munad ja suhkur heledaks vahuks. Sega jahu ja küpsetuspulber eraldi kausis kokku. Riivi sidrun ja kindlasti peab olema sidrun värske, sest muidu on sidrunit halb riivida kui ta pehme koorega on. Lisa munale pool jahu ja sidrun, sega läbi. Nüüd lisa ülejäänud jahu ja või, sega nüüd nii kaua kuni tainas on valmis. Määri nüüd madelleins vorm võiga ja peale seda raputa üle jahuga, keera vorm teistpidi ja raputa üleliigne jahu ära. Täida lusika abil pool auku vormist, sest küpsemise ajal madeleined kerkivad nagu muffinid. Küpseta 8- 12 minutit ahjus. Ja määri vorm alati enne taigna lisamist võiga ja siis jahuga. Jahuta keeksid. Serveeri kohe või kaunista pealt šokolaadiga. 

NB! Kui soovid kookose maitselisi keeksikesi, siis lisa taigna sisse 4 spl kookoshelbeid ja tulemuseks on mõnusad kookoselised keeksid. 

Head isu!

No comments: