Thursday 24 January 2013

MOSKVA SAIAD



See retsept on vana ja päris paljud võib olla ei tea, et tõelised Moskva saia täidis tehti mannaga mitte mingist vaniljekastme pulbrist ja saia osa oli kihistatud võiga.


Tainas:
20 g pärmi 
2 dl piima
1 dl suhkrut
näpuotsatäis soola
2 muna 
100 g võid 
jahu 
Vahelerullimiseks:

90 g võid 
saiade määrimiseks 1 muna 
vormimiseks jahu 
Täidis:
4,5 dl piima
6 spl suhkrut
näpuotsatäis soola 
30 g võid 
3 väikese kuhjaga spl mannat 
3 väikese kuhjaga spl jahu 
3 muna 
vanillsuhkrut 

Kõige õigem oleks valmistada eelkergitusega pärmitainas. Kui aga ei viitsi niipalju aega kulutada, võib teha ka tavalisel kombel, paar korda võiks kerkinud tainapalli vaid alla sõtkuda. Kui teha tavalisel viisil, siis pärm lahustada leiges piimas, lisada suhkur ja näpuotsatäis soola ning lahtiklopitud munad. Hakata lisama jahu, kuni tainas on veel puulusikaga segatav. Lisada nüüd toasoe pehme või ja silma järgi veel jahu ning sõtkuda, kuni tainas on elastne ja lööb käte küljest lahti. Tainas võiks jääda pigem pehme kui liiga kõva. Kui ta on piisavalt kerkinud, sõtkuda korralikult läbi, et õhumullid välja saaks, rullida ristkülikukujuliselt õhukeseks ja katta 2/3 ulatuses pehme võiga (pagar-kondiitritel soovitatakse kasutada või asemel hoopis spetsiaalset kihistusmargariini, kodus oleks parem siiski võiga toimetada) ning lapata kolmeks kokku. Tõsta tainas jahedasse, näiteks külmkappi. Jahutamise mõtes on selles, et kihtidevaheline või taheneks ja ei voolaks vormimise ajal välja.



Samal ajal valmistada kreem. Piim lasta suhkru, soola ja võiga keema, lisada omavahel segatud jahu ja manna ning keeta tasasel tulel, kuni puder on valmis. Tõsta tulelt, valada juurde lahtiklopitud munad, maitsestada vanillsuhkruga ja kloppida ühtlaseks.
Tainas rullida õhukeseks ja lõigata ruutudeks (sellest kogusest sain mina 30 ruutu ehk saia). Igale ruudule panna lusikaga täidist, tõsta kaks nurka keskele kokku ja vajutada sõrmega kinni. Asetada saiad ahjuplaadile, lasta kerkida, määrida lahtiklopitud munaga ning küpsetada 200 kraadi juures 10 - 15 minutit, kuni on pealt kenasti kuldsed. Jahtunud saiadele sõeluda tuhksuhkrut. NB! Kui sulle ei sobi mannaga kreem, siis võid teha ka tavalise vaniljekreemi, aga paksema, et ta saia vahelt välja ei voola. 

Head isu! 










No comments: