Friday 1 November 2013

MEEKOOK


2 muna
2 dl suhkurt
60g võid
0.5 dl (5 spl) vedelat mett
7 dl nisujahu (või 4 dl nisujahu + 3 dl täisterajahu)
1 tl küpsetuspulber või sooda

Kreem:
1.5 kg hapukoor (paksu)
3 dl suhkurt (või 2 dl suhkurt + 2 spl mett)




Mina kasutasin täna 800g uut mee maitselist Kreeka jogurtit ja ülejäänud 700g oli hapukoor, mille segasin jogurtile . 

Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Sulata potis või ja lisa mesi. Tõsta hulka munavaht. Kuumuta keemiseni ning tõsta tulelt. Lisa jahu-küpsetuspulbrisegu ja sega ühtlaseks tainaks. Jaga tainas 5-6 palliks ning rulli kergelt jahusel laual või küpsetuspaberil piklikud tükid või ümmargused. Mina rullisin taina paber õhukeseks küpsetuspaberil ja pärast ümmarguse lahtikäiva vormi abil lõikasin välja ilusad ümmargused põhjad. 
Aseta koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile ning küpseta ükshaaval põhjad valmis 175-200 C juures  5-7 minutit või kuni pealt on pruunikas toon. Lugesin ühest vanast raamatust, et mida pruunemad saavad põhjad, seda paremini tuleb esile mee maitse, aga ise ma ei julgenud väga tumedaks lasta, oli hirm, et äkki lähevad kõrbema. 


Jahuta põhjad maha. Purusta 1 põhi peeneks puruks ja jäta koogi kaunistuseks. Sega hapukoore sisse suhkur. Lisa jahtunud kihtide vahele suhkruga segatud hapukoort. Kihte tehes pane põhjale hapukoort nii palju kui soovid ja siis pane uus põhi hapukoore peale, vajutama ei pea, sest hapukoore ja põhjade enda raskus teeb seda ning külmikus olles imbub enamus kreemi põhjade sisse. Natuke hapukoort voolab ka kihtide tegemiselt vahelt välja. 
Kaunista koogipuruga pealt.  Hoia kilega kaetuna külmkapis 12h kuni 2 ööpäeva. Lõika ruutudeks või muuks kujuks oma fantaasia järgi. 

Head isu!

No comments: