Thursday 13 March 2014

LÕHELIBLIKAS RIISI & KOOKOSKASTMEGA



4x 150-200g lõhetliblikat
1 sidrun
4 spl mett
tšillihelbeid
till
sool
must pipar
300g Basmati riisi
oliivõli
meresoola
Salat:
300-400g värskekapsas
2 väiksemat värske kurk
1 punane paprikas
2 porgand
sool
suhkur
2-3 spl õli
2 spl õunaäädikas
Kaste:
1 purk kookospiima/koort
1 pakk (330ml) kohvikoort
soola
musta pipart

Lõika lõhefileed keskelt pooleks, aga ära lõika nahka läbi, las see jääb terveks. Nüüd keera keskelt lõikatud osa välja poole, et moodustuks lõhest liblikas nagu taldrikul.
Kuumuta praeahi 200 C juures. Pane foolium või küpsetuspaber ahjupannile või määri vorm oliivõliga kokku. Lao nüüd lõheliblikad pannile, puista üle soola ja musta pipraga. Sega kokku mesi, sidrunimahl ja tšillihelbed ning pintselda lõhed sellega kokku, puista üle värske tilliga. Küpseta ahjus 10-15 minutit.
Pane riisi jaoks vesi keema ja vett peab olema riisi kogusest 3x rohkem. Pese riis jaheda või külma veega läbi kuni riisi vesi enam ei jää valge nagu piim.  Kui vesi keeb maitsesta vesi meresoola ja oliivõliga umbes 2 spl. Lisa riis, sega ja lase keema minna, kui keeb keera kuumus väiksemaks ja hauta pehmeks (hautamisega jääb riisile alles hea aromaatne lõhn ja maitse, keemise ajal see kõik kaob). Kui riis on pehme ja vett on liiga palju alles, siis kurna, aga enamasti imeb riis hautamise tulemusena vee endasse.
Salati jaoks pese ja koori asjad. Lõika terava noaga või köögikombainis peenikesed ribad kapsast, kurgist ja paprikast. Riivi porgand jämedalt. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa ka õli ja äädikas, nüüd sega kõik ilusti läbi ja pigista salatit, et asjade seest tuleks mahl välja, mis annab ka salatile hea maitse.
Valmista kaste, selleks kalla kohvikoor ja kookosepiim kastruli, maitsesta ja kuumuta keemiseni. Maitseks võib lisada sisse ka puljongit, mina seda ei tee kuna mulle ei meeldi need ja need pole tervislikud. Kui soovid paksemat kastme tulemust, siis lisa 1 spl maisitärklist, mis on lahustatud 1 spl veega kastme sisse ning kuumuta kuni kaste pakseneb natuke. Head isu! 

No comments: