Sunday 30 June 2013

LEHTTAINA KEERUD JUUSTUGA

Mõnus snacks, mida teha õlu kõrvale kui on jalka telekas või peolauale. Maitse valik neil on suur, võib teha nii soolaseid kui ka magusaid. Kaneeli ja suhkruga tulevad mõnusad magusad keelekese keerud :)  Samuti võib teha juustu ja peekoni omasid või pitsa maitselisi...maitse valik on neil lai, lase vaid oma fantaasial lennata :) 

1 pakk lehttainast
200-300g riivjuustu
natuke Parmesani riivitult
seesamiseemneid
1 muna määrimiseks

Lõika lehttainast 1-2 cm laiused pikad ribad, puista need üle paksult mõlema juustuga, vajuta õrnalt käe abil juust taina sisse, et tainast keerates juust maha ei tuleks. Lao keerud küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile, pinselda üle vahustatud munaga ja puista peale seesamiseemneid. Küpseta ahjus 200 C juures 10 minutit või kuni pealt on kuldne toon. Lase jahtuda enne kui serveerid, sest soojalt nad lähevad kergelt katki ja jahtudes nad tugenevad :)

Head isu!

Thursday 27 June 2013

RUMMIPALLID


Rummipallid on mõnusad väiksed ampsud , kas biskviitpõhjast või küpsisest tehtud pallid kakao ja rummiga, mis hiljem on veeretatud kookoshelbe kausis. Kes on väga suured magusa sõbrad, siis need võivad hapukoore asemel kasutada ka kondenspiima.


400g biskviitpõhja
3 spl kakaod (mõru)
5 spl suhkrut
75g võid, sulatatud
100g kookoshelbeid
200ml hapukoort
3spl rummi ekstrakti või päris rummi

Purusta peeneks biskviit, lisa kaussi kakao, suhkur, või ja rummi ekstrakt. Lisa hapukoort nii palju, et moodustuks käes vormitav mass või tainas. Vooli pallid ja kasta kookoshelbe sisse. Kui pallid valmis, pane nad 1tunniks külma tahenema. Head isu!

Wednesday 26 June 2013

KOORENE MAKARON HAKKLIHAGA

See roog on klassikaline makaronid hakklihaga, mis valmib kiirelt ja on maitsev oma koorese kastme sees.  Samas ka odav :)



500g hakkliha
1 punane sibul
Santa Maria lihaüldmaitseaine
peotäis värsket peterselli, hakkitud
4 spl ketsupit
must pipar
330ml rõõska koort
vett
3 spl oliivõli
meresoola
1 pakk (500g) makarone

Prae hakkliha pannil koos sibulaga ja maitsesta, lihaüldmaitseaine asemel võid ka kasutada oma lemmik maitseaineid ja ürte. Lisa nüüd ketšupit ja sega hakkliha ilusti läbi.
Pane vesi keema, kui vesi keeb lisa oliivõli 3 spl ja meresoola. Keeda 1 pakk head pastat vees pehmeks ( vett peab olema 3x rohkem kui on makarone, sest makaron paisub keemise ajal), kurna ja lisa makaron koos hakklihaga potti, kalla peale rõõsk koor ja kuumuta läbi paar minutit,et oleks tulemuseks kooreses kastmes makaron. 

Serveeri  ja head isu!

Tuesday 25 June 2013

ÕHUKESED PANNKOOGID


5 muna
100g võid, sulatatult
1-2 tl vanilje ektrakti
1,5 klaasi piima
0,5-1 klaas suhkrut
1 tl soola
1-1,5 klaasi jahu


Vahusta suhkru ja vaniljega munad heledaks vahuks, lisa piim ja sulatatud või, sega läbi. Viimasena lisa jahu ja sool ning sega tainas ilusti läbi, et jahu mulle ei jääks tainasse. Tainas peab jääma üsna vedel. Kuumuta pann pliidil soojaks ja määri rasvainega. NB! Ise kasutan panni, kus rasvaainet lisama ei pea, piisab sellest,mis tainas on. Kui pann soe, siis küpseta õhukesed ülepanni pannkoogid. Serveeri soojalt vastavalt sellega mille järgi isu on :) Head isu!

MOONISTRITSEL

2,5 dl piima
400-500 g nisujahu
0,5 dl suhkrut
6 g kuivpärmi
1 muna
50 g võid
näputäis soola
Täidis:
100 g mooniseemneid
120 g võid
0,5 dl tuhksuhkrut
1 munakollane
100 g martsipani
Määrimiseks: 
muna

Sega kuivpärm vähese jahuga, lisa käesoojusest pisut soojem piim. Lisa toasoe muna, suhkur ja sool. Lisa järk-järgult juurde jahu, klopi ühtlaseks tainaks. Sõtku sisse toasoe või. Vajadusel lisa jahu, sest tainas peaks olema õhuline ja käte küljest lahti lööv. Kata taina kauss köögirätikuga ja lase soojas kohas kerkida kahekordseks (umbes 1 tund).
Täidiseks vahusta toasoe või munakollase ja tuhksuhkruga. Sega juurde mooniseemned.
Kui tainas on kahekordseks kerkinud, rulli jahusel laual tainas nelinurkseks ja määri peale ühtlaselt mooniseemnetäidisega. Kata riivitud martsipaniga. Jaga tainas kolmeks pikaks ribaks, rulli iga riba kokku. Põimi ribadest palmik. Aseta ahjuplaadile, määri munaga ja raputa peale pärlsuhkrut. Küpseta 190-kraadises ahjus u. 20-30 minutit. Sellest kogusest tuleb üks suur või kaks väiksemat stritslit. Head küpsetamist!

Monday 24 June 2013

RABARBERI-KOOKOSEKOOK


See kook on mõnus biskviitpõhjaga kook, mida on lihtne teha ja väga mõnus magusa kookose maitseline  ja pealt õrnalt hapukas. See kook sobib neile, kes tahavad rabarberikooki, aga neile ei sobi liiga hapukas maitse.

300 g võid
200 g suhkrut
3 muna
200 g jahu
100 g kookoshelbeid
200 g rabarberit

Vahusta toasoe või suhkruga kohevaks, lisa ükshaaval munad. Sega juurde jahu ja kookoshelbed. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud suuremasse ahjuvormi (kasutasin 24x32 cm suurust vormi). Viiluta rabarber ja puista taignale. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit. Serveerimisel puista peale tuhksuhkrut. Head isu!

SEFIIR

Kuidas teha ise sefiiri? ...on paljudel see küsimus, aga mul on õpetus kuidas teha head sefiiri, mille sain ühe Koogimeistri käest, kes teab ja oskab teha väga head sefiiri. 
See on minu esimene sefiiri tegu :) All on biskviit, banaan ja kohupiima nagu  on Pere Leival tort "Eeva"


4 munavalget (soovitav külmad munad otse külmikust)
soola
300g suhkrut
5-6 spl vett 
1/4 tl sidrunihpet või sidrunimahla

Sefiiritegu siis selline: 4 munavalget, 300 gr suhkrut, vett nii palju, et suhkur on kaetud ( ca 5-6 spl ehk, mina teen silma järgi) ja veidi voolav poti põhjas ( võta paksupõhjaline pott siirupi keetmiseks ). Pane pott koos vee ja suhkruga tulele ( taimer 7 minutit ) ja samaaegselt hakka munavalgeid vahustama ( võta kuiv ja suuremas mõõdus nõu vahustamiseks, munavalged peavad olema otse külmikust, lisa väike suts soola ). Kui siirup läheb keema, siis võid ühe nõksu keerata tuld väiksemaks, aga üldiselt lasen mina täistulel keeda. Vahepeal sega 1-2 korda kergelt läbi. Kui 7 min saab täis, siis on aeg vaadata, kas siirup on valmis. Selleks pista teelusikas siirupisse korraks, lase liigsel siirupil ära voolata ja tilguta taldrikule tilgakesi- kui viimase tilga taha tekib nn udupeen niidike , siis on siirup valmis ( max aeg kokku 7 min 30 sek ) . Valmis siirup mullitab ja vahutab korralikult potis ning on hästi tihke välimusega. Üle keeta ei tohi- see juhtub kiiresti- ja siis on siirup tuksis. Nii, valmis siirup võta tulelt ja hakka kohe keeval kujul munavalgevahtu ( vaht peab olema väga tugev, seepärast hakkagi kohe siirupi tegemisega samal ajal vahustama ) niristama ( mikserda maksimumkiirusel ). Vahusta mõni minut, siis lisa ca 1/4 tl sidrunhapet ( ole ettevaatlik, et palju ei saaks, muidu on sefiir hapu ) ja vahusta veel ca 5 minutit. On küll öeldud, et mõni vahustab ca 15-20 min, aga minul piisab ca 10 minutist korraliku sefiiri saamiseks. Kui sefiir on juba korralikult vahus, siis muutub hästi tihkeks ja hakkab lahti lööma kergelt kausi küljest nagu tugev vahukoor. Jutt sai ilmselt pikk ja segane, aga proovisin kõikide etappide juures võimalikult detailselt asja lahti seletada. Kui paar korda ära teed ( loodan, et pääsed ülekeetmisest ), siis näed, et tegelikult on sefiiri tegemine hästi lihtne .

CREAMY POTATO

Mõnus koorese järel maitsega ahjuvorm, mida ma tegin sel aastal Jaanipäeval BBQ kõrvale, kuna väljas oli külm ilm ja peres soovis sooja saada, siis mõtlesin, et proovin ära selle vormi. Vormis võib kasutada nii tooreid kui ka keedukartuleid. Kartulivorm on ideaalne valik liha kõrvale oma kreemise maitsega :)

600g kartlit
75g (1 klaas) riivjuustu
45g ( ½ klaasi) Parmesani juustu
150g sinki
½ sibul või peotäis rohelist sibulat
värsket tilli
4-5 muna
250ml (1 klaas) rõõska koort
sool
must pipar


Koori ja pese kartul, viiluta kartulist parajad viilud. Määri ahjuvorm oliivõli või võiga. Lao kartul ahjuvormi põhja tihedalt,raputa üle õrnalt tilliga, lao nüüd uus kiht peale ja raputa jälle tilli. rohelise sibula ja ka natukese riivjuustu+riivitud Parmesniga. Iga kihi vahele puista ka natuke peeneks hakitud sinki. Jätka kartuli, tilli, rohelise sibula, juustude ja singi panemist seni kuni vorm saab ääreni.
Nüüd vahusta munad heledaks vahuks koos rõõsa koorega, maitsesta soola ja musta pipraga. Kalla segu ahjuvormi, et kartulid saaks ääreni kaetud, kui tuleb segu puudu, siis tee juurde.  Küpseta praeahjus 180-200 C juures kuni pealt on kõik juba helepruunikas ning nüüd lisa peale riivjuustu ja Parmesani segu ning hoia ahjus kuni juust on sulanud või kuldne pealt. Lase vormil natuke jahtuda, sest muidu on halb serveerida . Head isu!


Friday 21 June 2013

KUIDAS GRILLIDA, ET TULEKS PARIM LIHA ?


• Kõigepealt puhasta rest terasharjaga, nühi rätikuga puhtaks ja pintselda õliga kergelt kokku 


• Kasuta grillsöe süütamiseks spetsiaalset sütekaminat/starterit ja ökoloogilisi süütekuubikuid. 


• Tavaliselt kulub peale süütamist 10-15 minutit, et söed hakkaksid ühtlaselt hõõguma ja poleks nähtavat leeki - kui süte pealispinnale tekib õrn valge tuhakiht, on söed valmis. 


• Lase lihal enne grillimist umbes tund toasoojas seista, nii ei toimu järsku temperatuuri muutust ning pruunistus toimub kiiremini.


• Aseta liha grillile alles siis, kui grillrest on kuum. 


• Parima tulemuse saad grillides puusöegrillil. Hea kui grillil on kaas, siis on võimalik see peale pruunistamist peale asetada ja lasta lihal madalamal kuumusel järelküpseda (selle tagajärjel muutub liha pehmemaks ja valmib ka seestpoolt).


• Kõigepealt pruunista liha kõrgemal kuumusel alguses ühelt, siis teiselt küljelt, nii saad isuäratava triibulise välimuse.


• Grill-liha küpsust saab kontrollida, hinnates liha pinna pruunistusastet (kergitades kergelt lihalõigu ühte äärt). Kogenud grillija saab liha küpsusastmest aru seda näpuga surudes. 


• Kui lihalõigu pealispinnale tekivad niiskuse piisad, on liha alumine külg pruunistunud ja pööramiseks valmis. 


• Kui juba ühelt poolt grillitud lihalõigu pealispinnale tekib väike lihamahla loiguke, on ka teine külg pruunistunud. 


• Liha pööramiseks kasuta mugavaid grilltange, mitte kahvlit, kuna muidu võib mahl lihast välja nõrguda. Marinaadis lihalõikude ja tooreste grillvorstide jaoks on parim kasutada lapiku otsaga grilltange. Lihalõiku tohib keerata vaid 1 kord!


• Väherasvase liha puhul peab jälgima liha pealmise pinna ja külje värvimuutusi – kui see muutub kahvatuks või halliks, peab kontrollima liha alumise pinna pruunistust. 


• Kui liha on valmis, tõsta see vähem kuumemale alale või kõrgemal asetsevale restile järelküpsema (võid laduda mitu lõiku üksteise peale, samas ideaalse grillihõngu säilitamiseks ära kuhja neid üksteise peale palju). Sule grillikaas.

MAROKO BBQ

Marinaad, mis sobib igale lihale :)

3 spl oliivõli
2 spl jahvatatud köömneid (vürtsköömneid)
2 spl paprikapulbrit
2 spl suhkrut
2 spl sidrunimahla
2 küüslauku küünt, hakitud
½ tl soola
½ tl musta pipart
1/4 tl kaneeli

Sega valmis marinaad, lisa sisse liha . Loomaliha, siga ja kana lase olla 4-12 tundi ja kala ainult 30 minutit. Head grillimist!

BBQ STEIK AMEERIKA MOODI

Mõnus loomaliha steik, mida tegin nädalavahetusel ja kindlasti teen veel.

loomaliha steike (vali korrlikud paksud viilud)
1/4 klaasi oliivõli
1/4 klaasi punast veini äädikat või balsamic äädikat
1/4 klaasi sojakastet
1/4 klaasi Worcestershire kastet
1-2 tl Dijon sinepit
1-2 küüslaugu küünt, pressitult
soola
musta pipart

Sega marinaad valmis ja lisa loomaliha steik sisse ja lase olla paar tundi külmas. Head grillimist!

Wednesday 19 June 2013

TZATZIKI

...on Kreeka dipp kaste kuhu on mõnus sisse kasta juurvilju või muud snacksi.

1 värske kurk
2 spl oliivõli
2 küüslauk,pressitud küüslaugupressiga
350g Kreeka jogurt
till või piparmünti
2 spl sidruni mahla
soola natuke
paprikapulbrit kui soovi on

Koori ja eemalda seemned,haki kurk peeneks, sest need teevad kastme vesiseks. Haki peeneks värske pipamint või till ning sega nüüd kõik koostisosad jogutiga. Serveeri lauale mõnusa snacksi kõrvale. Head isu!

Tuesday 18 June 2013

RABARBERIKOOK KONDENSPIIMA & MAASIKAGA



Põhi:
200 g jahu
120 g külma võid
1 dl suhkrut
1 munakollane
1/2 tl soola
1 sl jääkülma vett
Täidis:
500 g rabarberit
200g maasikaid
200-250 ml magusat kondenspiima
3 munakollast


Sega sool, suhkur ja jahu. Lisa külm või ja haki kas suure noaga või ka näiteks juustunoa abil läbi, kuni tekib purutaoline mass. Või tee köögikombainis. Sega munakollane külma veega kergelt vahule. Vala munasegu jahusse ja sega kiirelt läbi, et tekiks tainas. Suru tainas palliks, pane kilesse ja külmkappi, kus ta peaks vähemalt 30 minutiks kuni tunniks jääma.
Võta tainas külmast, suru vormi põhjale ja külgedele ning küpseta 200 kraadi juures ca 7-10 minutit, kuni taina pind on kuivaks tõmbunud. Alanda täidise küpsetamise jaoks kuumus 180 kraadile.
Vispelda munakollased kondenspiimaga segamini, lisa tükeldatud rabarber ning vala eelküpsetatud põhjale. Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit. Lase veidi jahtuda.

 Head isu!

ARMEENIA ŠAŠLÕKK



1 kg kaelakarbonaadi
2 sibulat, ratasteks lõigatuna
1 dl valge veini äädikat
1 dl oliiviõli
3 spl kontsentreeritud tomatipastat
1 tl tšillipulbrit (kui ei ole teravammaitse sõber, siis ära lisa)
purustatud musta pipart
1 tl suitsutatud paprikapulbrit
2 tl mett (vedelat)
korralik peotäis hakitud peterselli või koriandrit

NB! Soola ei ole unustatud retseptist välja, seda ei lisatagi. Vali liha hoolega, sest liha välimusest ja värskusest oleneb hiljem šašlõkki maitse.

Lõika liha ca 5x5 kuubikuteks. Sega kõik ülejäänud ained kokku marinaadiks, kalla lihale ning pigista mõned minutit lihatükke, et liha ja marinaad maksimaalselt sõbraks saaksid ja sibula mahlad eralduksid. See kirjeldatud protseduur on oluline etapp ja kättpidi liha sees sõtkumine on tegevus, mida ei tohiks mingil juhul vahele jätta. Jäta lihatükid mõneks tunniks marineeruma võid ka paar päeva varem valmis teha, sest mida kauem liha marinaadis on seda paremaks maitse läheb.
Võid enne küpsetama asumist puistata lihale ka 1,5 tl soola ja segada see liha sisse. Mina küpsetan liha täiesti magedana ja kastame lihatükke soola ja hapuka sumahhi segu sisse.
Lükka liha metallvarraste otsa (metallist varraste eelis on see, et nad kuumenevad grillimise ajal ka ise ning liha küpseb ühtlaselt nii väljast kui seest. ).
Grilli vardaid pidevalt keerates ca 15 minutit, kuni liha on parajalt küps ja hakkab pealt pruunistuma.
Juurde sobivad igasugused köögiviljasalatid, grillitud köögiviljad, lavašš, pitaleivad, kartulipuder, mis on tehtud hapukoore ja võiga või kauboikartulid jms.

Head grillimist!

Sunday 16 June 2013

LIHA PUNASES MARINAADIS

800 g sea kaelakarbonaadi
200 ml ketšupit või tomatipastat
80 ml punase veini äädikat
2 keskmist sibulat
purustatud pipart
soola
õli


Haki sibul. Sega marinaad kokku ja kalla kuubikuteks lõigatud lihale, lase 2–3 tundi külmas seista. Soovi korral võid lisada marinaadile veidi toiduõli. Kui on soovid vürtsikamat marinaadi, sega hulka tšilliketšupit või Tabasco kastet. Head grillimist!

QUICHE PÕHINE KAPSAPIRUKAS



Põhi:

100 g võid
2 dl jahu
2,5 dl riivjuustu
1 tl küpsetuspulbrit
Kate:
500 g kapsast
1 tl soola
1 tl suhkrut
hakitud tilli
100 g kodujuustu
100 g riivjuustu
2 keedetud muna
100 g hapukoort
2 muna

Lõikasin kapsa peenikesteks ribadeks ja keetsin väheses vees poolpehmeks. Maitsestasin soola, pipra ja tilliga. Kurnasin sõelal. Valmistasin põhja. Segasin pehme või ja kõik teised põhja ained ühtlaseks taignaks. Surusin taigna 26 cm läbimõõduga vormi põhja, torkasin kahvliga sisse augud, asetasin peale raskuse (küpsetuspaberile valatud tanguterad) ja eelküpsetasin põhja 225-kraadises ahjus 10-15 minutit. Segasin kapsale juurde juustud ja hakitud keedetud munad. Valasin katte ühtlaselt eelküpsenud põhjale ning kallasin üle muna-hapukoore seguga. Küpsetasin pirukat 200-kraadises ahjus umbes 40 minutit. Head isu!

Friday 14 June 2013

LASANJE


Eile sai tehtud üks lasanje, mis tuli väga mõnus mahlane ja sink hakklihaga  praetult oli ideaalne. Ainult olen natke kurb, et pealt ei jäänud ilus välimus, aga pole hullu järgimne kord proovin saada kenama välimuse, aga maitse oli selle eest jumalik, et kogu pere sõi ja kiitis. Kes arvavad, et lasanjet on keeruline teha, siis seda ta ei ole vaid valmib lihtsalt ja kiirelt :) Kuna mul oli suur ahjuvorm kodus, siis mina korrutasin kõik asjad 2, sest siin retseptis on kogused väikse ahjuvormi jaoks. 


1/2 pakk lasanjeplaate, kasutan Napolina plaate
Hakklihasegu:
toiduõli, praadimiseks
2 sibul
200g sink, peekon või suitsuvorst
3 küüslauguküünt
350-500 g hakkliha, eriti hästi sobib loomahakkliha
suur peotäis värskeid ürte basiilikut, tilli, salveilehti, estragoni või peterselli
1-2 purki purustatud tomateid
2 dl puljongit
Juustukaste:
1 dl jahu või tärklist
1 l piima
300 g riivjuustu tavalist juustu nt cheddar
125 g mozzarellat
0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit
soola, musta pipart

Hakkliha valmistamiseks kuumuta pannil õlis peeneks hakitud sibul. Lisa ribadeks lõigatud sink ja pruunista vähe ( võib ka lisada suitsu maitselist suitsuviinerit või vorsti kui sinki pole). Lisa purustatud küüslauguküüned ja hakkliha ning küpseta pannil kuni roosaka värvuse kadumiseni. Maitsesta soola, pipra ja värslkte peeneks hakitud ürtidega. Mina kasutan alati värsket basiilikut ja peterselli. Ja vaata, et maitseained hakklihale palju ei saa, sest muidu tuleb hiljem lasanje soolane. Sega hulka purustatud tomatid ja puljong ning hauta pliidil 10-15 minutit või kuni vedelik on enam vähem ära aurustunud.

Juustukastme valmistamiseks sega omavahel 1 dl piima 1 dl jahu või tärklisega (tärklise puhul sobib nii kartuli kui ka maisitärklis). Ülejäänud piim kuumuta potis kuni keemiseni. Seejärel lisa eelnevalt kokku segatud jahu-piima, ise pidevalt segades, et ei tekiks klimpe ja põhja ei kõrbeks. Kuumuta aeg-ajalt segades, kuni kaste pakseneb. Sega sisse üle pool riivjuustust. Maitsesta soola, pipra ja muskaadiga.

Kuumuta ahi 175-200C-ni. Kalla lasanjevormi põhja kõigepealt hakklihakastet ja seejärel juustukastet. Lao sinna peale üks kiht lasanjeplaate. Tee nii mitu kihti. Kõige peale raputa riivjuustu ning mozzarellviilud. Küpseta ahjus 40 minutit või kuni on pealt pruunikas jume. Serveeri kõrvale mõni hea värskedest salati lehtedest tehtud salat .

NB! Mina kasutan vaid neid Napolina firma muna, durumjahu ja manna lasanjeplaate, need on väga maitsvad ja samas ka tervislikud. Neid ei pea enne soojast veest läbi laskma vaid saad kohe kasutada ja pole siiani probleeme olnud, et kõvaks jäävad lasanje sees.

Head isu!


CLASSIC VICTORIA SANDWICH


Victoria Sancwich (Sponge Cake) on inglise traditsiooniline kook või tort inglaste jaoks. Seda süüakse tavaliselt pärastlõunal kella 5 tee kõrvale. Koon on kuninganna lemmikumaid maiustusi tee kõrvale. See on keeksi ja biskviit põhine ja alati käib vahel vahukoor koos vaarika või maasika keedumoosiga- värsked maasikad ning mille peale on lisatud palju vahukoort. Retsept on pärit BBC lehelt. Biskviit sai nii mõnus ja mahlane, et kahvlit sisse torkates biskviit pudeneb mõnusalt laiali ja on suus sulav.

200g toasooja võid+vormi määrimiseks
200g isekerkivat jahu, sobib ka tavaline jahu
1 tl küpsetuspulbrit
200g tuhksuhkrut
4 muna
2 spl piima
Vahele:
142ml rõõska koort
50g tuhksuhkrut
1tl vanilje ekstrakti
100g maasikamoosi (keedu) või konservi
tuhksuhkurt peale raputamiseks

Kuumuta ahi 180 C juures. Määri 2x 20 cm läbimõõduga lahtikäivad vormid võiga  või kui pole kahte, siis küpseta ühe kaupa.  Sega jahu ja küpsetuspulber omavahel kokku suures kausis. Vahusta toasoe või suhkruga, lisa vanilje ekstrakt ja üks haaval munad ning piim. Viimasena lisa jahu segu ning sega tainas valmis. Jaga tainas võrtselt kaheks kahe vormi vahel ning küpseta 180 C juures 20-25 minutit kuni tainas on pealt kuldne toon. Katsu kahvli või kokteiltiku abil, et kook küpsenud oleks seest. Lase täiesti maha jahtuda.
Nüüd vahusta rõõsk koor tuhksuhkruga, lisa vanilje. Pane üks põhi koogialusele ja määri see pealt pakult moosiga, kuhu peale lisa paksult vahukoort. Nüüd pane ettevaatlikult teine põhi kõige peale, raputa üle tuhksuhkruga ja serveeri. Head isu!

Wednesday 12 June 2013

VÜRTSIKILU PIRUKAS




250 g pärmi- lehttainast
100 g vürtsikilu
1/2 sibulat
2 muna

till

Suru lehttainas pirukavormi nii, et ääred jäävad veidi ülespoole. Lao taina peale viilutatud sibul ja puhastatud vürtsikilufileed. Klopi munad kergelt lahti ja vala pirukale ning küpseta pirukat 200 kraadi juure 20 minutit. Serveerimisel võid pirukale peale raputada hakitud tilli. 


Head isu!

SUITSULÕHE TERNIIN 4-le

Suitsulõhe terniin on üks roog, mis on alati inglaste Jõulu laual, see ei puudu kunagi kuna see on neil traditsioon, et peab olema alati laual.

200g külm suitsulõhet
1 karp Philadelphia toorjuustu murulauguga
1 avokaado
soola
sidrunipipart
1tl sidrunimahla

Vooderda vormid toidukilega. Täida ääred õhukeste suitsulõheviiludega, kuid jäta pisut lõhet ka täidise sisse. Täidise valmistamiseks lõika avokaado pooleks, eemalda kivi ja koor (koore seest saab küpse avokaado hõpsasti supilusika abil kätte) ning haki kuubikuteks. Haki ka järelejäänud lõhe väikesteks tükkideks ning sega toasoe toorjuustu sisse. Maitsesta vähese soola ja sidrunipipra ning sidrunimahlaga. Täida lõhepesad täidisega ning suru ääred toidukile kokkuvajutades kokku. Aseta külmkappi paariks tunniks tahenema. Head isu!

ÜHEPAJATOIT

1 kaalikas
1 keskmine värske kapsas
5-6 keskmist porgandit
4-5 kartult
500g sealiha (kas läbi kasvanud peekonit või fileed)
meresool
must pipar
vesi
võid

Koori, pese ja tükelda parajad kuubikud kaalikas, kartul ja lõika porgandist rattad. Kapsas haki peened ribad. Prae pannil kergelt läbi liha ja maitsesta soola+musta pipraga. Liha võib kasutada üks kõik millist, et ise olen teinud nii sea filee kui kanaga, seekord kasutasin pakse peekoni viile. Praetud liha annab mõnusa maitse. Kui ei ole soovi, siis ei pea liha praadima, vaid lõikad parajad tükid, maitsestad ja lased lihal köögivilja vahel pehmeks hautuda. Pane poti põhja kaalikas ja porgand, sinna peale praetud liha ning kapsas. Kalla vett nii palju, et kõik oleks kaetud. Maitsesta meresoolaga ja lisa 1cm laiune või tükk. Võid võib ka rohkem lisada kui soovi on, sest või annab köögiviljale mõnusa maitse. Kui kõik on enam vähem pehme, siis lisa viimasena kartul ning keeda edasi kuni ka kartul pehme on. Sobib ka serveerida hapukoorega.

Head isu!

Tuesday 11 June 2013

RABARBERIKOOK HAPUKOORE & KOHUPIIMAGA


Mõnus mahlane ja maitsev rabarberikook küpsiselisel põhjal. Nii hea sai, et minu mees sõi korraga kolm tk ära. Endale meeldis,et pealmised rabarberid jäid õrnalt krõmpsud ja hapukad magusa kreemi sees. Kuna mul on suur lahtikäiv vorm, siis tegin topelt koguse põhja, et puudu ei tuleks, aga tegelt oleks ka sobinud üks põhi. 

Põhi:
200 g jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 muna
100 g võid
4 spl suhkrut
Täidis:
300 g hapukoort
250g kohupiima
1 muna
10-12 spl suhkrut
5 dl (4 vart) tükeldatud rabarbereid




Vahusta pehme või suhkruga, lisa toasoe muna ja mikserda kõik ühtlaseks. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ja sõtku kokku tainas. Hapukoor, muna ja suhkur klopi segamini. Määri 24 cm diameetriga piruka- või koogiorm võiga ja suru tainas ühtlase kihina vormi põhja ja äärtele. Laota peale üle poole kooritud ja  tükeldatud rabarberid ja vala peale hapukooresegu. Nüüd lao segu peale ülejäänud rabarber.  Küpseta eelkuumutatud ahju keskosas, 180 kraadi juures umbes 45 min. Lase enne sööma asumist koogil jahtuda, sest soojalt kook laguneb sul laiali kuna kreem taheneb jahtudes. 

Head isu!

Thursday 6 June 2013

NEEGRIMUSID


Kes veel mäletab neid nostalgilisi neegrimusisid ehk vahukommi koogikesed . Mäletan, et lapsena kui neid sai, siis see oli jumalik maius,aga kahju,et enam neid poes ei müüda.

Vaja läheb:
400 g tumedat šokolaadi
Küpsised:
50 g täisterajahu
50 g nisujahu
näpuotsatäis soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
25 g suhkrut
25 g võid
1 sl piima
Vahukommitäidis:
3 munavalget
125 g suhkrut
6 sl kuldset siirupit (golden syrup)
näpuotsatäis soola
1 tl vanilliekstrakti

Kõigepealt valmista küpsised: selleks sega kokku kuivained, näpi sisse või, lisa piim ja sega ühtlaseks tainaks. Rulli tainas jahusel laual umbes 0,5 cm paksuseks ja lõika küpsisevormi abil välja kettad, mis on koogivormi põhja läbimõõduga. Pane küpsised umbes 10 minutiks jahedasse ja küpseta seejärel eelkuumutatud ahjus 170 kraadi juures 10- 12 minutit ning jahuta.
Sulata 300 g šokolaadi ja lase pisut jahtuda, et šokolaad poleks liiga voolav. Seejärel kata vormid seestpoolt šokolaadiga: selleks tõsta lusikaga šokolaadi vormide äärtesse ümberringi
ja lase põhja poole voolata. Kui kõik vormid on šokolaadiga kaetud, siis lase šokolaadil hanguda jahedas, aga mitte külmikus, muidu kaotab šokolaad oma läike. Kata ka küpsised ühelt poolt šokolaadiga.
Vahukommimassi valmistamiseks pane kõik komponendid kaussi ja mikserda segu kuumal vesivannil umbes 8 minutit, kuni see on tihe ja läikiv. Pane vahukommikreem pritskotti. Sulata ülejäänud šokolaad ja pane samuti pritskotti.
Täida kõik šokolaadiga vooderdatud vormid vahukommimassiga, pane peale pisut šokolaadi ja aseta peale küpsised, šokolaadine osa pealpool. Kata ka vahekohad šokolaadiga ning silu ühtlaseks.
Lase šokolaadil täielikult taheneda ja eemalda koogid ettevaatlikult vormist. Nüüd võid maiustama hakata. Head isu!

LÕHE, SINIHALLITUSJUUSTU & VIINAMARJA QUICHE

Põhi:

185g jahu
125g võid 
1 tl suhkur 
2 sl vett 
1 sl sidruni mahla 
0,5 tl soola 
Täidis:
2 muna
1 munakollast 
0.5 dl piima 
2 dl kohvikoort 
100 g sinihallitusjuustu 
200 g rohelisi viinamarju 
400 g lõhefileed 
1 sl sidruni mahla lõhe peale 

Mudi külm või, jahu, suhkur ja sool purutaoliseks massiks. Lisa sidrunimahl ja külm vesi ning sega ühtlaseks. Keera tainas kilesse ja hoia 20 min külmkapis. Kui tainas on seisnud, aseta lauale küpsetuspaber, selle peale tainas ja veel üks kiht küpsetuspaberit. Rulli tainast ümara kujuga õhuke plaat. Eemalda pealmine küpsetuspaber ja tõsta tainas kas koos alumise küpsetuspaberiga või ilma otse vormi. Suru tainas õrnalt vormi. Torgi kahvliga põhja augud.
Küpseta põhi 180 kraadi juures 15-20 min. Poolita viinamarjad, eemalda seemned ja aseta eelküpsetatud pirukapõhjale, kumer pool üleval. Tükelda lõhe, niisuta sidrunimahlaga ja aseta põhjale viinamarjade kõrvale. Klopi munad kahvliga lahti. Sega kokku murendatud sinihallitusjuust, piim, vahustamata koor ja munad. Vala segu vormi lõhe ja viinamarjade peale ja küpseta umbes 45 min 175 kraadi juures. Head isu! 





KREVETISALAT ARBUUSI JA MOZZARELLAGA


600g hiidkrevette (jahutatud või külmutatud)
oliivõli 

2 küüslauku 
tšillit värsket või kuivatatud 
600 g arbuusi 
125 g mozzarellat (ideaalne pallid)
peotäis värsket basiilikut 
Kaste: 
1 tl mett 
4 tl oliivõli 
2 tl sidrunimahla 
soola 
pipart 

Kuumuta pannil õli, lisa terved küüslauguküüned ning soovi korral maitse järgi tšillit ja meresoola. Prae krevette mõlemalt poolt paar minutit. Lõika arbuus kuubikuteks ning eemalda seemned. Lõika mozzarella suupärasteks tükkideks. Valmista kaste, selleks sega omavahel oliivõli, sidrunimahl ja mesi. Maitsesta soola ja pipraga. Sega kokku arbuus, mozzarella, hiidkrevetid ja basiilik. Nirista peale kaste, sega läbi ning serveeri kohe. Head isu! 

Monday 3 June 2013

APPLE & CHICKEN CURRY ( ÕUNA & KANA KARRI KASTE)

Mõnus sidruheina ja kookospiimane karrine kaste kanaga, retseptis on kirjas küll riisi kõrvale serveerida, aga sobib ka väga hasti pastaga süüa. 
Mild Curry Paste on erinev asi kui on  karripulber, pulber on India oma ja paste on Thai oma. Mild Curry Paste (medium karri pasta) on ketšupi taoline pasta purgis ja seda on poes saada rohelist kui punast ning erineva kangusega ( mild, medium ja hot).

2 punast sibulat
2 küüslaugu küünt, pressitud
6 rohelist sibulat
2-3 keskmist õuna
2 spl õli
4 tl mild curry paste (roheline või punane)
2 tl soy kaste
300-400 ml kookospiima
300-400 ml kuuma kanapuljongit
150g kohvikoort
1 spl tärklist
2x 5cm pikust sidrunheina vart
4 kanafileed ( 500g), kuubikud
220g külmutatud herneid või värskeid
soola
musta pipart
Jasmiini või basmati riis

Originaal retsept on pärit inglise kokk Annabel Karmeni laste kokaraamatust :)


Pese õunad ja lõika neljaks sektoriks, mis omakorda veel 3-4 sektoriks. Ära õuna koori vaid puhasta südamikust. Haki sibul peeneks. Pane pann soojenema. Küpseta sibulat umbes 5 minutit kuni on pehme, nüüd lisa küüslaugupressiga pressitud küüslauk ja curry paste, küpseta 1 minut.
Nüüd lisa soya kaste, kookospiim ja kanapuljong, sega pidevalt. Lisa sidrunhein, kas tervelt 2 5cm pikust oksa või hakid hästi peeneks. Lisa ka õun ja kana. Kana lisa toored kuubikud või prae enne pannil läbi ( mina praadisin enne õrnalt kuldpruuniks). Lase curry keema minna ja siis vähenda kuumust ja hauta kana currys 6-15 minutit. Lisa nüüd hakitud roheline sibul ja külmutatud herned, lase olla veel pliidil 2 minutit. Sega 1-2 spl veega tärklis ja kalla koos kohvikoorega kastmesse. Sega ja lase kastmel natuke pakseneda. Kui sa soovid vedelamat kastet, siis ära tärklist lisa sisse. Keeda meresoolaga  maitsestatud vees valmis riis. Head isu!