Tuesday 29 January 2013

KANA - NUUDLISUPP AMEERIKA MOODI



Me kõik oleme filmides näinud,kuidas haiguse korral tehakse haigele üks kana-nuudlisupp ja see ongi üks neist supidest, mida tehakse, sest see on keha soojendav ja samas kergesti seeditav supp, samuti ka väga maitsev supp.

1 spl oliivõli
2 keskmist porrut, peeneks hakitud
1 keskmne porgand, rattad
1-2 vart sellerit, viilutatud
1 looberileht
1,75 l kanapuljongit
6 kana kintsu või koiba
50g muna- või riisinuudleid (väiksed jupid)
8 spargli vart, 2cm pikused jupid
1spl hakitud peterselli
piparmündilehti
sool


Maitsesta kana soola, musta pipraga või broilermaitseainega, keeda kanast puljong ja puhasta kana nahast, luudest peale valmimist. Kuumuta pannil õli ja küpseta seal porru ripad 3min. pidevalt segades. Lisa porgand ja seller ja kuumuta veel 5min. Lisa puljong ja looberileht, katta pott kaanega ja lase keema. Vähenda kuumust ja lase keeda veel 15 min. Lisa kana tükid ja nuudlid, lase 5min. keeda ja lisa nüüd spargel ja lase veel keeda 3min. Maitsesta supp. Eemalda looberileht. Puista sisse värske petersell ja kaunista supp pealt piparmündi lehega.

 Head isu!




Sunday 27 January 2013

ŠOKOLAADI PRÄÄNIKUD

60g võid
175g helepruuni suhkrut
1/2 tl vaniljet
1 muna
30g sulatatud tumedat šokolaadi
40ml piima
175g jahu
1 spl kakaod
1 spl küpsetuspulbrit
1/2 tl vürtsi segu nt piparkoogi oma
tuhksuhkrut

Sega või, suhkur ja vanilje. Vahusta muna. Sega sulatatud šokolaad ja piim. Sega kokku jahu, kakao, küpsetuspulber ja vürtsid. Sega nüüd juurde muna, või-suhkru segu ja šokolaadiga piim,sega ühtlane tainas. Lase tainal seista 3h kuni üks päev,et maitsed saaks seguneda. Rulli taignast 30 pallikest. Rulli igat pallikest tuhksuhkrus ja küpseta eelsoojentatud ahjus 20-25 min. või kuni on pealt kergelt kuldne. Peale valmimist lase jahtuda 15 min. 

Head isu!




Thursday 24 January 2013

JÕULU MANDEL



Need vürtsikad ja krõbedad mandlid meenutavad Olde Hansa magusaid mandleid. Kes on proovinud, see teab. 

300 g mandleid
1 dl suhkrut
3 tl piparkoogimaitseainet
0,5 tl soola
1 munavalge
2 sl vett

Sega kausis suhkur, piparkoogimaitseaine ja sool ning lisa kergelt klopitud munavalge ja vesi. Vala juurde mandlid ja sega nii, et mandlid oleksid ühtlaselt kaetud. Tõsta mandlid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti neid 150 kraadi juures 30 minutit, kuni mandlid on krõbedad. Küpsetamise alguses ja küpsetamise ajal keera mandleid paar korda, et need küpsetuspaberi külge kinni ei jääks. Lase toatemperatuuril jahtuda.

ITAALIA SÕÕRIKUD



5dl nisujahu 
2dl tuhksuhkrut
15g kuivatatud pärmi 
250g kooritud kartulit
25g võid 
1 muna 
125ml sooja piima 
1,5dl tuhksuhkursuhkrut
soola

Sega väikeses kausis kokku jahu,sool, tuhksuhkur ja pärm. Koori ja keeda soolases vees kartul, kui kartul on pehme kurna ja suru läbi sõela kaussi. Kuigi kartul on veel soe lisa või, soe piim,muna ja jahusegu. Segada pehmeks tainaks. Rulli pähkel suurusega pallid 10cm vorstideks ja keera nad sõõriku kujulisteks. Lase soojas kohaskerkida 30 minutit v kuni on kahekordsed. Küpseta kuumas õlis kuni on kuldsed. Raputa peale tuhksuhkurt.

KUIVATATUD TOMATID



500g ehk 24 kirsstomatit
1tl soola
0,25tl suhkurt
1tl kuivatatud tüümiani
2*15ml oliivõli

Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika tomatid pooleks ning aseta nii ahjunõusse et lõikepind jääks ülespoole. Raputa peale soola, suhkurt, tüümiani ja pisut oliivõli. Tõsta nõu ahju ja keera kohe kuumus kinni. Jäta tomatid terveks ööks v päevaks ahju, vahepeal ahjuust avamata. Piisab ka 4-5 tunnist.  Kuivatatud tomateid kasutatakse väga palju erinevates roogades (salatid, pitsad, supid, praed jne) ja samuti võib neil suupistena lauale panna nt mõne hea toorjuustukreemiga. Head isu!

MINI HEERINGAAMPSUD


Taigen:
200g jahu
100g  margariini
60g juustu(riivitud)
1-2 spl vett
Täidis:
200g marineeritud heeringafileed
1 punane sibul
1 õun
250g toorjuustu
soola, pipart, sidrunipipart


Haki riivjuust, margariin ja jahu pika noaga laual läbi,lisa vesi jasega taigen kiiresti valmis. Kata taignapall kilega ja hoia külmkapis u 30 minutit. Kuumuta ahi 225 kraadile. Rulli taigen lauale ja lõika väla meelepärased kujundid. Küpseta ahjus u 12 minutit. Jahuta. Nõruta heeringafileed ja haki väikesteks tükkideks, koorija haki õun. Koori ja haki punane sibul. Sega õun, punane sibul ja heeringas toorjuustuga. Maitsesta. Pane täidis küpsiste peale ja kaunista tilli ja purustatud keedu munaga. Serveeri kohe.

PRANTSUSE BAQUETTE


500g nisujahu
350g vett
12g soola
7g pärmi (mitte kuiva) 
Peale (kui soovi on):
seesamiseemneid, mooniseemneid või riivjuustu

Sega pärm veega. Sega jahu ja sool suures kausis, siis lisa järk-järgult vee-pärmi segu, sega. Kata niiske riidega ja jäta tunniks kerkima. Jaga tainas kolmeks osaks ja aseta kergelt jahusele pinnasele. Vormi igast osast baguette’i kujuline sai ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee viis lõikeava, kata kinni ja jäta veel tunnikeseks kerkima. Puista pealt üle mooniseemnete, seesamiseemnete, riivjuustu või teed täiesti tavalise baquette. Eelsoojenda ahi 230 kraadini. Küpseta 15-20 minutit kuni sai on kuldpruun. Head küpsetamist!

CANELLE


Väga head küpsetised, pealt on need koogikesed karamellistunud ning seest pehmed ja vetruvad. 

16 tk:

5 dl piima
25 gr võid
125 gr nisujahu
225 gr suhkrut
2 tervet muna
2 munakollast
2 tl vanilliekstrakti või-suhkrut
1 spl rummi

Kloppisin suures kausis suhkru, munad ja jahu ühtlaseks. Kuumutasin piima ja või keemiseni. Valasin kuuma piima peene joana munasegu hulka, segu hoolega segades. Lisasin vanillsuhkru. Lasin toatemperatuurini jahtuda ning siis lisasin rummi. Katsin kausi kaanega ja asetasin 24 tunniks külmkappi seisma.
Enne küpsetamist segasin taigna uuesti läbi ja täitsin canele vormid 3/4 ulatuses taignaga. 
Küpsetasin 200 kraadises ahju alumisel siinil, kuni koogikesed oli saavutanud tumepruuni välimuse. Valmis koogikesed kummutasin restile jahtuma. Head isu!

MOSKVA SAIAD



See retsept on vana ja päris paljud võib olla ei tea, et tõelised Moskva saia täidis tehti mannaga mitte mingist vaniljekastme pulbrist ja saia osa oli kihistatud võiga.


Tainas:
20 g pärmi 
2 dl piima
1 dl suhkrut
näpuotsatäis soola
2 muna 
100 g võid 
jahu 
Vahelerullimiseks:

90 g võid 
saiade määrimiseks 1 muna 
vormimiseks jahu 
Täidis:
4,5 dl piima
6 spl suhkrut
näpuotsatäis soola 
30 g võid 
3 väikese kuhjaga spl mannat 
3 väikese kuhjaga spl jahu 
3 muna 
vanillsuhkrut 

Kõige õigem oleks valmistada eelkergitusega pärmitainas. Kui aga ei viitsi niipalju aega kulutada, võib teha ka tavalisel kombel, paar korda võiks kerkinud tainapalli vaid alla sõtkuda. Kui teha tavalisel viisil, siis pärm lahustada leiges piimas, lisada suhkur ja näpuotsatäis soola ning lahtiklopitud munad. Hakata lisama jahu, kuni tainas on veel puulusikaga segatav. Lisada nüüd toasoe pehme või ja silma järgi veel jahu ning sõtkuda, kuni tainas on elastne ja lööb käte küljest lahti. Tainas võiks jääda pigem pehme kui liiga kõva. Kui ta on piisavalt kerkinud, sõtkuda korralikult läbi, et õhumullid välja saaks, rullida ristkülikukujuliselt õhukeseks ja katta 2/3 ulatuses pehme võiga (pagar-kondiitritel soovitatakse kasutada või asemel hoopis spetsiaalset kihistusmargariini, kodus oleks parem siiski võiga toimetada) ning lapata kolmeks kokku. Tõsta tainas jahedasse, näiteks külmkappi. Jahutamise mõtes on selles, et kihtidevaheline või taheneks ja ei voolaks vormimise ajal välja.



Samal ajal valmistada kreem. Piim lasta suhkru, soola ja võiga keema, lisada omavahel segatud jahu ja manna ning keeta tasasel tulel, kuni puder on valmis. Tõsta tulelt, valada juurde lahtiklopitud munad, maitsestada vanillsuhkruga ja kloppida ühtlaseks.
Tainas rullida õhukeseks ja lõigata ruutudeks (sellest kogusest sain mina 30 ruutu ehk saia). Igale ruudule panna lusikaga täidist, tõsta kaks nurka keskele kokku ja vajutada sõrmega kinni. Asetada saiad ahjuplaadile, lasta kerkida, määrida lahtiklopitud munaga ning küpsetada 200 kraadi juures 10 - 15 minutit, kuni on pealt kenasti kuldsed. Jahtunud saiadele sõeluda tuhksuhkrut. NB! Kui sulle ei sobi mannaga kreem, siis võid teha ka tavalise vaniljekreemi, aga paksema, et ta saia vahelt välja ei voola. 

Head isu! 










Tuesday 22 January 2013

VANAEMA MUNAKASTE

Mäletan lapsepõlvest seda kastete iga laupäev kui oli saunapäev ja olime vanaema juures, ta tegi seda alati ja see maitse oli imeline, et tihti sõin ainult paljast munakastet. 

1 spl (kuhjaga) nisujahu
2-3 tk muna
3 dl piima
soola
200 g suitsutatud sealiha või peekonit (nt Maamehesinki)
1 tk keskmine sibul
rohelist sibulat
Klopi väikeses kausis munad jahuga ühtlaseks, siis klopi juurde piim. Maitsesta soolaga. 
Lõika suitsusealiha kuubikuteks, haki sibul peenelt. Kuumuta pann keskmisel kuumusel, siis lisa singikuubikud ning prae ümberringi kuldseks. Praadimise käigus peaks lisanduma piisavalt rasva lihakuubikutest. Lisa sibul ning prae mõõdukal tulel pidevalt segades 5-7 minutit, kuni sibul on kuldne. Vala peale munapiim ning kuumuta pidevalt puulusikaga segades umbes 10 minutit, kuni munasegu on hüübinud. Puista peale hakitud rohelist sibulat ning serveeri keedetud kartulite ning rukkileivaga. Head isu!

NB! Singi ei pea lisama kui soovi pole, sest originaal retsept on ilma singita.

Friday 18 January 2013

ROHELINE KOOKUSE SMUUTI



See smuuti mitte ei ole suvel või peale trenni mõnus kokteil vaid see on ka tervislik ja kasulik sinu kehale.

2 banaani
2 peotäit spinatit
1 klaas mandlipiima või soya
1/4 tl kaneeli
1 tl vaniljet või 3 tl jäätist
1tl kookuse õli

Sega kõik blenderis kokteiliks,kalla klaasi ja naudi.

ROHELINE VÄRSKENDAV SMUUTI



See smuuti on väga tervislik ja kasulik sinu kehale.

1,5 klaasi apelsinimahla
2 suurt mangot
2 klaasi värsket peterselli või spinati lehti
2 klaasi jääd
maitse järgi mett

Sega kõik blenderis mõnusaks kokteiliks kokku.Kalla klaasi. 

ROHELINE PIPARMÜNDI SMUUTI



1/4 värsket kurki
1 klaasi meloni kuubikuid
1/2 klaasi pirnimahla või pirni
1 spl laimimahla
1/8 klaasi värskeid piparmündilehti


Püreesta kõik koostisosad ja kalla klaasi. 

MANGO-BANAANI SMUUTI



1 banaan
1/2 klaasi mango kuubikuid
1/3 klaasi jogurtit
1/2 klaasi mango-apelsini mahla

Püreesta plenderis kõik ja kalla klaasi,lase heal maitsta.

RABARBERI SMUUTI



1 oks rabarberit
1 küpse banaan
1 klaas jõhvikamahla
1/2 topsi vanilje jogurtit

Püreesta blenderi kõik koostiosad. Lisa mette või suhkrut kui liiga hapukas tuli. Kalla klaasi.

CALIFORNIA SMUUTI



7 maasikat
1 tops sidruni maitselist jogurtit
1/3 kaasi apelsinimahla

Püreesta koostisosad blenderis ja kalla klaasi. 

MELONI & LAIMI COOLER


4 1/2 klaasi kollase meloni viile
1,5 klaasi laimi maitselist šerbetti
2 spl laimimahla
4 värsket maasikat

Püreesta kõik blenderis ja kalla klaasi.


MAASIKA-VIRSIKU SMUUTI



3/4 klaasi vanilje maitselist soja piima
1/2 klaasi vanilje jäätist
1/4 klaasi maasikaid
1  küpse virsik, viilud

Pane kõik asjad blenderisse ja püreesta mõnusaks kokteiliks,kalla klaasi ja head nautimist.

Thursday 17 January 2013

TRADITSIOONILINE SAUDI-ARAABIA RIIS KANAGA


1/4 klaasi võid
8-10 kana kintsu või fileed
1 suur sibul
6 küüslaugu küünt
1/4 klaasi tomatipüreed
1 purk konserv tomatit või värskeid
3 riivitud porgandit
2 nelki 
1 näputäis riivitud muskaatpähklit
1 näputäis jahvatatud köömneid
1 näputäis jahvatatud koriandrit
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
4 tassi kuuma vett
1 kanapuljongi kuubik
2,5 klaasi Basmati riisi
1/4 klaasi rosinaid
1/4 klaasi röstitud mandlilaaste
Kabsa vürtside mix:
1/2 tl safranit
1/4 tl jahvatatud rohelist kardemoni
1/2 tl jahvatatud kaneeli
1/2 tl jahvatatud allspice
1/4 tl jahvatatud valget pipart
1/2 tl jahvatatud kuiva ehk musta laimi

Sulata või potis, lisa sibul,küüslauk ja kana ning hauta kuni sibul on pehme või klaasjas. Sega sisse tomatipüree ja kuumuta natuke madalal kuumusel. Lisa tomatid, porgand, nelk, kõik vürtsid, sool ja pipar. Küpseta paar minutit. Lisa vesi ja Maggi puljongi kuubik. Lase keema ja siis vähenda kuumust, pane kaan peale. Hauta kaane all madala kuumusega 30 min. Lisa riis poti ja sega. Kui oled kana teinud valmis praeahjus (kintsud) siis lisa poti ja keeda 30-40min. lisa nüüd rosinad ja hauta veel 10min.  või kuni riis on pehme. Pane riis suurte serveerimis kaussi,peale kaunistuseks pane röstitud mandlid ja kanakintsud või filee, võib kasutada ka tervet kana. Serveeri koos värske salatiga,mis on tehtud laimi äädikaga nagu Saudi-Araabias tavaks.  Head isu!


KULFI ehk INDIA JÄÄTIS



1 l piima + 1 kulp rõõska koort
4spl suhkrut
1 viil röstsaia
100g mawa (khoya) ehk teralist kohupiima või ricotta juustu
kuivatatud puuvilju ja pähkleid sinu maitse järgi

Keeda piim ja vähenda piima kogust 3/4 Lisa suhkur ja rõõska koort umbes 1 kulp. Jahvata saia viil veskis või kasuta riivsaia, lisa piima sisse. Lisa ka ricotta juust ja lase keeda 10 min. kuni kõik koostisosad on lahustunud ja paksenenud. Lisa suhkrut kui vaja. Lisa puuviljad ja pähkel. Kalla vormidesse ja pane külmikusse jahtuma. 

MANGO SALSA


2 mangot
1 punane sibul
1 punane tšilli kaun
2 sidrunimahl
värskeid koriandri lehti
suhkrut
1/4 klaasi oliiviõli
soola

Lõika mango,tšilli ja sibul imepeened kuubikud. Haki koriander. Tee kaste: sega kokku sidrunimahl, oliivõli,suhkur ja sool (pane soola,suhkrut oma maitsejärgi). Kalla kaste kaussi ja sega nüüd kõik koostisosad kokku. Salsat võid kasutada mõnusa salatina kui ka kastmeks nt lavaširullide vahel. Head isu!

VÜRTSIKAS KANA MANGO RIISIGA


1 mango,kuubikud
3/4 spl musta pipart
2 lemoni mahla
1 1/2 klaasi Basmati riisi
500g kanafileed, väiksed kuubikud
2 küünt küüslauku
1 punane sibul,peeneks hakitud
2-3 rohelist paprikat, puhastatud ja peeneks hakitud
värskeid kevadisi koriandri lehti
soola
õli

Küpseta riis soola ja oliivõliga maitsestatud vees tasasel tulel pehmeks,algul sega riis,et riis tüki ei jääks. Pruunista õlis küüslauk ja sibul. Lisa kana ja maitsesta soola,pipraga. Lisa paprikas ja pruunista kuni kana on pehme. Sega riis,mango,koriander ja sidrunimahl. Serveeri soojalt. Head isu!

KABSA


... on hõrgutav segu riisist,vürtsist ja lihast Aasia köögist ehk meie jaoks nagu pilafi taolist.

500g kana
500g Basmati riisi
1 spl tomatipastat
3-5 viilu tomatit
2 sibulat hakitult
4tl peeneks hakitud küüslauku
3-4 looberit
6-7 kardemooni
soola
3spl võid
2 musta laimi ehk kuiva laimi
2tl ristiköömne pulbrit
2spl värsket koriandrit
vett või puljongit

Pruunista võis sibul, küüslauk, lisa tomatipasta ja tomati viilud. Lisa kanafille tükid,pruunista ja lisa vett või kanapuljongit. Lisa nüüd kõik vürtsid, keeda kuni kana on pehme, lisa hakitud koriander ja riis. Hauta või keeda nüüd vähesel kuumusel kuni riis on pehme. Head isu!






KANA CROQUETTE


300g kanafileed
1-1,5cm jupp ingverit
3-5 küüslaugu küünt
50g võid
5 rohelist tšillit, peeneks hakitud
1 suur sibul, peeneks hakitud
50g jahu
3/4 klaasi piima
3/4 klaasi kanapuljongit
2 muna
riivsaia
praadimiseks õli
sool

Keeda kana pehmeks soola,ingveri ja küüslaukuga maitsestatud vees. Peale keemist haki peeneks või lase läbi hakklihamasina. Pane kana kõrvale. Prae võis tšilli ja sibul kuni kõik on klaasjas. Nüüd lisa jahu ja prae kuni jahu on õrnalt pruunikas. Lisa sibula tšilli segu kanale, maitsesta soola ja pipraga,sega ilusti läbi. Sega tasapisi juurde kanapuljong ja piim, lase segul pakseneda külmikus 20 min. Vooli segust vorst umbes 3cm paksune ja lõika umbes 10cm pikused vorstid. Kasta munasse ja riivsaia. Kuumuta õli pannil,prae kroketid kuni on kuldpruunid,pane paberrätikule õlist nõrguma. Serveeri soojalt või külmalt prae kõrvale või peolaual mõnusa kastme või ketsubiga. Head isu!

KARTULI CROQUETTES



8 kartult
8 muna
2 klaasi riivitud Parmesani
riivsaia
praadimiseks õli
suur peotäis värsket hakitud peterselli
soola
musta pipart

Koori kartulid ja pane soolaga maitsestatud veega keema kuni on enam pehmed,et kahvel või nuga sisse läheks katsudes. Haki petersell. Vahusta  4 muna soola, Parmesaani, peterselli ja pipraga. Tõsta kartul pliidilt jahtuma.  Kalla segu kartuli peale ja mätsi nad tainaks. Pane tainas fooliumi peale ja vooli umbes 3-4cm kõrgune vorst,keera fooliumisse ja pane umbes 10-15min külma. Vahusta ülejäänud 4 muna. Lõika kartulirullist 6-10cm pikused jupid, kasta need munast ja riivsaiast läbi,korda seda sama asja 3 korda. Pane nüüd tagasi külmikusse tarduma, vaata et paned erladi,mitte üksteise vastu või peale, sest  muidu külmub kõik kokku ja sul on lõpuks üks suur käkk. 
Kuumuta pannil õli või fritüüris. Pruunista õlis kuni kroketid on kuldpruunid, tõsta paberrätikule,et üleliigne õli    niriseks rätikule. Serveeri õhtusöögi kõrvale või peolaual snackina soojalt mõne mõnusa kastmega. Head isu!

Tuesday 8 January 2013

KAPSARULLID TOMATIKASTMES


See retsept on pärit Vene köögist.

1 kapsapea
500g loomahakkliha
2 porgand
500g keedetud riisi
hapukoor
tomatipasta
1 punane sibul
lihaüldmaitseained
maitserohelist

Keeda kapsa pea pool pehmeks soolaga maitsestatud vees või puljongis. Keeda valmis riis. Sega kokku täidis: hakkliha, maitseained, 1 riivitud porgand, riis. Keera kapsa leht täidisega ilusti rulli.
Prae potis hakitud sibul ja porgand,lisa sinna tomatipasta ja vesi. Lao ettevaatlikult kapsarullid ja keeda kuni on pehmed või tõusevad vee pinnale,jälgi,et kapsarullid lahti ei läheks. Head isu!

KEEFIRI ŠAŠLÕKK


1kg sea kaelakarbonaadi 
400ml keefiri või maitsestamata jogurtit 
1 suure aplesini mahl
Santa Maria Tellicherry pipart, veskis
Santa Maria kivisoola, veskis (Rock Salt)
rose pipart 



Lõika lihast umbes 3x3 cm suurused kuubikud ja vala siis neile keefir ja apelsini mahl. Uhmerda Rosee pipar ja raputa lihale, jahvata peale ka musta pipart ja veidi soola. Lase šašlõkil 1-2 ööpäeva külmkapis maitsestuda. Lüki kuubikud kandilise ristlõikega, õliga kokkumääritud metallvarrastele ning grilli kõrgel kuumusel kuni liha pind on pruunistunud (~ 10-15 minutit), seejärel aseta liha grilli soojendusrestile 10 minutiks järelküpsema.

MILLIST GRILLI VALIDA?



Parima tulemuse saame grillides suletud kaanega puusöegrillil hõõguvate süte kohal. Hea tulemuse saab ka gaasigrilli kasutades. Gaasigrilli puhul on miinuseks puusuitsu lõhna puudumine, plussiks aga mugavus, kiirus ja puhtus! 
Lisaks on sellega kuumuse reguleerimine eriti lihtne. Hea gaasigrill on malmist või roostevabast terasest grillrestiga. Tähtis on põletite arvu ja grillipinna suhe, et grill suudaks piisavalt kuumust toota. Eriti hea on kui grillil on olemas ka kõrgemal asuv soojendusrest.

KUIDAS TEHA MAITSESUITSU?

Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, saab leeki summutada veega, granaatõunamahlaga, õluga või veiniga; samuti grillile kaane peale asetamisega. Hea on sütele raputada niiskeid lepalaaste, mis tekitavad lisasuitsu ja pehmendavad süte teravat kuumust. Sütele pandud - eelnevalt vees, kaljas, õlus või veinis leotatud maitsetaimed või oksakesed/laastud - annavad lihale huvitava maitsenüansi. 
Maitsesuitsu andmiseks võib grillimise ajal raputada sütele kuivatatud ürte või asetada sütele veini ja ürtidega täidetud fooliumist kauss. Vedeliku auramisega saab juurde lisaniiskust ja head suitsuaroomi. Gaasigrillil võib suitsu tekitamiseks grillrestile asetada veini või õllega niisutatud puidu tükikesed. Rohkelt suitsu saad kui mähid puulaastud fooliumisse, teed pakikese pealmisele osale augud ning asetad selle põletite kohale. Nii tekib ilus valge suits ja ühtlasi on tagatud, et puulaastud põlema ei läheks. Võite asetada puutükikesi ka põletite alla või kõrvale nii, et need hakkaksid kergelt suitsu tekitama.

MÕNED NIPID ŠAŠLÕKI GRILLIMISEKS!

• Parim tooraine sealihast šašlõkiks on kaelakarbonaad (ühtlaselt läbikasvanud mahlane liha), hea šašlõkikuubiku suurus on umbes 3x4 cm.
• Puidust šašlõkivardaid leota enne grillimist umbes 15 minutit vees. 
• Selleks, et küpse liha tuleks hästi varraste küljest lahti, määri vardaid enne grillimist grillõliga.
• Suru lihatükid vardas kergelt üksteise vastu, et need ei hakkaks varda keeramisel pöörlema. Hea kui kasutad kandilisi laiema ristlõikega vardaid (1 cm).
• Püüa lükkida lihakuubikud vardasse nii, et need jääksid enam-vähem ühe paksused.


KUIDAS GRILLIDA?

• Kõigepealt puhasta rest terasharjaga, nühi rätikuga puhtaks ja pintselda õliga kergelt kokku 
• Kasuta grillsöe süütamiseks spetsiaalset sütekaminat/starterit ja ökoloogilisi süütekuubikuid. 
• Tavaliselt kulub peale süütamist 10-15 minutit, et söed hakkaksid ühtlaselt hõõguma ja poleks nähtavat leeki - kui süte pealispinnale tekib õrn valge tuhakiht, on söed valmis. 
• Lase lihal enne grillimist umbes tund toasoojas seista, nii ei toimu järsku temperatuuri muutust ning pruunistus toimub kiiremini.
• Aseta liha grillile alles siis, kui grillrest on kuum. 
• Parima tulemuse saad grillides puusöegrillil. Hea kui grillil on kaas, siis on võimalik see peale pruunistamist peale asetada ja lasta lihal madalamal kuumusel järelküpseda (selle tagajärjel muutub liha pehmemaks ja valmib ka seestpoolt).
• Kõigepealt pruunista liha kõrgemal kuumusel alguses ühelt, siis teiselt küljelt, nii saad isuäratava triibulise välimuse.
• Grill-liha küpsust saab kontrollida, hinnates liha pinna pruunistusastet (kergitades kergelt lihalõigu ühte äärt). Kogenud grillija saab liha küpsusastmest aru seda näpuga surudes. 
• Kui lihalõigu pealispinnale tekivad niiskuse piisad, on liha alumine külg pruunistunud ja pööramiseks valmis. 
• Kui juba ühelt poolt grillitud lihalõigu pealispinnale tekib väike lihamahla loiguke, on ka teine külg pruunistunud. 
• Liha pööramiseks kasuta mugavaid grilltange, mitte kahvlit, kuna muidu võib mahl lihast välja nõrguda. Marinaadis lihalõikude ja tooreste grillvorstide jaoks on parim kasutada lapiku otsaga grilltange. Lihalõiku tohib keerata vaid 1 kord!
• Väherasvase liha puhul peab jälgima liha pealmise pinna ja külje värvimuutusi – kui see muutub kahvatuks või halliks, peab kontrollima liha alumise pinna pruunistust. 
• Kui liha on valmis, tõsta see vähem kuumemale alale või kõrgemal asetsevale restile järelküpsema (võid laduda mitu lõiku üksteise peale, samas ideaalse grillihõngu säilitamiseks ära kuhja neid üksteise peale palju). Sule grillikaas. 

MUNADE VÄRVIMINE KOHVIGA




Kas teadsite, et lisaks tuttavatele ja traditsioonilistele viisidele on võimalik värvida mune ka kohviga.


2,5 dl kanget musta kohvi (meie soovitus: Pauligi espressod) 
1/2 tl valgeveiniäädikat

Keeda mune värvimisvedelikus, nii jääb nende värvus ühtlasem kui hiljem neid jahtunud vedelikku asetades. Kui tahad värvida tühjakspuhutud mune, siis on parem kasutada jahtunud vedelikku, sest keevas vees tõusevad munakoored pinnale. Mida kangem on kohv, seda pruunimad muna tulevad. Munadele erinevate mustrite ja kujundite tegemiseks kasuta näiteks teipi ja kummipaelu.

Head katsetamist ja ilusaid pühi!

Monday 7 January 2013

VALGED PIPARKOOGID


Välja tuleb sellest kogusest umbes 40 tk.

150g toasooja võid
1dl suhkrut
1 muna
230g nisujahu
1tl küpsetuspulbrit
1tl vaniljesuhkrut
1tl jahvatatud kaneeli
1tl jahvatatud kardemoni
1tl jahvatatud ingverit
0,5tl jahvatatud nelki

Vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks. Lisa muna ja vahusta ühtlaseks. Sega eraldi kausis kõik kuivained kokku, sõelu osade kaupa või hulka ning sega puulusikaga, kuni saad taina palliks mätsida. Jaga tainas kahte ossa ja pane 10-15min. külma. Rulli üks taina pall jahuga kaetud laual või küpsetuspaberil 3-4cm paksuseks ning lõika vormidega oma lemmik kujud.  Aseta tordilabida  abil küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ja küpseta 180 kraadi juures 8 min. või kuni on õrnalt pruunid. Head isu!

LILLKAPSA, JUUSTU & PEEKONI QUICHE


Põhi:
225g nisujahu
140g külma võid
1 munakollane
3spl külma vett
sool
Täidis:
1 väike lillkapsas
100g jämedalt hakitud peekonit
3 muna
284ml vahukoort
176g peenelt riivitud Emmendali juustu (sobib ka Parmesan ja cheddar)
2spl hakitud murulauku
muskaatpähklit

Sega köögikombainis jahu, sool ja külm või nii kaua kuni segu näeb välja nagu riivsai. Klopi munakollane 2spl veega lahti,vala taina hulka ning sega kuni moodustub pall. Pane pall toidukilega 30min kuni 48 tunniks külma seisma. 
Rulli tainas 4cm paksuselt 23cm läbimõõduga vormi jaoks lahti. Kuumuta ahi 170-190 kraadi juures. Kata põhi koogivormis fooliumiga ja kalla peale kuivatatud herned, oad või muud raskuseks ja küpseta ahjus 12-15min. Eemalda foolium ja raskus ning küpseta veel 5-7min. 
Vahepeal pane kastrul soola veega keema, lisa lillkapsas, mis on tehtud väikesteks õisikuteks, keeda 5min. Nõruta ja lase jahtuda. Prae peekon pannil läbi umbes 7min. kuni rasv väljas. Lase jahtuda. 
Segamuna, vahukoor, juust, murulauk, muskaatpähkel,must pipar ja sool. Sega sisse ka lillkapsas ja peekon. Vala segu põhja peale ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 30min. või kuni pealt on kuld pruun ja ei võrele enam, lase pirukal jahtuda 30min. Head isu!


KANA QUICHE



Põhi:
85 g külma võid küpsetusmargariini
142 g jahu 
1/4 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
64 g maitsestamata toorjuustu 
14 g (2 sl) jääkülma vett 
7 g (1 sl) siidriäädikat 
Kate: 
1 punane või kollane paprika 
200 g suitsutatud või grillitud kanafileed
1 purk aprikoose omas mahlas (420 g)
1 punane sibul
3 muna 
200 ml kohvikoort 
1 pall mozzarellat 
soola
pipart 

Jahu segada küpsetuspulbri ja soolaga. Osa võist tõsta kõrvale (umbes pool) ülejäänud või lõigata väikesteks kuubikuteks ja lisada jahule. Jahule lisada veel toorjuust, vesi ja äädikas. Segada köögikombainis ühtlaseks tainaks. Vajadusel lisada jahu või vett.
Ülejäänud võist lõigata umbes cm suurused kuubikud, need vajutada käte vahel laiaks ja pista korraks jahusse, nii et oleks üleni jahuga kaetud (need annavad tainale õhulisust).
Tainas laotada lauale, sellele tõsta pooled või tükid. Tainas voltida kokku ja selle peale laotada ülejäänud või, voltida veelkord kokku ja vormida ühtlaseks lapikuks palliks. Tainast rullida ümmargune ketas nii suur, et kataks 26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja ääred ja tõsta pirukavormi. Tainale panna peale küpsetuspaber ja valada raskuseks kuivatatud herneid, ube, riisi jmv. 
Küpsetada 10-15 minutit 200 kraadises ahjus, kuni põhi hakkab muutuma kuldpruuniks. Eemaldada raskuseks pandud kuivained ja küpsetuspaber.
Hakitud sibul ja paprika kuumutada tilgakese õliga pannil pehmeks. Piruka põhjale laotada paprika ja sibul, selle peale tükkideks lõigatud kana ja aprikoosipoolikud. Munad segada koorega ja maitsestada soola-pipraga. Munasegu valada pirukale, küpsetada kuni muna hakkab hüübima, nii umbes 10 minutit. Kõige peale laotada viilutatud mozzarella, küpsetada kuni mozzarella on sulanud ja muutub kuldseks.

Sunday 6 January 2013

MAROKO KEFTA KEBABID


500g lamba-või loomahakkliha (või kumbagi 50%)
1 hakitud sibul
2tl paprikapulbrit
1tl vürtsköömneid
3 purustatud küüslaugu küünt
1tl garam masala
1tl soola
1/4tl musta pipart
natuke Cayenne´i pipart
2spl hakitud koriandrit
2spl hakitud peterselli
1spl oliivõli


Sega hakkliha kõikide koostisosadega ja jäta 1-3 tunniks seisma ehk maitsestuma. Vajuta hakkliha ümber grillvarda ja anna neile viineri kuju. Grilli mõlemalt poolt 5-7 min. Serveeri pitasaiaga ja tšillise dippiga,kuhu sobib ka veel vahele värske kurgi, punase sibula ja jääsalati salat. Head isu!

Saturday 5 January 2013

LIHAPULJONGI KEETMINE



Soovitan  kaaluda iga kord, kui tahate lihakonte prügikasti (või koerale) visata, hoopis 
puljongi keetmist. Ja kui lihaga mässamise traditsiooni ei ole, siis ka poest/turult ostes 
võib puljongimaterjali ostes arvestada üsna väikese väljaminekuga.
Võrreldav ei ole värskelt keedetud puljongi maitse või siis kuubikust või pulbrist keedetud 
E-ainetest pulbitsev keemiline vedelik.
Puljongikeetmiseks sobivad kõige paremini kondiga lihatükid. Kondid annavad puljongile 

oluliselt intensiivsema maitse.

Kõikidest söödavatest lihadest saab ka keeta puljongi s.t. sobib nii siga-, veis-, vasikas-, 


lammas-, uluk-, linnu- ja kalaliha.

Puljongi keetmisel tuleb lähtuda mõnest olulisest baasreeglist:
- pane liha alati külma vette ja kuumuta vedelik koos lihaga
- liha peab olema veega kaetud
- puljongikeetmine peab toimuma vaiksel tulel (pind vaevalt väreleb, mitte ei kee suurte 

mullidega. Mulinal keemine peksab lihast eralduvad ained, mis tuleb vahuna ära riisuda, 

puljongi sisse laiali ja hiljem on puljongivedelik hägune ja hall)

- puljongi maitsestamiseks võib kasutada loorberilehte, vürtsi, nelki, pipart, porgandit, 


sibulat, sellerit, porrut, küüslauku, pastinaaki, peterselli, tillivarsi jne.

- kogu keemise käigus tekkiv vaht tuleb ära riisuda
- maitseköögivili lisa ca 1 tund enne keemise lõppu (pikema keemisajaga puljongite 


keetmisel)

- valmis puljong kurna läbi sõela. Kindlasati eemalda ka loorberilehed, mis tekitavad muidu 


mõru kõrvalmaitse.

- jahuta puljong kiiresti ja pane külma. Kindlasti ära jäta puljongit tundideks pliidile seisma. 

Puljongikeetmisel tuleb arvestada järgmiste keemisaegadega (liha keemisaeg on alati 
lühem, kui kontidel):

sealiha, linnuliha, vasikaliha - 1,5 - 2 tundi

seakont, veiseliha, vasikakont - 2,5 - 3 tundi
veisekont - kuni 3-5 tundi.
Intensiivsema maitse saavutamiseks võid kondid enne puljongi keetmist ahjus pannil 

pruuniks röstida, puljongi maitse jääb siis sügavam ja intensiivsem.

Thursday 3 January 2013

KÜPSIS "NARVA"




125 g tuhksuhkrut
175 g võid
1 muna
2 spl kakaod
225 g nisujahu
2 tl vett

Või vahustada tuhksuhkruga, lisada ühekaupa munad, lisada kakaoga segatud jahu ja vesi, sega ühtlaseks taignaks. Tee küpsised valmis lille kujulise pritsi või vormi abil. Küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjupannil 200 kraadi juures umbes 10 minutit. 

Head isu!

KÜPSIS "KEVADLILL"


 Taigen:
170g tuhksuhkrut
350g võid
2 muna
1/2 dl külma vett
500g nisujahu
1 tl vaniljet
Glasuur:
1tl kakaod (mõru)
1/2 dl tuhksuhkrut
1 tl võid
1 tl vett või nii palju, et suhkur märguks

 NB! Glasuuri asemelvõi kasutada ka sulatatud tumedata šokolaadi või poes olevaid maitse šokolaade. 
Siin on kasutatud Silver Spoon  apelsini maitselisi šokolaadi
nööpe  küpsetiste jaoks.  
Või ja suhkur vahustatakse mikseriga, lisatakse munad ükshaaval,vesi, maitseained ning viimasena jahu. Taignast pritsitakse tordipritsi abil või pannakse lusikaga küpsetusplaadile lille kujulised küpsised. Küpsetatakse kuldkollaseks. Jahtunud küpsistele pritsitakse keskele nagu lille südameks kakaoglasuurist või šokolaadist täpp.
Glasuuri valmistamiseks soojendatakse etteantud ained pidevalt segades 36-40 kraadini, siis pritsitakse küpsistele läbi pärgamenditorbiku. Head isu!

Wednesday 2 January 2013

KARTULI-SINGISALAT


...on meie peres igal peo laual alati olnud ning selle on mul välja kujunenud kindlad kogused, mille järgi teen.


2 kg koorega keedetud kartult
6 porgandit
1 pikk värske kurk
1 konserv magus mais Bonduelle
2 konserv hernest Bonduelle
500g suitsusinki (taist osa e. fileed)
6 keedetud muna
5 spl majoneesi
2-3 topsi hapukoort (1 tops on 330ml)
värsket hakitud tilli
soola


Kõige parem salat tuleb, siis kui kartulid keeta koos koorega, eelnevalt mullast puhtaks pestud. Keemise ajal lisan kartulile meresoola, annab parema maitse kui tavaline sool. Koorin porgandi ja panen samuti meresoolaga maitsestatud vette keema. Pane ka munad külma vette keema,sest külmas vees keedetud munalt tuleb koor ilusti lahti. 
 Peale keemist jahuta asjad ilusti maha. Koori kartul ning tükelda väiksed kuupikud, mida väiksemad on kuupikud seda parem on hiljem salat. Tükelda ka teised koostisosad, sega salat majoneesi,hapukoorega ja  maitsesta soolaga,võib ka lisada musta pipart. Peale valmis segamist tahab salat vähemalt tund maitsestuda külmikus. Head isu!

ROSOLJE

... on minu lemmikuimaid salateid juba lapsena, sest olen suur kala sõber , isegi kartulisalat ei ole nii lemmik kui rosolje. Mäletan lapsepõlvest kui õnnelik ma olin kui ema mind vahel Põlvas Kaubamajas olevasse kohvikusse viis ja seal meile 100g klassikalist rosoljet ostis, mäletan seda imelist maitset siiani. Tavaliselt teen iga peo ajal kartulisalatit kui rosoljet,sest pool peret ei armasta minu lemmikut. Kartulisalatit teen ma alati natuke rohkem ja siis tõstan 1-2kg eraldi kaussi ning lisan sisse rosolje asjad (heeringas, sibul, marineeritud kurk, punapeet), teen nii lihtsalt oma salati valmistamise natuke lihtsamaks, sest kõik muu on sama, mis kartulisalatis. NB! Konserv maisi ei ole klassikalises rosoljes, mulle endale lihtsalt meeldib kui on.


1 kg koortega keedetud kartult
4-5 keedetud porgantit
3-4 keedetudmuna
1 purk konserv hernest Bonduelle
1 purk magusat maisi Bonduelle 
4-5 väiksemat keedetud punapeeti
1/2 pika värsket kurki
1 suurem punane sibul
4  suuremat marineeritud kurki
300g vürtsist loomaliha sinki või tavalist suitsusinki
250g heeringat IKEA kaneeli marinaadis (2 purki)
1-2tl IKEA sinepit
majonees
hapukoor
sool
meresool

Kõige parem salat tuleb, siis kui kartulid keeta koos koorega, eelnevalt mullast puhtaks pestud. Keemise ajal lisan kartulile meresoola, annab parema maitse kui tavaline sool. Koorin porgandi ja panen samuti meresoolaga maitsestatud vette keema. Pane ka munad külma vette keema, sest külmas vees keedetud munalt tuleb koor ilusti lahti. Keeda ka punapeet valmis nii nagu kartul. 
 Peale keemist jahuta asjad ilusit maha. Koori kartul ja punapeet ning tükelda väiksed kuupikud, mida väiksemad on kuupikud seda parem on hiljem salat. Tükelda ka teised koostisosad, sega salat majoneesi,hapukoore ja sinepiga ning maitsesta soolaga,võib ka lisada musta pipart. Peale valmis segamist tahab rosolje vähemalt tund maitsestuda külmikus. Head isu!